Rareș Bogdan, veste-bombă după eșecul Schengen: „Vor cere dezbatere de urgență pe tema refuzului Austriei”

Rareș Bogdan a anunțat că încep dezbaterile la Strasbourg pe tema blocării aderării României și Bulgariei la Schengen din cauza refuzului Austriei.

12 dec. 2022, 13:08
Rareș Bogdan, veste-bombă după eșecul Schengen: „Vor cere dezbatere de urgență pe tema refuzului Austriei”

„Strasbourg – teme incendiare în ultimul plen din acest an al Parlamentului European. Scandalul Schengen, din nou în plen. Liderii EPP, S&D și Renew vor cere dezbatere de urgență pe tema refuzului Austriei de a vota în favoarea admiterii României și Bulgariei în Schengen”, a scris Rareș Bogdan, europarlamentar PNL pe Facebook.

Citește și Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile de stat şi toate firmele care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să le închidă de urgenţă

Alte proiecte majore:

  • dezbatere pe tema întrebării în 6 puncte adresată Comisiei Europene de Comisia INGE 2 (Interferențele străine în procesele democratice din UE, inclusiv dezinformarea). Citez din pct 4: Cum intenționează Comisia să elimine „caii troiani ai autocrațiilor” din interiorul instituțiilor UE
  • raport la extinderea cadrului financiar multianual 2021-2027. Parlamentul European propune revizuirea de urgență a acestuia, alocarea mai eficientă a fondurilor, flexibilizarea, dar fără a scădea pachetele financiare naționale prealocate sau a programelor UE. De asemenea, se cere un control parlamentar mult mai mare al tuturor cheltuielilor UE. Subliniez cererea de instituire a unui instrument special suplimentar cu caracter permanent, în afara plafoanelor CFM, astfel încât bugetul UE să poată reacționa rapid la crize și efectele lor sociale și economice. Totodată, Parlamentul dorește o mai mare transparență a cheltuielilor UE și cere introducerea unei baze de date interoperabile unice obligatorii care să permită monitorizarea beneficiarilor direcți și finali ai fondurilor într-un format care să poată fi citit automat.
  • Decernarea Premiului Saharov pentru libertate de gândire. Anul acesta va fi acordat poporului ucrainean, care luptă să-și apere casele, suveranitatea, integritatea teritorială, dar și pentru democrație, statul de drept, apărarea valorilor europene. Ceremonia va avea loc miercuri, când președintele Ucrainei se va adresa plenului.
  • dezbatere și vot pentru o lege privind autorizarea mai rapidă a instalațiilor de energie regenerabilă. Se prevede o obligație ca statele UE să se asigure că autorizațiile de instalare a echipamentelor pentru energia solară pe clădiri sunt livrate în 3 luni, iar pentru cele cu putere mai mică de 50kW să fie suficientă o notificare. Urmează să dispară obligația de a avea un studiu de impact asupra mediului
  • raportul LIBE privind drepturi egale pentru persoanele cu dizabilități ajunge în plen
  • Comisia va răspunde întrebărilor pe tema „Protejarea infrastructurilor strategice de influența Chinei”
  • Stabilirea priorităților pentru Consiliul European din 15 decembrie.
  • raportul Comisiei asupra situației jurnaliștilor și a implicațiilor asupra statului de drept.

Citește și Motivul pentru care Austria nu e de acord cu aderarea României la Schengen. Rareș Bogdan: „Acum vorbesc despre presiuni și rele tratamente la adresa companiilor”