Rata de succes în transplantul renal la Clinica Fundeni e mai ridicată decât media europeană

Rata de succes în transplantul renal la Clinica Fundeni este mai ridicată decât media europeană, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Ioanel Sinescu, șeful Centrului pentru Uronefrologie și Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Alina Costache
28 iun. 2017, 11:26
Rata de succes în transplantul renal la Clinica Fundeni e mai ridicată decât media europeană

„Din 1997, de când actuala generație și-a preluat responsabilitatea asupra Centrului de transplant și de chirurgie urologică de la Fundeni, a efectuat 1.871 de transplanturi renale și recoltarea de organe de la donatori în moarte cerebrală în condițiile fondării unei legislații moderne, Legea transplantului, cu criterii foarte definite privind moartea cerebrală în condițiile de diagnostic privind moartea cerebrală. (…) În cei 20 de ani de activitate am ajuns la 1.871 de transplanturi renale în total, cu o rată de succes foarte mare, mai ridicată decât media europeană. Pentru faptul că încă nu am atins procentajul ridicat al recoltării de la donatori în moarte cerebrală, noi avem încă o statistică: cam jumătate dintre transplanturi efectuate de la donatori în viață și jumătate cu rinichi de la donatori în moarte cerebrală”, a afirmat academicianul.

Potrivit acestuia, rata de funcționalitate a grefei este în jur de 85% și aproximativ la fel și rata de supraviețuire a pacienților după transplant, în condițiile în care „pe dializă mortalitatea este cam de zece la sută pe an”.

Ioanel Sinescu, rector al UMF „Carol Davila”, a spus că specialiștii clinicii pe care o conduce au realizat anul acesta aproximativ 50 de transplanturi, având în vedere faptul că în acest an activitatea de recoltare de organe este „mai slabă” decât în ceilalți ani.

„Probabil și rezultat al denigrărilor și al discuțiilor neavenite sub multe aspecte a ceea ce înseamnă activitatea Agenției Române de Transplant și a transplantării propriu-zise, a eticii transplantului și a susținerii de către Ministerul Sănătății a programului de transplant”, a mai spus profesorul Ioanel Sinescu.

În opinia sa, un avantaj a fost acela că echipa este una „omogenă”, lucrează după protocoale foarte clare, iar „toată lumea face ce trebuie să facă și când”.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal — Institutul Clinic Fundeni au organizat miercuri simpozionul „Transplantul Renal în ‘UMF Carol Davila’ — 37 de ani de experiență”.

„2017 este un an aniversar în mai multe feluri. Întâi de toate, UMF Carol Davila împlinește 160 de ani de când a fost fondată. A fost fondată prin entuziasmul unor oameni deosebiți, în jurul cărora s-au grupat numeroși savanți, care în scurtă vreme au pus numele facultății de medicină din București pe harta academică a centrelor performante din Europa și lume în diverse specialități, românii având de altfel contribuție la fondarea a cinci specialități medicale pe mapamond. Anii au trecut, generațiile s-au schimbat. Ne aflăm acum la 160 de ani, reper la care evident încercăm să căutăm niște coordonate, să aflăm unde ne găsim în momentul de față cu activitatea medicală, cu activitatea de educație, de cercetare în România, deci pe plan intern, în plan european și în plan internațional și evident să încercăm ceea ce ne este foarte greu, o comparație cu înaintașii noștri, care au fost personalități medicale de prim plan în lumea mondială a medicinei și a cercetării medicale”, a subliniat Ioanel Sinescu.

Evenimentul de miercuri a marcat 37 de ani de transplant renal în UMF Carol Davila. „În februarie 1980, profesorul Proca a efectuat primul transplant de organe în România prelevând un rinichi de la mamă și transplantându-l la fiu, deci cu donator în viață”, a amintit profesorul Ioanel Sinescu.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: Programul Naţional de Transplant funcţionează la capacitate bună şi cunoaşte o revenire importantă în acest an

 

 

DailyBusiness
Europa arde! Incendii uriașe în Franța, Spania, Italia și Grecia. Mii de hectare mistuite, localnici disperați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce șpagă uluitoare au cerut profesoarele ca să intre Gigi Becali la facultate: „Trebuia să mă întâlnesc să îmi dea subiectele la examene”
Capital.ro
Veste imensă pentru Călin Georgescu. S-a decis totul!
Playtech.ro
Se întoarce canicula în România! Va fi cumplit din nou, zonele în care aerul va lua foc
DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Adevarul
Ce se schimbă pentru coasigurați de la 1 august: cum rămâi asigurat și ce trebuie declarat la ANAF pentru CASS
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Opulență pe bani publici. Lux obscen la CCR: stilouri de zeci de mii de euro și zboruri business în destinații exotice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Castelul Peleș a fost avariat de furtuna din Sinaia, de noaptea trecută! Mai multe atracții turistice au fost deteriorate
Cancan.ro
Primul mesaj transmis de Violeta Bănică, după ce mama sa l-a părăsit pe Adrian Brîncoveanu
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Capital.ro
Moneda națională va dispărea. Se schimbă banii: În această săptămână...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
„Ce mă fac eu fără tine?” Daniel Alexandru a murit după 76 de zile de comă. Tânărul a fost bătut fără milă la o petrecere: „Drum lin către îngeri!”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pupici și îmbrățișări! Ce caută Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, în poala cancelarului Guvernului, Ionel Dancă.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciocolata ar putea ajunge un bun de lux – se scumpește masiv ingredientul de bază