Război în Ucraina: Cecenii anunţă că au cucerit Mariupol

Trupele speciale cecene, care luptă pentru Rusia, susțin că au cucerit orașul Mariupol, iar acum îl „curăță de naziștii” din Batalionul Azov.

24 mart. 2022, 21:57

Război în Ucraina: În ultimele zile trupele ucrainene și cele rusești au dus lupte grele în acest oraș, care este deosebit de important pentru forțele rusești. Prin această ocupare ucrainenii nu mai au acces la Marea Azov.

Acest moment le oferă un avantaj deosebit rușilor pe teren: pot avansa mult mai ușor spre Odesa, un alt loc în care se dau lupte.

Război în Ucraina. Imagini cu ruinele oraşului Mariupol la televiziunea rusă: „A fost distrus de naţionaliştii ucraineni”!
Pentru a prelua tot brațul cu ieșire la mare, rușii trebuie să mai treacă de Nykolaev, oraș înconjurat de truoe rusești. Marele lor avantaj e că deja au cucerit deja Herson și Berdiansk.

Rusia a declarat vineri că forțele sale „strâng lațul” în jurul Mariupolului, unde se estimează că 80% din locuințe au fost avariate și aproximativ 1.000 de persoane ar putea fi încă blocate în adăposturi improvizate, sub teatrul distrus.

Război în Ucraina: Mariupol, orașul asediat de ruși încă din primele zile ale invaziei și bombardat de-atunci zi și noapte, a devenit astăzi un oraș al ruinelor. Noi imagini arată amploarea dezastrului din orașul-port de la Marea Azov, complet încercuit de trupele rusești. Blocuri și case distruse de bombardamente, mașini făcute scrum, străzi pustii, blocate de dărâmături și peste 100.000 de oameni rămași captivi într-un oraș din care „nu a mai rămas nimic”.

Război în Ucraina: Peste 100.000 de locuitori au rămas, fără voia lor, în Mariupol, fără hrană, apă sau energie electrică și sub bombardamentele constante din partea forțelor ruse, relatează BBC.

Adunarea Generală a ONU a votat o nouă rezoluţie prin care cere Rusiei să înceteze imediat războiul din Ucraina

Pe măsură ce alimentele și stocurile de produse medicale se epuizează, criza s-ar putea agrava. Oamenii nu mai au ce mânca, iar bolile se răspândesc. Rezidenții își petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi și subsoluri, în timp ce Rusia își continuă atacul asupra orașului, de pe uscat, aer și mare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la începutul acestei săptămâni că nu a mai rămas „nimic” din oraș.

Fostul oligarh Mihail Hodorkovski explică în ce condiţii ar putea folosi Putin arme nucleare: „Dacă se întâmplă asta, atunci va fi tentat să o facă”