Război în Ucraina. Atac masiv cu rachete asupra oraşului Mikolaiv VIDEO

Regatul Unit a anunţat joi că va furniza suplimentar Ucrainei rachete antiaeriene şi în special muniţie capabilă să doboare rachete de croazieră.

13 oct. 2022, 06:24

Război în Ucraina. Rusia a lansat joi un mare număr de rachete asupra oraşului ucrainean Mikolaiv, au declarat oficialii ucraineni, după ce Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat încercarea Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene, iar aliaţii Kievului au anunţat acordarea de ajutor militar, informează Reuters.

Zelenski, apel disperat la FMI şi Banca Mondială pentru a putea plăti salariile bugetarilor din Ucraina

„O clădire rezidenţială cu cinci etaje a fost lovită, cele două etaje superioare au fost complet distruse, iar restul – sub dărâmături. Salvatorii intervin la faţa locului”, a spus primarul Oleksandr Senkevich într-o postare pe reţelele dsociale, adăugând că oraşul, situat în sudul ţării a fost „bombardat masiv. „.

Mikolaiv a fost ţinta bombardamentelor ruseşti pe tot parcursul războiului. La New York, trei sferturi din membrii Adunării Generale ONU, care numărăr 193 de membri – 143 de ţări – au votat miercuri în favoarea unei rezoluţii care a calificat acţiunile Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene ilegală, adâncind izolarea internaţională a Rusiei.
Doar patru ţări s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluţiei – Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Treizeci şi cinci de ţări s-au abţinut de la vot, inclusiv partenerul strategic al Rusiei, China, în timp ce restul nu au votat.

Război în Ucraina. Londra va trimite Ucrainei noi rachete de apărare antiaeriană

Regatul Unit a anunţat joi că va furniza suplimentar Ucrainei rachete antiaeriene şi în special muniţie capabilă să doboare rachete de croazieră, potrivit Ministerului britanic al Apărării, notează AFP.

Război în Ucraina. Românul Vasile Musteță a căzut pe front la Doneţk. Avea doar 23 de ani

Acest anunţ se înscrie în voinţa manifestată de aliaţii Ucrainei reuniţi miercuri la Bruxelles de a ajuta Kievul să îşi consolideze apărarea antiaeriană cât mai curând posibil, după bombardamentele intense ale Rusiei asupra ţării.

Rachetele AMRAAM, care vor fi furnizate Kievului „în următoarele câteva săptămâni” pentru a fi folosite de sistemul de apărare aeriană NASAMS promis de Statele Unite, sunt primele date de Londra pentru a putea doborî rachete de croazieră, a subliniat ministerul britanic într-un comunicat.

„Aceste rachete vor ajuta la protejarea infrastructurii naţionale critice a Ucrainei”, se spune în text.

În plus, Londra a anunţat furnizarea suplimentar a sute de rachete de apărare aeriană, precum şi a sute de drone pentru a sprijini serviciile ucrainene de informaţii.

Marea Britanie va dona, de asemenea, 18 obuziere howitzer, pe lângă cele 64 deja livrate.

„Aceste arme vor ajuta Ucraina să-şi apere cerul de atacuri şi vor întări apărarea alături de NASAMS americane”, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Anunţul britanic a fost făcut înaintea reuniunii miniştrilor apărării NATO la Bruxelles, joi, în contextul în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut crearea unui „scut” antiaerian deasupra Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat că furnizarea acestor sisteme capabile să neutralizeze rachetele ruseşti pe cerul ucrainean reprezintă o „prioritate”.