Răsturnare de situaţie în criza din Ucraina. După Turcia, şi Polonia sare în ajutorul Kievului

Andrzej Duda susţine că Polonia pledează pentru o cale expresă de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. În plus, polonezii au închis spaţiul aerian pentru Rusia şi au trimis un convoi cu tehnică militară la Kiev.

26 feb. 2022, 17:33
Răsturnare de situaţie în criza din Ucraina. După Turcia, şi Polonia sare în ajutorul Kievului

Polonia pledează pentru o cale expresă de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, arată, într-un mesaj, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. „Polonia pledează pentru o cale expresă de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Statutul de candidat ar trebui să fie acordat imediat, iar discuţiile cu membrii ar trebui iniţiate imediat după aceea. De asemenea, Ucraina ar trebui să aibă acces la fondurile UE pentru reconstrucţie. Ucraina merită acest lucru”, a scris preşedintele polonez pe Twitter.

Prima țară NATO care anunță că trimite armament în Ucraina în timpul invaziei rusești

Polonia a trimis un convoi cu muniție în Ucraina, potrivit ministrului Apărării din această țară, Mariusz Błaszczak.

Este primul transport de ajutor militar recunoscut public către Ucraina de la începutul invaziei rusești, conform CNN.

„Un convoi cu muniție pe care îl donăm Ucrainei a ajuns deja la vecinii noștri. Suntem alături de ucraineni și ne arătăm solidaritatea față de agresiunea rusă”, a scris Mariusz Błaszczak într-un tweet.

Tweet-ul nu descre nici tipul de muniție pe care Polonia a trimis-o ucrainenilor, nici cantitatea.

O sută de mii de ucraineni au trecut frontiera spre Polonia după lansarea atacului rus

O sută de mii de ucraineni au trecut frontiera spre Polonia după lansarea atacului rus, a anunţat sâmbătă ministrul-adjunct al afacerilor interne polonez, Pawel Szefernaker, informează AFP.

Polonia, Cehia şi Bulgaria anunţă că îşi închid spaţiul aerian pentru zborurile ruseşti

„După lansarea operaţiunilor de război în Ucraina şi până astăzi (sâmbătă), pe toată lungimea frontierei cu Ucraina o sută de mii de persoane au trecut graniţa, venind din Ucraina în Polonia”, le-a spus Szefernaker jurnaliştilor, la postul de frontieră din Medyka.

Numai în ultimele 24 de ore, „35.000 de oameni au traversat frontiera polonezo-ucraineană spre Polonia”, a declarat vineri seara Pavel Szefernaker, la postul TVP.

Cum arată şi cine este soţia lui Vladimir Zelenski. Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, a rămas la Kiev cu arma în mână
Majoritatea sunt femei şi copii, dar sunt şi bărbaţi peste 60 de ani şi băieţi sub 16 ani, în afara vârstei de recrutare a bărbaţilor în Ucraina aflată în război. Refugiaţii, mulţi dintre care se deplasează pe jos, aşteaptă ore în şir pentru a putea trece frontiera.