Răsturnare de situaţie în cazul DUBLĂRII ALOCAŢIILOR. Senatul respinge ordonanţa Guvernului de amânare a plăţilor

Conducerea Senatului a decis ca OUG privind alocaţiile să fie prezentată în plen luni, de la ora 16,00, iar comisiile de specialitate să finalizeze avizele până în 23 ianuarie şi raportul până pe 28 ianuarie.

03 feb. 2020, 15:23
Răsturnare de situaţie în cazul DUBLĂRII ALOCAŢIILOR. Senatul respinge ordonanţa Guvernului de amânare a plăţilor

UPDATE: Liberalii anunţă că OUG de prorogare a dublării alocaţiilor va fi adoptată în camera Deputaţilor.  „Lucrurile din punctul nostru de vedere sunt foarte simple: Partidul Naţional Liberal a majorat alocaţiile la începutul anului, prin indexarea cu rata inflaţiei. Avem la ora actuală o lege promulgată în Monitorul Oficial pe care, aşa cum am spus, o vom pune în plată la 1 august, după ce va face rectificarea bugetară. Dacă aveam această lege adoptată înainte de buget, cu siguranţă o prindeam la buget la începutul anului. Acum suntem obligaţi să facem rectificarea pentru că atunci când o lege presupune un impact financiar trebuie luaţi banii şi puşi dintr-o parte în alta. Legea va fi aplicată”, a declarat, luni, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.

Întrebat ce va face Guvernul dacă legea va fi respinsă şi de Camera Deputaţilor, Roman a spus: Eu am pus punctul de vedere al Guvernului. Nu pot să fac supoziţii pe ce va fi într-o parte şi în alta. V-am spus ceea ce dorim să facem noi, iar ponderea parlamentarilor la Senat este total diferită de ceea ce este la Camera Deputaţilor”.

Plenul Senatului a adoptat, luni, o lege de respingere a Ordonanței de Urgență care amână intrarea în vigoare a dublării alocațiilor pentru copii. Au fost 94 de voturi pentru respingerea OUG si 14 voturi contra. Legea va ajunge la Camera Deputaților, for decizional. Dacă și deputații vor vota la fel, atunci dublarea alocatiilor copiilor se va realiza imediat si nu se mai amana pana la 1 august, așa cum dorește Guvernul Orban. Liberalii au spus ca nu sunt bani la buget pentru dublarea alocatiei copiilor, efortul bugetar fiind de circa 6,6 miliarde lei.

Ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea, până la 1 august, a termenului pentru majorarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptată în şedinţa de guvern din 16 ianuarie.

În luna decembrie a anului trecut, Camera Deputaţilor a votat, decizional, iniţiativa legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 14 ianuarie.

Ulterior, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii care prevede dublarea alocaţiilor de stat pentru copii până la 1 august, odată cu rectificarea bugetară.

Senatul este primul for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Potrivit Constituţiei, Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României.