Război în Ucraina – Atacuri ruseşti în două regiuni, alertă aeriană naţională UPDATE

Autorităţile ucrainene anunţă că au avut loc atacuri ruseşti în două regiuni, sâmbătă dimineaţă, după ce au emis o alertă de raid aerian în întreaga ţară, la trei zile după un atac masiv cu drone lansat de Kiev împotriva Rusiei.
Filip Stan
01 feb. 2025, 10:12
Război în Ucraina - Atacuri ruseşti în două regiuni, alertă aeriană naţională UPDATE

UPDATE: Armata ucraineană a acuzat sâmbătă Rusia că a lovit o clădire școlară care servea de adăpost pentru persoanele în vârstă în orașul Sudja, aflat în partea din regiunea rusă Kursk ocupată de Ucraina, afirmând că zeci de civili sunt prinși sub dărâmături, relatează AFP.

Potrivit purtătorului de cuvânt al comandamentului ucrainean în regiune, Oleksii Dmitrașkivski, ’95 de persoane sunt blocate sub dărâmături’.

Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în august anul trecut în regiunea Kursk, preluând controlul a zeci de sate și mici orașe, între care polul regional Sudja, unde trăiau circa 6.000 de persoane înainte de declanșarea luptelor.

‘Aviația rusă a lovit un internat în orașul Sudja, în regiunea Kursk, cu o bombă aeriană ghidată. Lovitura a fost una deliberată’, a acuzat statul major ucrainean pe Telegram.

‘La momentul atacului, zeci de locuitori se aflau în interiorul clădirii, pregătindu-se să evacueze. Se fac toate eforturile pentru a-i salva pe supraviețuitori’, a adăugat acesta.

‘Majoritatea acestor persoane sunt în vârstă și imobilizate la pat’, a afirmat Oleksii Dmitrașkivski.

AFP nu a putut să confirme imediat acuzațiile ucrainene, iar autoritățile ruse nu au comentat pentru moment informațiile pe acest subiect.

UPDATE> Ucraina a fost ţinta unui atac masiv în noaptea de vineri spre sâmbătă, când forţele ruse au lansat 165 de proiectile, între care drone kamikaze Shahed şi rachete de diferite tipuri.

Sistemele de apărare aeriană ucrainene au reuşit să doboare 56 de drone, în timp ce alte 61 şi-au pierdut ţinta, potrivit unui raport al Forţelor Aeriene ucrainene, transmite AFP.

Atacul a inclus 123 de drone de tip Shahed şi alte tipuri de drone, precum şi 42 de rachete diverse – Iskander, Kalibr, X-22/32, X-101/X-55, X-59/X-69 şi X-31P. Pentru interceptarea acestora au fost folosite sisteme antiaeriene, echipamente de război electronic şi unităţi mobile de apărare.

Cu toate acestea, mai multe proiectile şi-au atins ţintele. O rachetă X-22 a lovit un bloc de locuinţe din oraşul Poltava, iar centrul istoric al Odesei a fost afectat de rachete balistice. De asemenea, au fost raportate lovituri asupra infrastructurii energetice şi a unor întreprinderi din regiunile Zaporojie, Odesa, Sumi, Harkov, Hmelniţki şi Kiev.

Forţele Aeriene ucrainene au precizat că nu vor dezvălui deocamdată informaţii detaliate despre rachetele care şi-au atins ţintele, în special cele care au urmat traiectorii balistice.

Acest atac de amploare demonstrează încă o dată că Rusia continuă să ţintească deliberat infrastructura civilă şi obiective neprotejate din Ucraina, susţin autorităţile de la Kiev.

Statele Unite au avut deja discuţii „foarte serioase” cu Moscova cu privire la încetarea războiului din Ucraina, a declarat preşedintele Donald Trump vineri seara, adăugând că discuţiile cu Vladimir Putin ar putea produce în curând acţiuni „semnificative”.

