Rata de succes în transplantul renal la Clinica Fundeni e mai ridicată decât media europeană

Rata de succes în transplantul renal la Clinica Fundeni este mai ridicată decât media europeană, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Ioanel Sinescu, șeful Centrului pentru Uronefrologie și Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Alina Costache
28 iun. 2017, 11:26
Rata de succes în transplantul renal la Clinica Fundeni e mai ridicată decât media europeană

„Din 1997, de când actuala generație și-a preluat responsabilitatea asupra Centrului de transplant și de chirurgie urologică de la Fundeni, a efectuat 1.871 de transplanturi renale și recoltarea de organe de la donatori în moarte cerebrală în condițiile fondării unei legislații moderne, Legea transplantului, cu criterii foarte definite privind moartea cerebrală în condițiile de diagnostic privind moartea cerebrală. (…) În cei 20 de ani de activitate am ajuns la 1.871 de transplanturi renale în total, cu o rată de succes foarte mare, mai ridicată decât media europeană. Pentru faptul că încă nu am atins procentajul ridicat al recoltării de la donatori în moarte cerebrală, noi avem încă o statistică: cam jumătate dintre transplanturi efectuate de la donatori în viață și jumătate cu rinichi de la donatori în moarte cerebrală”, a afirmat academicianul.

Potrivit acestuia, rata de funcționalitate a grefei este în jur de 85% și aproximativ la fel și rata de supraviețuire a pacienților după transplant, în condițiile în care „pe dializă mortalitatea este cam de zece la sută pe an”.

Ioanel Sinescu, rector al UMF „Carol Davila”, a spus că specialiștii clinicii pe care o conduce au realizat anul acesta aproximativ 50 de transplanturi, având în vedere faptul că în acest an activitatea de recoltare de organe este „mai slabă” decât în ceilalți ani.

„Probabil și rezultat al denigrărilor și al discuțiilor neavenite sub multe aspecte a ceea ce înseamnă activitatea Agenției Române de Transplant și a transplantării propriu-zise, a eticii transplantului și a susținerii de către Ministerul Sănătății a programului de transplant”, a mai spus profesorul Ioanel Sinescu.

În opinia sa, un avantaj a fost acela că echipa este una „omogenă”, lucrează după protocoale foarte clare, iar „toată lumea face ce trebuie să facă și când”.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal — Institutul Clinic Fundeni au organizat miercuri simpozionul „Transplantul Renal în ‘UMF Carol Davila’ — 37 de ani de experiență”.

„2017 este un an aniversar în mai multe feluri. Întâi de toate, UMF Carol Davila împlinește 160 de ani de când a fost fondată. A fost fondată prin entuziasmul unor oameni deosebiți, în jurul cărora s-au grupat numeroși savanți, care în scurtă vreme au pus numele facultății de medicină din București pe harta academică a centrelor performante din Europa și lume în diverse specialități, românii având de altfel contribuție la fondarea a cinci specialități medicale pe mapamond. Anii au trecut, generațiile s-au schimbat. Ne aflăm acum la 160 de ani, reper la care evident încercăm să căutăm niște coordonate, să aflăm unde ne găsim în momentul de față cu activitatea medicală, cu activitatea de educație, de cercetare în România, deci pe plan intern, în plan european și în plan internațional și evident să încercăm ceea ce ne este foarte greu, o comparație cu înaintașii noștri, care au fost personalități medicale de prim plan în lumea mondială a medicinei și a cercetării medicale”, a subliniat Ioanel Sinescu.

Evenimentul de miercuri a marcat 37 de ani de transplant renal în UMF Carol Davila. „În februarie 1980, profesorul Proca a efectuat primul transplant de organe în România prelevând un rinichi de la mamă și transplantându-l la fiu, deci cu donator în viață”, a amintit profesorul Ioanel Sinescu.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: Programul Naţional de Transplant funcţionează la capacitate bună şi cunoaşte o revenire importantă în acest an

 

 

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
Călin Georgescu rupe tăcerea după pierderea alegerilor: „Mă rog pentru Nicușor Dan!” Ce spune despre George Simion
Capital.ro
George Simion, blocat total după alegeri. A primit astăzi verdictul. Are interdicție
Playtech.ro
Afacerea secretă din comunism care producea un milion de dolari pe lună. Securitatea nu a închis-o
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Vladimir Putin extinde una dintre cele mai controversate baze de testare a rachetelor nucleare din epoca post-sovietică
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Momente de panică pentru Oana Roman. Fata ei s-a îmbolnăvit
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Se modifică data la care vor fi livrate alocațiile copiilor în luna iunie 2025
Cancan.ro
Curs valutar 19 mai 2025. Cât a ajuns să coste 1 euro, după ce Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu: Se termină! Lovitură după ce George Simion a pierdut alegerile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Mihai Voropchievici, Horoscop Runic pana pe 26 mai 2025. Racii vor sustine o mica batalie, Scorpionii se afla pe o pojghita de gheata, Capricornii sunt marii castigatori
MediaFlux
Prima reacție oficială de la Kremlin după alegerile prezidențiale din România! Rusia nu renunță la Călin Georgescu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul virează bani pe 20 mai. Cine sunt românii care primesc ajutoare