Război în Etiopia. Premierul anunţă cucerirea capitalei regiunii Tigray

Premierul etiopian Abiy Ahmed a declarat că armata a intrat în Mekele, capitala regiunii Tigray, într-o ofensivă împotriva liderilor disidenţi din regiune, a informat televiziunea de stat.

30 nov. 2020, 11:38
Război în Etiopia. Premierul anunţă cucerirea capitalei regiunii Tigray

Război în Etiopia. „Am reuşit să intrăm în oraşul Mekele”, a spus Abiy citat de Ethiopian Broadcasting Corporation (EBC). Ulterior, el a postat o declaraţie pe Twitter spunând că „guvernul federal deţine controlul deplin asupra oraşului Mekele” şi că armata va localiza acum liderii lui Tigray şi îi va aresta. „Avem acum în faţă sarcina critică de a reconstrui ceea ce a fost distrus … cu cea mai mare prioritate de a restabili normalitatea oamenilor din regiunea Tigra„, a adăugat Abiy, citat de Reuters.

El a spus că poliţia îi caută pe liderii Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF). Cu toate acestea, liderul forţelor rebele Tigrayan a declarat pentru Reuters într-un mesaj text că vor continua să lupte împotriva guvernul etiopian. „Brutalitatea lor nu poate decât să adauge hotărârea noastră de a lupta împotriva acestor invadatori până la ultima„, a spus Debretsion Gebremichael într-un mesaj.

Întrebat de Reuters într-un mesaj text dacă asta înseamnă că forţele sale vor continua să lupte, el a răspuns: „Cu siguranţă. Este vorba despre apărarea dreptului nostru la autodeterminare. Mekele a fost supus unui puternic bombardament de forţele etiopiene sâmbătă„, a admis TPLF.

Într-o declaraţie purtată de presa Tigrayan, guvernul local a raportat atacuri cu „armament greu şi artilerie în centrul oraşului Mekele”. Doi oficiali umanitari din oraş au confirmat aceste rapoarte, potrivit agenţiei AFP.

Conflictul pune forţele guvernului etiopian şi miliţia aliată împotriva trupelor loiale Frontului de Eliberare a Poporului Tigray, care este partidul de guvernare din regiunea Tigray.

Citeşte şi Criza din Etiopia. Atacuri cu rachete asupra a două aeroporturi

Anul trecut, Abiy a dizolvat coaliţia de guvernământ, formată din mai multe partide regionale etnice, şi le-a fuzionat într-un singur partid naţional, Partidul Prosperităţii, la care TPLF a refuzat să adere.

TPLF vede reformele începute de Abiy ca o încercare de a oferi guvernului său central mai multă putere şi de a slăbi inflenţa regională. De asemenea TPLF, critică prietenia „fără principii” a prim-ministrului cu preşedintele eritreean Isaias Afwerki. Abiy a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2019 pentru eforturile sale de a obţine un acord de pace cu Eritreea. Premierul consideră că oficialii TPLF îi subminează autoritatea.