Răsturnare de situaţie în cazul TESTAMENTULUI lăsat de DINU PATRICIU

Răsturnare de situaţie în cazul testamentului întocmit de Dinu Patriciu. Astfel, dat fiind faptul că miliardarul şi-a mutat reşedinţa la Londra, testamentul urmează să fie pus în aplicare conform legilor din Marea Britanie. Cu toate acestea, în privinţa partajului cu soţia sa, Dana, se vor respecta reglementările din România în acest domeniu. Omul de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, a murit la Londra, acesta suferind de mai mulţi ani de cancer.

20 aug. 2014, 08:57
Răsturnare de situaţie în cazul TESTAMENTULUI lăsat de DINU PATRICIU

Este o problemă foarte delicată. În primul rând, trebuie să vedem după ce lege se va împărţi această moştenire. Într-adevăr, defunctul Dinu Patriciu era cetăţean român, însă, din câte înţeleg, dânsul în ultima parte din luna ianuarie îşi schimbase domiciliul, reşedinţa obişnuită o avea Londra. Aşadar, potrivit Codului Civil Român se aplică legea locului în care avea reşedinţa obişnuită, în speţă s-ar aplica legea Angliei din această perspectivă succesorală. Soţul supravieţuitor, faţă de care nu s-a pronunţat încă divorţul, nu poate fi înlăturat din testament, însă, asta după legea română, pentru că, dacă se va aplica, şi din punctul meu de vedere cred că se va aplica, legea engleză succesorală, soţul supravieţuitor nu va mai beneficia de rezerva succesorală, aşa încât poate rămâne fără niciun fel de bun dacă Dinu Patriciu a dispus ca toate bunurile să se ducă către copii sau către alte persoane. În dreptul englez nu se cunoaşte instituţia rezervei succesorale, iar după dreptul englez soţul, chiar nedespărţit, poate rămâne fără niciun fel de bun„, a declarat avocatul Artin Sarchizian la România TV.

Citeşte şi ÎNMORMÂNTARE DINU PATRICIU. Omul de afaceri va fi înhumat la Londra

Astfel, dacă se va aplica legea din Marea Britanie privind succesiunea, Dana Patriciu poate rămâne fără niciun fel de bun, în cazul în care Dinu Patriciu a dispus, prin testament, ca averea să fie împărţită între copii sau alte persoane. Potrivit legii din Marea Britanie, soţia, chiar nedespărţită, poate rămâne fără niciun fel de bun dacă soţul nu a dispus acest lucru în testament. Singurul caz în care poate beneficia de toată averea este doar atunci când nu există alţi moştenitori.

Dinu Patriciu a povestit la România TV despre momentul în care şi-a scris testamentul. Miliardarul se afla internat la o clinică din Milano, aşteptând să primească un ficat sănătos şi o nouă şansă la viaţă. Era în noaptea de 21 decembrie 2012 şi, în timp ce-şi punea pe hârtie ultimele dorinţe, medicii l-au anunţat că în scurt timp va fi dus în sala de operaţie pentru transplant.

Dinu Patriciu, avere de două miliarde de dolari: petrol, politică şi imobiliare

Seara aceea a fost de roman, pentru că fratele meu a venit la mine cu un avocat de la Milano ca să îmi scriu testamentul. În timp ce făceam asta, au apărut medicii, zâmbind, care mi-au spus că au găsit un ficat şi că mă pregătesc de operaţie. În cele din urmă am ajuns pe masa de operaţie, răstignit ca şi Hristos. Este adevărat că îţi revezi viaţa„, a mărturisit Dinu Patriciu la România Tv imediat după operaţie.

Nu îmi amintesc ce s-a întâmplat, pentru că am văzut o lumină albă. Este adevărat că în momentele alea îţi revezi viaţa. Când te trezeşti, ţi-e frică să deschizi ochii, pentru că nu ştii pe ce lume te afli. Când vezi toate monitoarele din jur cu fel şi fel de grafice, îţi dai seama că exişti în această lume„, a mai povestit el.

Acesta a precizat că nu a vrut niciodată să afle detalii despre persoana de la care a fost prelevat ficatul, însă îi este profund recunoscător. „Nu am vrut niciodată să ştiu cine mi-a făcut acest imens bine. Când intru într-o biserică aprind o lumânare pentru acest suflet„, a spus el.

DINU PATRICIU despre testament: „Este un gest cât se poate de pragmatic”

Întrebat ce a simţit în momentul în care şi-a întocmit testamentul, Dinu Patriciu a mărturisit: „Este un gest cât se poate de pragmatic şi pe care trebuie să îl faci, pentru că vrei ca după ce nu o să mai fi, nimeni să nu se certe cu nimeni. Şi aşa am făcut„.

Acum, testamentul despre care omul de afaceri nu a vrut să dea detalii se află „pus bine” în biroul unui avocat.

Dinu Patriciu era căsătorit cu Dana Patriciu. Cererea de divorţ, respinsă în iunie

DINU PATRICIU, în divorţ de Dana Patriciu

Dinu Patriciu se afla în proces de divorţ cu Dana Patriciu. Divorţul cerut de Dinu Patriciu a fost intentat în februarie 2013 la Judecătoria Sectorului 1 şi a avut, până să fie mutat la Buftea, 14 termene.

În paralel, la Judecătoria Sectorului 1 se dezbate partajul soţilor Patriciu, în care Dana Patriciu a cerut jumătate din avere.

DINU PATRICIU A MURIT

DINU PATRICIU, avere de aproape 3 miliarde de dolari, într-un top făcut de chinezi

Omul de afaceri se afla pe locul 597 într-un top al miliardarilor lumii apărut în China. Astfel, în Hurun Global Rich List 2014, Patriciu apărea cu o avere de 2,9 miliarde de dolari, ocupând o poziţie aflată undeva pe la mijlocul clasamentului.

Conform topului chinezesc, Patriciu a înregistrat faţă de anul trecut o creştere a averii, de la 2,8 miliarde de dolari.

DINU PATRICIU, o biografie bogată. RomaniaTV.net vă prezintă momentele-cheie

Omul de afaceri Dinu Patriciu s-a născut în 3 august 1950, la Bucureşti şi a avut afaceri în domeniul petrolier, bancar şi imobiliar.

În anul 1990, Dinu Patriciu a devenit membru fondator al PNL. În legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timiş pe listele PNL. A făcut parte din Comisia pentru administraţie centrală şi locală, amenajarea teritoriului şi urbanism şi din Comisia pentru echilibru ecologic şi protecţia mediului.

În legislatura 1992-1996, Dinu Patriciu a fost ales ca deputat de Dâmboviţa pe listele Convenţiei Democrate Române. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal 1993 şi al Partidului Alianţei Civice (octombrie 1992 – decembrie 1994) şi a făcut parte din Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic (până în noiembrie 1995) şi din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci (din noiembrie 1995).

În 1996, Patriciu a candidat la funcţia de primar general al municipiului Bucureşti, ca reprezentant al PL ’93.

Dinu Patriciu a fost deputat şi în legislatura 2000-2004, fiind ales ca reprezentant al PNL. A făcut parte din Comisia pentru industrii şi servicii până la data de 18 iunie 2003, când a demisionat din calitatea de membru al Parlamantului României pe motiv de incompatibilitate şi a fost înlocuit de către Adrian Emanuil Semcu.

Dinu Patriciu s-a retras în anul 2003 din Parlament şi din viaţa politică activă pentru a se putea dedica afacerilor.