Răsturnare de situație în cazul lucrărilor anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai. Cum încearcă Inspectoratul Școlar București să mușamalizeze nedreptatea făcută celor 70 de elevi la bacalaureat

Răsturnare de situație în scandalul lucrărilor de bacalaureat anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai. Părinții celor 70 de elevi implicați în acest caz acuză Inspectoratul Școlar București că încearcă mușamalizarea nedreptății care le-a fost făcută copiilor lor.

16 aug. 2023, 22:12
Răsturnare de situație în cazul lucrărilor anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai. Cum încearcă Inspectoratul Școlar București să mușamalizeze nedreptatea făcută celor 70 de elevi la bacalaureat
Răsturnare de situație în cazul lucrărilor anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai

Răsturnare de situație în cazul lucrărilor anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai. Inspectoratul Școlar București (ISMB) a motivat într-un răspuns către o solicitare făcută de un părinte că cei aproape 70 de candidați care au avut lucrările anulate la examenul de Bacalaureat din iunie la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Capitală ar trebui să privească decizia comisiei de examen de a nu mai prelungi timpul de lucru ca pe o oportunitate.

Citește și Doar 12 elevi de la școli din mediul rural au reușit să obțină media 10 la Evaluarea Națională 2023

Răsturnare de situație în cazul lucrărilor anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai

Deși solicitarea a fost făcută pe data de 26 iunie, chiar în ziua probei scrise la Limba și literatura română, imediat după ce în jur de 70 de lucrări au fost anulate, la o oră de la startul examenului, răspunsul din partea Inspectoratului Școlar București a venit pe data de 9 august.

 

În textul acestui răspuns semnat de Inspectorul școlar general Vlad Drinceanu și de inspectorul școlar de Istorie Mihai Manea, apare o formulare ciudată care dă de înțeles că din oficiu s-a apreciat că toți elevii vizați de anularea lucrărilor, indiferent de subiectul la care ar fi ajuns până în momentul respectiv ar fi avut timp să rescrie lucrările până la terminarea timpului alocat probei.

Chiar dacă au trecut mai bine de 50 de zile de la acest incident Ministerul Educației nu a venit cu nicio concluzie după ancheta Corpului de Control pe care anunța că o demarează la colegiul Gheorghe Șincai, scrie Edupedu.ro.

Pe data de 4 iulie preşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florian Lixandru, a declarat marți că raportul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti arată că a fost respectată metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor.

„În ceea ce priveşte ceea ce s-a întâmplat la Şincai, da, cunosc foarte bine situaţia. Avem un prim raport al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti în care spune că s-a respectat metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor. Am trimis o verificare din partea Ministerului, Corpul de control s-a deplasat acolo, şi astăzi este acolo, verifică”, a declarat Florian Lixandru, la audierea în Comisia pentru învăţământ a Senatului.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a ținut să precizeze că rolul Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi Evaluare Naţională este de a atrage atenţia candidaţilor cu privire la felul în care redactează lucrările şi astfel, la instructaj, elevilor le-a fost comunicat că orice greşeală va fi tăiată cu o linie.

„Consider că rolul Comisei este acela de a atrage atenţia candidaţilor vis a vis de modul în care redactează lucrările. În momentul în care s-a făcut instructajul, s-a spus foarte clar că orice greşeală se taie cu o linie. Din ce am văzut, sunt lucrări în care s-au rânduri cu trei linii. E de datoria mea, ca membru al Comisiei, să-i atrag atenţia copilului şi să-i spun că lucrarea poate fi anulată în centrul de evaluare. Şi atunci copilul decide dacă rescrie sau nu care scrie lucrarea”, a mai spus Florin Lixandru.

Citește și Rezultate Bacalaureat 2023. Lucrări anulate dintr-o greșeală a profesoarelor asistente. Un nou scandal similar cu cel de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”