Război în Ucraina. Cea mai proastă veste pentru Zelenski vine din Germania

Cancelarul Olaf Scholz spune că războiul ar putea dura mult timp, pentru că Putin l-a pregătit mai demult.

04 iul. 2022, 00:01
Război în Ucraina. Cea mai proastă veste pentru Zelenski vine din Germania

Război în Ucraina. Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a declanşa o invazie asupra Ucrainei vecine a fost luată cu mult timp înainte, potrivit cancelarului federal german Olaf Scholz, informează duminică dpa.

„Cred că decizia de a declanşa acest război a fost luată cu un an înainte ca el să fi început şi poate chiar mai devreme, pentru că (Vladimir Putin) s-a pregătit pentru aceasta”, a spus liderul german într-un interviu pentru postul american CBS, publicat integral duminică. „Astfel, el (Putin) va putea continua cu războiul cu adevărat mult timp”, a adăugat Scholz.

Incendiu violent în Rusia, arde un complex de zgârie-nori de la Moscova VIDEO
Olaf Scholz a mai recunoscut că a fost o greşeală a ţărilor europene să devină atât de dependente de resursele energetice ruseşti. „Ar fi trebuit să investim peste tot în Europa în infrastructură, ceea ce ne-ar fi oferit posibilitatea de a schimba furnizarea, de la o zi la alta”, a spus el.

„Aceasta este lecţia care a fost învăţată în Europa şi în multe alte locuri, că trebuie să fii pregătit: să fii pregătit pentru situaţii precum aceasta”, a subliniat Scholz.

Întrebat despre cât de mult mai cheltuie încă Germania pe importurile de resurse energetice din Rusia, Olaf Scholz a spus doar că suma s-a redus.

Rusia acuză ţările occidentale de blocarea negocierilor de pace cu Ucraina

Moscova a acuzat naţiunile occidentale că blochează negocierile de pace cu Ucraina, prelungind astfel războiul, informează duminică dpa.

„Acum este momentul când ţările occidentale pariază totul pe continuarea războiului”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă.

Potrivit lui Peskov, sub conducerea SUA, Occidentul nu le permite ucrainenilor „să se gândească la pace, nici să vorbească sau să discute despre aceasta”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit la afirmaţii ale unor politicieni occidentali care au spus că nu vor să facă presiuni asupra Ucrainei pentru negocieri.

O româncă a fost sfâşiată de un rechin în staţiunea Hurghada din Egipt. MAE confirmă decesul femeii şi îi sfătuieşte pe turişti să respecte indicaţiile autorităţilor referitoare la înotul în mare
Însă momentul pentru negocieri va veni, şi-a exprimat convingerea Peskov. Pentru pace, Ucraina trebuie să accepte cererile Rusiei, care includ recunoaşterea Peninsulei Crimeea de la Marea Neagră drept teritoriu rus şi cedarea regiunilor Doneţk şi Lugansk, a subliniat Peskov.

Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese. Rusia a acuzat Ucraina că a revenit asupra unor propuneri formulate la Istanbul şi presupune că aceste schimbări de poziţie sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.