„Vom vorbi şi cred că poate vom face ceva care va fi semnificativ”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă. „Trebuie să înceteze”, a spus Trump despre conflictul din Ucraina, conform Politico.

„Şi avem discuţii”, a adăugat el.

Preşedintele american a refuzat să comenteze dacă a vorbit deja cu liderul rus pe această temă şi când a fost ultima lor conversaţie. Trump a refuzat, de asemenea, să comenteze rolul Chinei în facilitarea unui dialog cu Putin.

În timpul campaniei electorale, înainte de a câştiga alegerile americane din noiembrie, Trump s-a lăudat în mod repetat cu rapiditatea cu care ar putea pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina. Preşedintele american a susţinut luna trecută că pregăteşte o întâlnire cu Putin.

Pe 24 ianuarie, Putin a declarat că este deschis să se întâlnească cu Trump pentru a „vorbi calm” despre probleme, inclusiv despre războiul din Ucraina. Declaraţia liderului de la Kremlin a venit la la câteva zile după ce Trump a ameninţat că va lovi Rusia cu taxe şi sancţiuni masive dacă nu ajunge la o înţelegere pentru a pune capăt conflictului.

Între timp, Trump a îngheţat aproape toate finanţările americane pentru ajutor extern, inclusiv pentru Ucraina, lăsând organizaţiile umanitare să se chinuie să găsească bani pentru programe care variază de la deminare la menţinerea spitalelor şi repararea centralelor electrice bombardate.

Transferurile militare actuale sunt scutite, fiind asigurate din timpul administraţiei Biden. Cu toate acestea, livrările viitoare sunt incerte, Trump promiţând să pună capăt conflictului.

Război în Ucraina. Autorităţile ucrainene au raportat sâmbătă dimineaţă atacuri ruseşti în două regiuni estice, după ce au emis o alertă aeriană la nivelul întregii ţări, la trei zile după un atac masiv cu drone lansat de Kiev împotriva Rusiei, potrivit AFP.

Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov, un oraş important din apropierea frontierei de est a Rusiei, a raportat „atacuri inamice” în două localităţi, precizând că pagubele sunt în curs de evaluare.

În regiunea Poltava (centru), un atac de natură nespecificată a avariat „infrastructura energetică”, lăsând 164 de locuinţe fără electricitate, a declarat administraţia militară locală, adăugând că nu au fost raportate deocamdată victime.

Harta oficială online a alertei aeriene a acoperit întreaga Ucraină cu puţin timp înainte de ora locală 07:00 (05:00 GMT). Pe contul de Telegram, forţele aeriene au avertizat cu privire la o „ameninţare cu rachete în toate zonele în care a fost emisă o alertă”.

Cum s-ar putea încheia războiul dintre Rusia şi Ucraina? Cele patru scenarii posibile, potrivit The Times

În special, aceasta a precizat că a identificat un risc de atac cu rachete în regiunile Nikolaiev şi Herson (sud), drone care survolează mai multe regiuni din nord-est şi a făcut referire la o „ameninţare cu arme balistice provenind din nord-est”.

Acest avertisment vine la doar câteva zile după ce Kievul a lansat marţi seara unul dintre cele mai mari atacuri cu drone împotriva teritoriului rus, ucigând un copil şi pe mama sa şi incendiind o rafinărie.

Vineri, o rachetă rusească a rănit şapte persoane în centrul istoric al Odessei, un mare oraş portuar din sudul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre un atac cu rachete balistice. „Printre cei aflaţi în epicentrul atacului sunt diplomaţi norvegieni”, a spus el, fără a preciza dacă aceştia se aflau printre cei răniţi.

În februarie, când invazia rusă intră în al patrulea an, armata rusă îşi intensifică avansurile în estul ţării, iar forţele Kievului sunt neputincioase să le oprească.

Perspectiva unor negocieri între Moscova şi Kiev este tot mai ridicată, în timp ce revenirea lui Donald Trump este văzută ca un potenţial punct de cotitură în război.

