Râsul poate fi RISCANT. Vezi în ce situaţii

Deşi râsul prezintă o serie de beneficii incontestabile pentru sănătate, el poate avea şi consecinţe negative, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, de cercetătorii de la City Hospital din Birmingham.

13 dec. 2013, 13:14
Râsul poate fi RISCANT. Vezi în ce situaţii

Cercetătorii au revizuit o serie de studii privind râsul, care au fost publicate între anii 1946 şi 2013. Ei au identificat numeroase dovezi care confirmă faptul că râsul aduce importante beneficii organismului, dar susţin că nu pot exclude şi faptul că, deşi foarte rare, există şi riscuri, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte efectele pozitive, râsul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi reduce rigiditatea arterelor, care constituie un important factor de risc pentru afecţiuni coronariene. De asemenea, râsul poate avea efecte pozitive şi asupra taliei. Un studiu din 2006 ajungea la concluzia că reprize sănătoase şi sincere de râs de 10 – 15 minute pe zi pot arde până la 40 de calorii.

Un alt studiu publicat în 2011 a identificat faptul că râsul măreşte toleranţa la durere a unei persoane, fapt care are legătură cu endorfinele eliberate de creier.

Există însă şi acele cazuri foarte rare în care râsul poate fi foarte riscant pentru sănătate şi chiar pentru viaţă. Astfel, o femeie care avea o gaură în miocard a suferit un infarct după ce a râs timp de vreo 3 minute. Alţi oameni au înghiţit diferite obiecte în timp ce râdeau cu poftă, sau chiar şi-au dislocat mandibula. În plus, la fel ca şi tusea sau strănutul, râsul are potenţialul de a transmite boli infecţioase.

„Cu râsul nu este de glumit”, susţin cercetătorii britanici în numărul special de Crăciun al revistei British Medical Journal (BMJ). Deşi riscurile râsului sunt minore, „studiul infirmă ipoteza că râsul nu poate fi decât benefic„, mai adaugă ei.