Război în Ucraina. Atac cu rachete, cad oraşe după oraşe, dar Kievul rezistă. Zelenski: „Următoarele 24 de ore sunt cruciale”

Volnovakha a fost recucerită, Mariupol rezistă, Berdyansk este capturat temporar, a precizat într-un comunicat biroului preşedintelui. Un nou bloc de locuinţe a fost lovit de rachete.

28 feb. 2022, 06:24

Război în Ucraina. Mai multe explozii s-au auzit, luni dimineaţă, în Kiev şi Harkov, în timp ce în Cernihiv este alertă de raid aerian, anunţă theguardian. O rachetă a lovit o clădire rezidenţială, iar o femeie a fost rănită în incendiu. Serviciul de Stat pentru Comunicaţii Speciale raportează că avioanele de vânătoare au decolat din Belarus spre Ucraina.

Statul major al forţelor armate ucrainene a descris ziua de duminică drept „un moment dificil” pentru militari, afirmând că trupele ruse „continuă să bombardeze în aproape toate direcţiile”.

Ucraina, atacată de rachete ruseşti lansate din Belarus. Militarii ruşi folosesc rachetele termobarice în Mariupol
Oleksandr Svidlo, primarul interimar al oraşului Berdyansk de pe coasta sudică a Ucrainei, a declarat că forţele ruseşti au intrat în oraş şi au preluat controlul asupra acestuia.

Berdyansk, care are o mică bază navală, are o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori.”.

Următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , i-a spus duminică, prin telefon, premierului britanic Boris Johnson că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Johnson a declarat că Marea Britanie şi aliaţii săi vor face tot posibilul pentru a garanta că ajutorul defensiv va ajunge în Ucraina, a precizat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

 Explozii se aud luni dimineaţă în capitala ucraineană Kiev şi în oraşul Harkov, a anunţat serviciul ucrainian de comunicaţii speciale

Kievul a fost liniştit în prima parte a nopţii, dar acum răsună din nou explozii. „Se aud din nou explozii în Kiev şi Harkov. Înainte de asta, a fost calm în capitala ucraineană timp de câteva ore”, a precizat agenţia.

Între timp, ziarul Kyiv Independent relatează că o alertă de raid aerian a fost declanşată la Cernihiv. Locuitorii sunt îndemnaţi să se îndrepte către cel mai apropiat adăpost, relatează publicaţia.

Operaţiunile ofensive ruse în direcţia Kievului rămân fără succes, potrivit oficialilor militari americani.

Trupele ruse şi-au oprit înaintarea spre centrul capitalei Kiev dinspre nord-vest, transmite dpa.

Armata ucraineană respinge atacurile terestre şi aeriene, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale, Oleksii Arestovici, într-un briefing care a avut loc duminică seara.

UPDATE Vitali Kliciko, primarul Kievului, dezminte informaţia conform căria capitala ar fi încercuită: „Nu credeţi minciunile! Aveţi încredere doar în informaţiile din surse oficiale!”

El a informat că au fost trase trei rachete spre Kiev. Nu a fost posibilă verificarea independentă a acestor informaţii.

Arestovici a mai spus că armata rusă a încercat să avanseze spre centrul oraşului Harkov din estul Ucrainei şi că 11 nave ruseşti se află în largul coastei oraşului port Odesa.

El a adăugat că nu sunt probleme în oraşul Mariupol din sudul Ucrainei, dar Berdiansk a fost cucerit de ruşi, oraş în care nu se află forţe armate ucrainene.

Arestovici a spus că peste 100.000 de rezervişti s-au alăturat armatei ucrainene în acest sfârşit de săptămână.