Poziţia sa este ambiguă: critic la adresa sumelor cheltuite de Statele Unite pentru a ajuta Ucraina, el a adoptat în acelaşi timp un ton dur cu Moscova, pe care a ameninţat-o cu sancţiuni suplimentare în ultimele săptămâni.

Ucraina crede că soldaţii nord-coreeni „au fost retraşi” de pe linia frontului din Kursk

Ucraina consideră că trupele nord-coreene desfăşurate în regiunea rusă Kursk „au fost retrase” din cauza pierderilor grele suferite de acestea din partea armatei ucrainene, a declarat vineri pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei.

„În ultimele trei săptămâni, nu am văzut şi nu am detectat nicio activitate sau confruntare armată cu nord-coreenii. Prin urmare (…) credem că aceştia s-au retras din cauza pierderilor grele pe care le-au suferit”, a declarat colonelul Oleksandr Kindratenko, purtător de cuvânt al forţelor speciale ucrainene.

Oleksandr Kindratenko nu a dorit să estimeze pierderile nord-coreene. De asemenea, el a considerat că aceste forţe se retrag „pentru a se reface şi pentru a fi utilizate în alt mod”.

Cotidianul The New York Times a afirmat joi că soldaţii nord-coreeni nu au mai fost văzuţi pe linia frontului de două săptămâni.

Seulul, Kievul şi Washingtonul au susţinut că, începând din octombrie anul trecut, Coreea de Nord a desfăşurat aproximativ 11.000 de militari în această regiune limitrofă Ucrainei pentru a ajuta Moscova să recucerească teritoriul aflat sub control ucrainean după ofensiva surpriză din august.

Moscova şi Phenianul nu au recunoscut, dar nici nu au negat prezenţa acestor trupe. Implicarea unei armate străine regulate a reprezentat o escaladare majoră în invazia Ucrainei lansată în urmă cu aproape trei ani de Vladimir Putin.

Mihailo Podoliak, consilier la Preşedinţia ucraineană, declarase deja miercuri pe X că „anumite unităţi nord-coreene” au fost retrase de pe frontul din regiunea Kursk.

Toate aceste surse explică această retragere prin pierderile grele suferite de aceste unităţi în luptele pentru a prelua de la ucraineni cele câteva sute de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc pe care le controlează şi pe care Vladimir Putin a jurat să le recucerească.

Rusia va trebui să înţeleagă care sunt obiectivele lui Trump, înainte de orice acord de pace cu Ucraina

Întrebat de AFP despre afirmaţiile din The New York Times în cadrul unui briefing la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze. „Există multe lucruri diferite (în articolul cotidianului american), unele exacte, altele false, unele înşelătoare, unele distorsionări ale realităţii, motiv pentru care probabil nu este oportun să le comentăm de fiecare dată. Aşa că nu o vom face”, a argumentat el.

Un deputat sud-coreean a afirmat în ianuarie că aproximativ 300 de soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi în Rusia au fost ucişi şi alţi 2.700 au fost răniţi, citând serviciul de informaţii al Seulului.

Serviciul de informaţii al Ucrainei a anunţat la 11 ianuarie că a capturat doi soldaţi nord-coreeni care sunt răniţi, dar care au putut fi interogaţi. SBU a prezentat şi filmuleţe cu ei, ceea ce este un fapt excepţional, pentru că până atunci Kievul susţinea că nord-coreenii sunt învăţaţi să evite capturarea – fie se sinucid, fie sunt executaţi de tovarăşi.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
O nouă obligație pentru șoferi. Riscă să rămână fără permis
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Taxă pentru pensionari. Se achită obligatoriu în toată țara. Ministrul Muncii a anunțat: Afectează veniturile a peste 1,7 milioane de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Când se dau voucherele pentru curent electric. Ministrul a dat vestea
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici