Răsturnare de situaţie în cazul IPS Teodosie. Dezvăluirile Arhiepiscopiei Tomisului pot schimba cursul procesului

Arhiepiscopia Tomisului invocă afirmaţiile unui avocat din Bruxelles, specializat în legislaţia europeană privind fondurile europene, care spune că acuzele din dosarul în care IPS Teodosie este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene au fost situate în legislaţia penală, deşi ţin de cea civilă.
Iulian Tudor
12 feb. 2018, 08:32
Răsturnare de situaţie în cazul IPS Teodosie. Dezvăluirile Arhiepiscopiei Tomisului pot schimba cursul procesului

Arhiepiscopia Tomisului a transmis luni, printr-un comunicat de presă, că avocatul Bernard O’Connor, specializat în legislaţia europeană privind fondurile europene pentru agricultură, a venit în vizită la Constanţa, unde a avut o discuţie cu ÎPS şi cu avocatul Maria Vasii, în privinţa dosarului în care Arhiepiscopul Tomisului este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene.

Avocatul a menţionat că acuzaţiile din acest dosar au fost situate în legislaţia penală, deşi ţin de cea civilă.

„Când am văzut cazul, m-am gândit că este foarte neobişnuit. Acuzele din dosar au fost situate în legislaţia penală, când ele ţineau de legislaţia administrativă (civilă). Am oferit opinia mea avocatului Maria Vasii (apărătoarea Arhiepiscopului Tomisului în acest proces – n.r.) spunând că este cu totul neobişnuit că există proceduri penale în astfel de situaţii”, a afirmat avocatul european, citat în comunicat.

El a precizat că relaţia dintre fermieri şi administraţie, dar şi chestiunile legate de subvenţii sunt complexe, iar în această zonă se mai comit şi greşeli care se soluţionează prin stabilirea unor compensări pe anul care urmează.

Avocatul Bernard O’Connor a mai precizat că APIA nu a examinat terenul respectiv şi că în dosar sunt câteva probe indirecte de tipul „aşa am auzit”.

„Opinia mea, văzând dosarul, este că nu avem de-a face cu un caz penal. Documentele nu demonstrează nici că avem de-a face cu un caz civil, deoarece nu avem nicio dovadă că autoritatea competentă, APIA, a examinat terenul. Asta ar fi trebuit să fie o procedură preliminară oricărui fel de acuzaţie. Fie că acuzi civil sau penal, trebuie să ai o inspecţie APIA, ceea ce nu s-a întâmplat. Există în dosar câteva probe indirecte, de tipul «aşa am auzit», care spun că este posibil ca, acum câţiva ani, terenul să nu fi fost în bune condiţii agricole. Dar dincolo de asta, nu există probe directe care să demonstreze acuze civile sau penale”, a mai menţionat avocatul.

El a precizat că pot exista situaţii rare când acuzele de acest gen pot ajunge în penal, dar că în acest dosar nu s-a întâmplat acest lucru.

„Sunt situaţii foarte rare când acuzele pot ajunge în penal. Din experienţa mea, asta s-a întâmplat doar când există o înţelegere secretă între fermier şi autorităţi, cu scopul unor fraude. Aici nu există o asemenea situaţie”, a mai transmis avocatul Bernard O’Connor.

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelian Ştefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru tentativă la aceleaşi infracţiuni.

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2016 Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

„În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 hectare), situate în zona denumită «Ferma 3» – Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, arăta DNA.

De asemenea, procurorii anticorupţie au stabilit că un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.

„Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei”, mai precizează sursa citată.

Dosarul se judecă la Curtea de Apel Constanţa.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Regulă pentru cei care stau la casă. Devine obligatoriu dacă ai aceste plante în curte
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Se anulează obligația de plată pentru șoferi: Trebuie eliminate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve