Rareş Bogdan: „PSD este obligat să depună moţiune de cenzură. Noi nu ne dăm jos guvernul”

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan spune că liberalii au o strategie „ca la șah" și că vor acționa în funcție de mișcările PSD în ceea ce privește eventuala depunere a unei moțiuni de cenzură. „Nu ne interesează ce face PSD, i-am văzut unde au adus România. PSD nu mai este un partid cu care să poți măcar să dialoghezi", a spus Rareș Bogdan la Digi24.

16 ian. 2020, 14:20
Rareş Bogdan: „PSD este obligat să depună moţiune de cenzură. Noi nu ne dăm jos guvernul”

Întrebat dacă pot fi organizate și alegeri parlamentare anticipate, și alegeri locale în două tururi, în cazul în care Guvernul vrea să-și asume răspunderea pe proiectul localelor, ceea ce ar putea duce la o moțiune de cenzură din partea PSD, Rareș Bogdan a spus: „Avem și alte opțiuni. Nu pot să vă dezvălui strategia, e bine pusă la punct. În momentul în care vedem următoarea mutare a PSD, vom lua o decizie. Vom folosi toate prerogativele constituționale”, a spus el.

Declarația a venit cu câteva minute înainte ca premierul Ludovic Orban să anunțe, în ședința de Guvern, că Executivul își va asuma răspunderea pe proiectul organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin, în condițiile în care PSD a avertizat că va depune moțiune de cenzură.

Întrebat dacă, în cazul în care actualul guvern cade în urma unei moțiuni de cenzură, PNL are în vedere și opțiunea unei ordonanțe de urgență, Bogdan a spus: „Nici nu confirm, nici nu infirm. E o variantă”.

Bogdan a precizat că nu pot fi organizate alegerile parlamentare anticipate în aceeași zi cu cele locale, dar ar putea fi organizate cu „o zi, o săptămână, două săptămâni înainte”.

El a arătat că, în baza simulărilor făcute de PNL, partidul ar câștiga circa 500-800 de primari, în timp ce PSD s-ar prăbuși de la 1.700 de primari la 500 de primari.

În aceste condiții, „PSD nu poate să nu depună moțiune de cenzură, pentru că există presiunea primarilor”, a spus Rareș Bogdan.

El a adăugat că, dacă social-democrații nu depun moțiune, „există un plan bine definit încă de la mijlocul lunii decembrie, care a fost activat sau se va activa zilele astea, și care are toate mutările, ca la șah. La fiecare mutare a PSD, noi avem mutarea complementară”.

Întrebat dacă există o majoritate negociată pentru dărâmarea guvernului PNL pentru alegeri anticipate, în cazul în care PSD nu depune moțiune de cenzură, Rareș Bogdan a răspuns: „Noi nu ne dăm jos guvernul, ca lucrurile să fie clare”.