Răsturnare de situaţie la Spitalul Judeţean Focşani. Constantin Mândrilă revine la conducerea instituţiei, după ce a câştigat procesul cu Ministerul Sănătăţii!

Surpriză la Spitalul Judeţean Focşani. Constantin Mândrilă a revenit, miercuri, la conducerea instituţiei, după ce a câştigat în instanţă procesul cu Ministerul Sănătăţii împotriva deciziei de suspendare din funcţie şi de încetare a contractului de management.

24 mart. 2021, 11:07
Răsturnare de situaţie la Spitalul Judeţean Focşani. Constantin Mândrilă revine la conducerea instituţiei, după ce a câştigat procesul cu Ministerul Sănătăţii!

Răsturnare de situaţie la Spitalul Judeţean Focşani. Curtea de Apel Galaţi s-a pronunţat, marţi, pentru suspendarea actelor administrative prin care Constantin Mândrilă a fost demis.

Răsturnare de situaţie la Spitalul Judeţean Focşani. Constantin Mândrilă revine la conducerea instituţiei

„Admite cererea de suspendare formulată de reclamantul Mândrilă Constantin, în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Sănătăţii şi în consecinţă: Suspendă executarea Ordinelor Ministerului Sănătăţii nr. 2483/12.10.2020 şi nr. 2484/12.10.2020, până la soluţionarea definitivă a cauzei”, se arată în decizia instanţei.

Pe 12 aprilie 2020, Constantin Mândrilă, care fusese confirmat pozitiv la COVID-19 şi afla în izolare la un domiciliu ales, a fost luat cu izoleta, deşi asimptomatic, şi transferat la secţia de Boli Infecţioase a SJU Focşani, la cererea prefectului judeţului Vrancea Gheorghiţă Berbece. Acesta a ieşit din spital după mai bine de o lună, dar între timp la conducerea SJU Focşani fusese numită, de către ministrul Nelu Tătaru, o echipă militară condusă de colonelul Alexandru Keresztes de la Spitalul Militar Braşov.

O lună mai târziu, ministrul Nelu Tătaru a numit-o interimar la conducerea SJU Focşani pe Elena Codruţa Neagu. Numirea a fost făcută pe perioada de concediu medical a managerului Constantin Mândrilă, dar în luna octombrie, când acesta s-a întors din concediu medical, a primit cele două decizii de la minister, de suspendare şi respectiv de încetare a contractului de management, pe care ulterior le-a contestat în instanţă.

Constantin Mîndrilă a fost condamnat definitiv, în luna februarie a acestui an, de către Curtea de Apel Galați să plătească un prejudiciu de aproape 70.000 de lei, în solidar cu alți patru angajați din subordine, pentru o pagubă adusă chiar instituției pe care o conduce.

El a încheiat cu o firmă privată un contract de „prestări de servicii de consultanță privind prevalidarea datelor clinice medicale ale spitalului”, în fapt o cheltuială nejustificată așa cum a reieșit dintr-un control al Curții de Conturi, aducând prejudicii unității spitalicești.

La data încheierii contractului la nivelul unității nu fusese aprobat bugetul, iar operațiunea nu a fost supusă controlului financiar preventiv propriu.

„Prin încheierea contractului bugetul unității a fost prejudiciat cu suma de 68.941 lei din care 64.480 reprezintă plăți nelegale, suma de 2.677 lei reprezintă dobânzi, iar 1.784 lei penalități de întârziere”, s-a arătat în documentul întocmit de Curtea de Conturi.

Citeşte şi: Managerul Spitalului Victor Babeş: „Nu cred că trebuie să contabilizăm doar paturile de la ATI. Secretul e în încetinirea acestui val”