Război în Ucraina, faza din bucătărie. UNESCO declară borşul ucrainean patrimoniu protejat. Reţetă borş ucrainean

Diplomația rusă a ironizat vineri anunțul UNESCO potrivit căruia cultura borșului din Ucraina este în pericol, anunț salutat ca o victorie a Kievului în plin conflict armat cu Moscova, potrivit AFP.

01 iul. 2022, 21:18
Război în Ucraina, faza din bucătărie. UNESCO declară borşul ucrainean patrimoniu protejat. Reţetă borş ucrainean

Borşul ucrainean va fi produs protejat internaţional. UNESCO, cu sediul la Paris, a anunţat într-o declaraţie că a plasat borşul, o supă roşie bogată, plină de legume, pe o listă a patrimoniului cultural care are nevoie de „salvgardare urgentă”, din cauza riscului pe care îl reprezintă invazia Moscovei pentru statutul supei ca element al patrimoniului cultural ucrainean, potrivit Reuters.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a scris pe Twitter: „Victoria în războiul pentru borş este a noastră!”.

Moscova a denunţat noul statut ucrainean protejat al acestui fel de mâncare, care este popular şi în Rusia, drept un exemplu de „naţionalism contemporan al Kievului”.

Vladimir Putin, ironizat de un analist militar român. „Nici măcar o invadare a Moldovei nu e posibilă”

„Borşul nostru nu are nevoie de protecţie, ci este supus distrugerii imediate şi complete într-un castron”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe Telegram.

Un purtător de cuvânt al UNESCO de la Paris a declarat că noul statut înseamnă că Ucraina ar putea acum să solicite fonduri speciale pentru finanţarea proiectelor de promovare şi protecţie a acestui fel de mâncare.

„Pentru Ucraina, aceasta este o victorie, având în vedere că Rusia a vrut întotdeauna să ne fure istoria, cultura şi mâncărurile noastre naţionale”, a declarat Diana Kharanovici-Yavorska, un om de ştiinţă în vârstă de 35 de ani.

„Borşul ucrainean… poate fi diferit pentru fiecare gospodină, dar este al nostru”, a mai spus ea.

Evhenii Mareşal, bucătar la un restaurant din centrul Kievului, a explicat că există mai multe tipuri principale de borş: varietatea tradiţională de sfeclă roşie, borşul verde făcut din sorcova şi chiar o varietate pe bază de peşte. El este ferm convins că toate sunt ucrainene.

„Bineînţeles că borşul este moştenire ucraineană. Pentru a pregăti un borş gustos, principalul lucru de care ai nevoie este un ucrainean adevărat (care să-l pregătească) şi gustul”, a spus Marshal în timp ce îşi croia drum printre un teanc de morcovi.

Diplomația rusă a ironizat vineri anunțul UNESCO potrivit căruia cultura borșului din Ucraina este în pericol, anunț salutat ca o victorie a Kievului în plin conflict armat cu Moscova, potrivit AFP.

„Dacă ar trebui să explic lumii ce este naționalismul contemporan de la Kiev, aș menționa acest fapt: humusul și pilaful de orez sunt recunoscute ca fiind mâncărurile naționale ale mai multor țări. Dar, după cum înțeleg eu, ucrainizarea se aplică la orice. Ce va urma? Porcii vor fi recunoscuți ca produs național ucrainean?”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Joe Biden, la finalul Summitului de la Madrid: „Nu ştiu cum se va termina acest război, dar sigur Rusia nu-şi va pune ambele picioare în Ucraina”

Borş ucrainean, un preparat minune! Rețeta este foarte simplă. Ai nevoie doar de câteva ingrediente

„Borșul ucrainean” este o adevărată tradiție în țară! Acesta este dens, foarte sățios, delicios, conține multe legume: cartofi, varză, sfeclă, morcov, roșii, ardei gras, usturoi. Pe lângă un gust delicios, mâncarea de borș vine la pachet cu o serie de beneficii. Ai nevoie doar de câteva ingrediente:

– 1 kg de carne de porc
– 1 sfeclă
– 1 morcov
– 1 bol mic de varză tocată
– 1 ardei gras roșu
– 4 cartofi
– 3 roșii
– 100 g de piure de roșii
– 3 căței de usturoi
– 1 ceapă
– 20 g de slănină sărată (preferabil veche)
– 2-3 frunze de dafin
– 2-3 linguri de smântână
– 1 lingură de zahăr
– sare, piper negru și piper roșu după gust
– câteva fire de mărar

Cum se prepară borșul ucrainean?

Fierbe supa și pune o cratiță cu 2 l de apă la foc. A venit momentul să adaugi carnea și să o lași la fiert 30-40 de minute. Nu uita de frunzele de dafin și de sare, ajută la gustul delicios. Pune carnea la răcit.


loading...