Rareş Bogdan spune că PNL nu acceptă premier PSD: „Poate fi Nicolae Ciucă, Emil Boc, Lucian Bode sau alt lider liberal. Nu poate fi Ludovic Orban, asta vă pot spune”

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat joi că echipa de negociere a liberalilor nu are mandat să discute ocuparea funcţiei de premier prin rotaţie, doi ani PNL şi doi ani PSD.

11 nov. 2021, 12:51
Rareş Bogdan spune că PNL nu acceptă premier PSD: „Poate fi Nicolae Ciucă, Emil Boc, Lucian Bode sau alt lider liberal. Nu poate fi Ludovic Orban, asta vă pot spune”

Rareş Bogdan susţine că singurul mandat pe care echipa de negociere liberală îl are este pentru un premier liberal, dar nu se vor bloca discuţiile pentru un anumit nume, PNL având mai mulţi lideri care pot fi variante, atâta timp cât preşedintele Klaus Iohannis ar accepta să îi desemneze.

”PNL a intrat în aceste negocieri, după o ședință destul de furtunoasă de BPN. Nu avem în acest moment mandatul de a discuta rotativa, pe modelul Israelului sau pe modelul Parlamentului European, care implică rotativa, în cazul Parlamentului European. Nu se pune problema, PNL nu a intrat în aceste negocieri pentru a accepta rotativa. Noi mergem exclusiv cu premier liberal. Sunt membri ai PNL, președinți de filiale, care vor opune la rotativă.

Rareş Bogdan: „Florin Cîţu este propunerea PNL, conform hotărârii BPN al partidului”

Florin Cîțu este președintele PNL și conform hotărârilor BPN este că președintele partidului este propunerea PNL. Cert este că PNL ia în calcul orice scenariu, în cazul în care nu va avea prima dată premierul. Acesta trebuie să fie exclusiv membru al PNL, nu poate să fie independent. Eu am și anunțat în cadrul negocierilor că mă voi opune unui independent și am suficientă influență în BPN să blochez o astfel de variantă.

Desemnearea premierului o face președintele Klaus Iohannis. Nicolae Ciucă poate fi o variantă, dar nu se rupe partidul nici dacă este Nicolae Ciucă, Emil Boc, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan sau alt lider PNL. Nu poate fi Ludovic Orban, asta vă pot spune.”, a spus Rareș Bogdan.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu, despre incendiul de la spitalul din Ploieşti şi evacuarea pacienţilor din spitalul modular Leţcani: „Probabil îşi vor aduce aminte să dea vina pe mine sau pe Ioana Mihăilă”

PNL şi PSD au convenit să nu pună condiţii în privinţa niciunui nume în viitorul executiv

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, joi, că PNL şi PSD au convenit să nu pună condiţii în privinţa niciunui nume care să facă parte din viitorul guvern, menţionând că nu au fost discuţii în privinţa lui Sorin Grindeanu în acest sens.

„Nu există aşa ceva. Noi am cerut PSD, în cazul în care vom ajunge la constituirea unui guvern cu domniile lor, să nu condiţioneze niciun nume din partea PNL, noi obligându-se la rândul nostru să nu condiţionăm niciun nume. Discuţia pe subiectul Grindeanu nu a existat”, a afirmat Rareş Bogdan la Parlament, întrebat în legătură cu informaţiile conform cărora liberalii ar pune condiţii ca unii social-democraţi, printre care Sorin Grindeanu, să nu facă parte din noul executiv.

El a spus că şi liderul PNL, Florin Cîţu, este de acord cu acest lucru. „Sunt absolut convins că Florin Cîţu este de acord cu mine, pentru că a fost la aceeaşi discuţie”, a adăugat acesta.

Rareş Bogdan a susţinut că este complicat ca PNL să cedeze PSD conducerea Ministerului Justiţiei. „Nu s-a discutat la a renunţa ceva sau a da ceva. S-a discutat despre ministere avizatoare, sunt două. Eu am spus că, din punctul meu de vedere, având în vedere că eu cunosc destul de bine societatea civilă, rolul presei şi reacţiile din stradă, este complicat pentru PNL să cedeze justiţia spre PSD. PSD nu are cum şi sunt convins că înţeleg exact şi pentru dânşii e complicat să intre pe domeniul justiţiei în acest moment”, a adăugat el.

Întrebat ce se va întâmpla dacă PSD nu doreşte Ministerul Justiţiei, ci vrea Ministerul Finanţelor, Rareş a replicat: „Da, dar şi noi ne dorim Ministerul Finanţelor, că este un minister cheie”.

„Dar de asta există negocieri, discuţii, de asta există între oameni politici raţionali posibilitatea de a ceda unii, de a mai lăsa alţii, de asta este arta negocierii”, a mai declarat Rareş Bogdan.