Război în Nagorno Karabah. Se trage la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan

Războiul pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah din 2020 între Armenia şi Azerbaidjan a fost soldat cu peste 6.500 de morţi.

02 dec. 2021, 19:27
Război în Nagorno Karabah. Se trage la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan

Război în Nagorno Karabah. Armenia susține că Azerbaidjanul bombardează satul Karmir Shuka din regiunea Martuni. Focurile de armă ar fi fost trase mai bine de 10-15 de minute, iar împușcături ar fi fost raportate și aproape de școala din zonă.

Atacul ar fi avut loc în jur de ora 10.30 dimineața și a durat 10-15 minute; s-a auzit în zona rezidențială a satului, iar gloanțe de la arme  au zburat prin grădinile locuitorilor.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan a repornit. Tensiunile îngrijorează SUA şi Franţa
Regiunea muntoasă separatistă azeră Nagorno Karabah, cu o populaţie majoritar armeană, susţinută de Erevan, s-a desprins prin secesiune din Azerbaidjan la căderea URSS şi a antrenat un prim război în anii ’90, soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi.

Informațiile despre victime sau pagube materiale în urma împușcăturii nu au fost încă raportate. Situația este cu atât mai tensionată cu cât recent cele două țări au încheiat o înțelegere.

Şapte militari din Azerbaidjan au fost ucişi în confruntări armate din noiembrie cu forţe armene, în apropierea enclavei disputate Nagorno Karabah, a anunţat miercuri Ministerul azer al Apărării, relatează AFP.

Alţi zece militari azeri au fost răniţi în aceste confruntări, cele mai violente de la sfârşitul unui război între Erevan şi Baku, anul trecut, potrivit aceleiaşi surse.

Armenia a anunţat, la rândul său, că a fost ucis un militar, că alţi 24 au fost daţi dispăruţi, iar 13 au fost luaţi prizonieri în cursul acestor confruntări armate.

Erevanul a anunţat că a pierdut două poziţii militare, cucerite de către forţele de la Baku.

Incident militar la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan
În cursul recentelor confruntări, şase soldaţi armeni şi şapte militari azeri au decedat. Războiul pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah din 2020 a fost soldat cu peste 6.500 de morţi.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care se desfăşoară la Stockholm. El se va referi, în intervenţiile sale, la necesitatea de consolidare a capacităţii OSCE de prevenire şi soluţionare a conflictelor.

Cea de-a 28-a sesiune a Consiliului Ministerial al OSCE are loc pe fondul situaţiilor tensionate generate de criza instrumentalizării migranţilor de la graniţa Belarus cu Polonia, Lituania şi Letonia, conflictul din estul Ucrainei şi cel din Nagorno-Karabah, a arătat MAE.