Răsturnare de situaţie în cazul doctorului Radu Bălănescu. ANAF şi-a retras plângerea: „Fapta nu există!”

Radu Bălănescu, profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" și președinte al Marii Loji Naționale din România, intimat într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Prahova în urma unei nplângeri făcută de ANAF în numele statului român, a fost declarat nevinovat.

01 iun. 2023, 12:32
Răsturnare de situaţie în cazul doctorului Radu Bălănescu. ANAF şi-a retras plângerea: „Fapta nu există!”
Răsturnarede situaţie în cazul doctorului Radu Bălănescu. ANAF şi-a retras plângerea; "Fapta nu există!"

Răsturnare de situaţie în cazul doctorului Radu Bălănescu. Agenția Națională de Administrare Fiscală și-a retras plângerea împotriva doctorului Radu Bălănescu, făcută în urma unui audit, motivând că „fapta nu există”. Concret,  banii regăsiți în conturile Marii Loji provin, în fapt, din cotizațiile membrilor, aşa cum s-aconcluzionat după ce a fost verificată toată contabilitatea, chiar și fondurile acordate de asociație pentru bursieri, prin programul „Viitorul României”. Cum inspectorii nu au găsit nimic în afara legii, ANAF a transmis magistraților o solicitare de retragere a plângerii, în care doctorul Radu Bălănescu era acuzat de fraudă fiscală, scrie EVZ.

În solicitarea depusă de ANAF la Tribunalul Prahova se precizează: „Reiese cu claritate inexistența faptei. Mai mult decât atât, în cauza de față sesizarea penală a fost făcută de o persoană fizică, neexistând o sesizare a organelor fiscale, care la rândul său să fie întemeiată pe un raport de inspecție fiscală efectuat de organele abilitate. (…) Vă solicităm să luați act de cererea de retragere a plângerii formulată de ANAF.

Radu Bălănescu (60 de ani) este un medic pediatru, chirurg, doctor în științe medicale român, medic specialist în chirurgie și ortopedie pediatrică, directorul medical și șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Reales în noiembrie 2018 Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România, Radu Bălănescu a îndeplinit și funcția de Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare, după numirea din mai 2014.