Război în Ucraina. Creşte bilanţul morţilor, detaliul care i-a făcut ţinte vii pe soldaţii lui Putin în primul minut din 2023

Ucraina a lovit la puţin timp după Anul Nou o şcoală profesională din Makiivka transformată în cazarmă pentru soldaţii ruşi, majoritatea fiind recruţi, pe baza semnalului de la telefoanele mobile.

04 ian. 2023, 07:01
Război în Ucraina. Creşte bilanţul morţilor, detaliul care i-a făcut ţinte vii pe soldaţii lui Putin în primul minut din 2023
Război în Ucraina. Creşte bilanţul morţilor

Război în Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat marţi că 89 de militari ruşi au fost ucişi în atacul de la Makiivka, în estul Ucrainei, care a avut loc de Anul Nou, iar printre aceştia se numără şi comandantul adjunct al regimentului, locotenent-colonelul Baciurin, informează CNN.

Lovitura ucraineană asupra unei şcoli profesionale din Makiivka ce servea drept cazarmă pentru soldaţii ruşi, majoritatea recruţi, a avut loc duminică, imediat după miezul nopţii, iar bombardamentul a fost realizat cu rachete HIMARS.

Luni, într-un gest rar de recunoaştere a pierderilor, Ministerul rus al Apărării declarase că 63 de militari au fost ucişi la Makiivka, dar bilanţul a fost pus la îndoială de bloggerii militari ruşi.

Băcătarul lui Putin, imagini terfiante de pe frontul din Ucraina. Evgheni Prigojin: „Veneau ca insectele!”

Război în Ucraina. Ministerul a actualizat marţi bilanţul morţilor după ce susţine că au fost găsite mai multe cadavre sub dărâmături.

Armata ucraineană afirmase că până la 400 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi alţi 300 au fost răniţi în atacul de la Makiivka, iar apoi a spus că numărul exact este „în curs de clarificare”.

În orice caz, aceasta ar reprezenta una dintre cele mai grele pierderi pentru forţele Moscovei.

Rusia pune atacul de la Makiivka pe seama folosirii telefoanelor de către soldaţi

Rusia susţine că atacul ucrainean cu rachete HIMARS care a ucis cel puţin 89 de soldaţi ruşi la Makiivka, în regiunea ocupată Doneţk, a avut loc pentru că soldaţii îşi foloseau telefoanele mobile în noaptea de Anul Nou, relatează BBC.

Vaduvele Rusiei îi cer lui Putin sa închidă graniţele şi să trimită mai trimită bărbaţi pe front

Folosirea de către soldaţi a telefoanelor interzise a permis inamicului să îşi localizeze ţinta, a declarat armata rusă. Ucraina a lovit la puţin timp după Anul Nou o şcoală profesională din Makiivka transformată în cazarmă pentru soldaţii ruşi, majoritatea fiind recruţi.

Deşi numărul persoanelor ucise nu poate fi verificat independent, cei 89 de morţi anunţaţi marţi de Moscova – un bilanţ actualizat de la 63 de morţi, câţi fuseseră anunţaţi luni  – reprezintă cel mai mare bilanţ al pierderilor recunoscute de Rusia în acest război.

Ucraina susţine însă că numărul victimelor ar fi mult mai mare, afirmând că 400 de soldaţi au fost ucişi în atac şi alţi 300 au fost răniţi, deşi a spus ulterior că aceste cifre sunt în curs de verificare.

Război în Ucraina. Rusia a declarat că la ora locală 00:01, în noaptea de Anul Nou, au fost trase şase rachete Himars, de fabricaţie americană, asupra şcolii din Makiivka, două rachete fiind doborâte de apărarea antiaeriană. Comandantul adjunct al regimentului, locotenent-colonelul Baciurin, se numără printre cei ucişi, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat postat pe Telegram marţi seara târziu.

Comunicatul mai spune că o comisie investighează circumstanţele incidentului, dar este „deja evident” că principala cauză a atacului a fost prezenţa şi „utilizarea în masă” a telefoanelor mobile de către trupele aflate în raza de acţiune a armelor ucrainene, în ciuda faptului că acest lucru era interzis. „Acest factor a permis inamicului să localizeze şi să determine coordonatele locaţiei personalului militar pentru un atac cu rachete”, susţine Ministerul rus al Apărării.

Oficialii găsiţi vinovaţi în cadrul anchetei vor fi aduşi în faţa justiţiei şi se iau măsuri pentru a preveni evenimente similare în viitor, mai spune comunicatul ministerului condus de Serghei Şoigu.

Şcoala profesională din Makiivka era plină de recruţi în acel moment – bărbaţi care se numărau printre cei 300.000 de oameni chemaţi la război în cadrul mobilizării parţiale ordonate în septembrie de Vladimir Putin. În plus, în apropierea locului era depozitată şi muniţia, care a explodat la rândul ei în momentul atacului, amplificând amploarea distrugerilor.

Unii comentatori şi politicieni ruşi au acuzat armata de incompetenţă, spunând că trupele nu ar fi trebuit să fie cazate într-un loc atât de vulnerabil. Pavel Gubarev, fost oficial de rang înalt al conducerii proruse din Doneţk, a declarat că decizia de a găzdui un număr mare de soldaţi într-o singură clădire a fost o „neglijenţă criminală”.

„Dacă nimeni nu este pedepsit pentru acest lucru, atunci situaţia se va înrăutăţi”, a avertizat el. Vicepreşedintele consiliului local din Moscova, Andrei Medvedev, a declarat că era de prevăzut că vor fi învinuiţi soldaţii, şi nu comandantul care a luat decizia iniţială de a caza atât de mulţi oameni într-un singur loc.

Vladimir Putin a semnat marţi un decret prin care familiile soldaţilor din Garda Naţională care au fost ucişi în timpul serviciului vor primi 5 milioane de ruble (69.000 de dolari).