Rareş Bogdan: Românii nu sunt „sclavi moderni”. În Europa noi nu am plecat de bunăvoie

Rareş Bogdan a declarat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că nici el, nici românii nu sunt ”sclavi moderni”.

24 iun. 2023, 12:33
Rareş Bogdan: Românii nu sunt „sclavi moderni”. În Europa noi nu am plecat de bunăvoie

Rareş Bogdan spune, despre românii din Diaspora, că s-au adaptat şi sunt cetăţeni respectaţi şi respectabili în ţările unde au ajuns. ”Nu sunt nici eu sclav modern şi nici românii nu sunt sclavi moderni. Românii care au plecat în afara graniţelor – 1,4 milioane în Marea Britanie, un milion în Spania, un milion în Italia, 1,3 milioane Germania sau 800.000 în Franţa, ca să vorbesc doar de comunităţile foarte mari – sunt oameni care muncesc, care şi-au făcut acolo o carieră, care şi-au făcut un rost în viaţă. Sunt oameni respectaţi în comunităţi. Circul mult între oamenii din diaspora şi autorităţile locale sau centrale ale statelor respective au o părere foarte bună despre aceştia. Îmi spunea, de exemplu, sâmbătă, preşedintele Partidului Popular că, dacă românii ar pleca dintr-o dată, dacă i-am lua cu avioanele, ar avea o mare problemă, Spania. Acelaşi lucru spun britanicii, acelaşi lucru spun francezii, acelaşi lucru spun italienii. Deci nu consider că românii sunt sclavi în Europa. Consider că au plecat din considerente economice. De cele mai multe ori consider că sunt nedreptăţiţi în ceea ce înseamnă problema Schengen şi sunt umiliţi. Dar nu înseamnă că sunt sclavi. Nici nu se simt sclavi. Nici nu sunt sclavi, sunt plătiţi pentru munca lor”, a afirmat Rareş Bogdan.

Primul scandal în coaliție, după rotativă. Rareș Bogdan, reacție după refuzul lui Ciolacu de a-l numi pe Mircea Abrudean secretar general al Guvernului: ”Nu vom ceda acest lucru”

Întrebat de ce a fost de acord cu această formulare în programul de guvernare, Rareş Bogdan a explicat că nu a ştiut nimic despre existenţa ei.

”Sincer, eu n-am văzut-o. Acum că mi-o spuneţi… Am văzut chestiunile mari din programul de guvernare. Recunosc, această exprimare…. Aţi fost foarte plastic. E mai mult în linia editorialului dumneavoastră de început (…) Adică ar trebui să înţelegem chestiunea asta, că în Europa noi nu am plecat de bunăvoie, dar în acelaşi timp ne-am adaptat şi suntem cetăţeni respectaţi şi respectabili în ţările unde am ajuns. De asemenea, să înţelegem odată pentru totdeauna că această ţară are nevoie de Europa, că este parte a Europei, că fără bani europeni intrăm în faliment şi trebuie să fie preocuparea noastră numărul unu, nu doar PNRR-ul şi reformele de acolo, ci şi fondurile structurale. Şi să mai înţelegem că România are doi mari investitori (…) diaspora, cu miliarde şi miliarde de euro anual, şi, de asemenea, fondurile europene. Gândiţi-vă că doar fermierii români, 840.000 de fermieri primesc anual fonduri nerambursabile de 2,5 miliarde de euro. De la 6.000-8.000 euro până la milioane de euro”, a precizat Rareş Bogdan.

EXCLUSIV| George Simion, atac fără precedent la adresa lui Rareș Bogdan: ”Ar trebui să se retragă din viața publică de rușine”