Primăria orașului Râşnov a instalat primii 800 de metri de gard electric pentru a proteja locuitorii de urșii care coboară la containerele de gunoi. Reprezentanții primăriei spun că acest demers vine ca urmare a apelurilor tot mai dese la 112 venite din partea populației care senalează prezența urșilor în apropierea caselor lor.
Cei 800 de metri sunt primii din seria de 5 200 de metri pe care primăria Râșnov are în plan să-I monteze în apropierea pădurii din localitate.
„În urma apelurilor tot mai dese la 112, vizând prezența urșilor în zona orașului Râșnov, autoritățile au decis să instaleze garduri electrice în zona din spatele caselor râșnovenilor, care au pădurea în imediata vecinătate.
Astfel, primăria Râşnov a instalat până acum primii 800 de metri de gard electric pentru protecția locuitorilor de urșii care coboară la containere.
Urmează, în perioada imediat următoare, să instalăm încă 5.200 de metri de astfel de garduri electrice.
Barierele electrice se instalează cu ajutorul celor de la Ocolul Silvic Râșnov”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei Râșnov, Răzvan Iancu, potrivit Radio România.
România are 8 000 de urși, Germania – 0
Doi deputați PSD lansează o iniţiativă legislativă pentru protejarea cetăţenilor şi a faunei sălbatice, intitulată ‘Ursul nu e jucărie – păstrează distanţa, respectă natura’.
Proiectul depus de Corina Ene şi Marius Isac privește interzicerea hrănirii şi apropierii intenţionate de urşi, la o distanţă mai mică de 50 de metri, sau promovării de materiale care încurajează astfel de comportamente riscante.
Cei care nesocotesc aceste reguli ar urma să fie sancţionați cu amenzi între 10.000 şi 60.000 lei, precum cu şi interzicerea accesului în habitatul natural al speciei în caz de recidivă. România găzduieşte cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa, iar lipsa unei politici coerente în acest domeniu generează pericole atât pentru cetăţeni, cât şi pentru animale, consideră inițiatorii proiectului.
Ei susțin că iniţiativa se aliniază recomandărilor Uniunii Europene privind protejarea marilor carnivore, fiind inspirată din bune practici implementate în Franţa, Italia şi Slovenia.