Răsturnare de situație în cazul primarului fugar! Cum „îl premiază” Tribunalul București pe Cătălin Cherecheș, după fuga în Germania

Judecătorii de la Tribunalul București au luat o decizie favorabilă pentru Cătălin Cherecheș. Sentința primarului fugar din Baia Mare a fost redusă, dat fiind că acesta a petrecut timp în arest.

12 apr. 2024, 20:05
Răsturnare de situație în cazul primarului fugar! Cum „îl premiază” Tribunalul București pe Cătălin Cherecheș, după fuga în Germania
Răsturnare de situație în cazul primarului fugar! Cum „îl premiază” Tribunalul București pe Cătălin Cherecheș, dup fuga în Germania

Vineri, judecătorii Tribunalului București au decis să reducă cu un an condamnarea lui Cătălin Cherecheș, fostul primar al municipiului Baia Mare, pentru corupție. Această scădere a fost determinată de perioada în care Cherecheș a fost în arest în timpul anchetei din 2016 și timpul petrecut într-un penitenciar din Germania, după ce a fugit din țară. Decizia a fost luată în urma unei solicitări depuse de Cherecheș, iar magistrații au admis contestația acestuia la executare. Astfel, din cei cinci ani de închisoare, s-au redus perioadele de reținere, arest preventiv și arest la domiciliu din aprilie până în decembrie 2016, precum și timpul petrecut în penitenciarul german între noiembrie 2023 și martie 2024.

Citește și: Premierul României, Marcel Ciolacu: ”Promit că anul acesta se vor da drumul la 147,8 km din Autostrada Moldovei”

„În temeiul art.598 alin.1 lit.d Cpp, admite contestaţia la executare formulată de petentul-condamnat Cherecheş Cătălin. Deduce din pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată petentului – condamnat Cherecheş Cătălin durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu (de la data de 26.04.2016 până la data de 22.12.2016); perioada în care petentul-condamnat a fost arestat în vederea executării mandatului european de arestare (de la 28.11.2023 la 19.03.2024), precum şi perioada executată (de la 19.03.2024 la zi). În temeiul art.599 alin.4 Cpp, anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.56 din data de 24.11.2023 emis de către Tribunalul Cluj şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, a decis Tribunalul.

Pe 24 noiembrie 2023, Cătălin Cherecheş a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Cu puţin timp înainte de pronunţarea sentinţei, Cherecheş a fugit din ţară prin vama Petea cu un taxi, el folosind un act de identitate al unei rude apropiate.

Ulterior, a fost prins de poliţiştii germani în Augsburg şi arestat, fiind adus în România în luna martie şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Citește și: Cătălin Cîrstoiu îi ia peste picior pe contracandidații săi la Primăria Capitalei: „O să intru în Cartea Recordurilor ca primul candidat retras care câştigă alegerile. Dragi Nicușor și Piedone, nu mai speriați degeaba”