Război în Ucraina, jurnal de front: Desant cu paraşutişti la Harkov, atac cu rachete din Belarus UPDATE

Trupe aeropurtate ruse au debarcat la Harkov în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a indicat armata ucraineană, făcând cunoscut că în oraşul din estul Ucrainei luptele sunt în curs de desfăşurare, notează AFP.

02 mart. 2022, 09:08

UPDATE R[YBOI ]N UCRAINA – Cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 112 rănite în bombardamentele din Harkov

Cu toate acestea, guvernatorul Administraţiei Regionale de Stat Harkov, Oleh Synegubov, a declarat că toate atacurile ruseşti „au fost respinse” şi poziţiile au fost menţinute, în ciuda bombardamentelor puternice asupra Harkovului de marţi şi din cursul nopţii.

Guvernatorul a mai spus că „inamicul rus a suferit pierderi semnificative”.
Trupele ruse au pătruns în zonele de nord-est şi de nord ale oraşului.

Este a șaptea zi de când Rusia a invadat Ucraina. Parașutiști ruși au aterizat în Harkov și au atacat unul dintre spitalele militare ale orașului, potrivit Agenției Independente de Informații din Ucraina și oficialilor militari ucraineni.

„Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov (…) şi au atacat un spital” local, a declarat armata ucraineană într-un comunicat pe reţeaua Telegram.

„Lupte sunt în curs între invadatori şi ucraineni”, potrivit comunicatului. Acest anunţ a fost făcut în ziua a şaptea a ofensivei ruse din Ucraina, lansată la 24 februarie şi care s-a intensificat marţi.

Harkov, un oraş cu 1,4 milioane de locuitori în apropiere de frontiera cu Rusia, a fost vizat marţi de mai multe bombardamente care au făcut cel puţin zece morţi şi peste 20 de răniţi, potrivit autorităţilor locale.

Va fi invadată şi Republica Moldova? Lukashenko s-a dat de gol la harta următoarelor ţinte ale Rusiei VIDEO
La Mariupol, un port de la Marea Azov, peste o sută de oameni au fost răniţi marţi în tiruri ale forţelor ruse, potrivit primarului oraşului, Vadim Boicenko, citat de presa ucraineană.

La Herson, ale cărui intrări erau deja controlate de forţele ruse, acestea din urmă au preluat în cursul nopţii controlul asupra gării şi portului, potrivit primarului oraşului, Igor Kolihaiev, citat de media locale.

La Borodianka, la 50 de kilometri de Kiev, lovituri aeriene ruse au distrus marţi două clădiri rezidenţiale, potrivit prim-adjunctului ministrului de externe ucrainean, Emine Djeppar, care a distribuit un videoclip cu clădirile gri parţial în ruine, cu apartamente în flăcări.

Ministerul ucrainean al Apărării a mai indicat în cursul nopţii că se teme de un atac din Belarus.

„Trupele belaruse au fost puse în stare de alertă şi se află în zonele de concentrare cele mai apropiate de frontiera cu Ucraina”, a afirmat ministerul într-un comunicat pe Facebook.

În cursul zilei de marţi, serviciile ucrainene de informaţii au constatat o „activitate importantă” a avioanelor în zona de frontieră, iar acolo au fost observate convoaie de vehicule care transportau alimente şi muniţii, potrivit comunicatului.

Având în vedere aceste mişcări, Belarusul „probabil ar putea sprijini în viitor invadatorii ruşi în războiul ruso-ucrainean”, a avertizat ministerul.

„Atacuri cu rachete împotriva ţintelor militare şi civile” din Ucraina au fost lansate „sistematic” de pe teritoriul belarus de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a adăugat el.

Război în Ucraina – Două persoane ucise şi trei rănite, în oraşul Jîtomîr, după ce o rachetă a locit o clădire rezidenţială / Ar fi fost vizată o bază militară

Două persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra oraşului Jîtomîr, la vest de Kiev, potrivit Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei, citat de BBC.

Joe Biden: Putin trebuie să plătească preţul agresiunii sale, altfel va provoca mai mult haos
Alţi trei au fost răniţi şi mai multe persoane ar putea fi prinse sub moloz, a mai transmis serviciul guvernamental.

Instituţia a anunţat că cel puţin 10 case şi un spital local au fost avariate în urma atacului.

Potrivit The Kiev Independent, a fost vorba despre o rachetă de croazieră care a lovit o clădire rezidenţială din apropierea unui spital. Consilierul ministrului de interne Anton Heraşcenko afirmă că racheta era îndreptată către Baza Brigăzii 95 din Jîtomîr.

ONU a spus că cel puțin 136 de persoane, inclusiv 13 copii, au fost ucise în Ucraina de la începutul invaziei, deși numărul adevărat este probabil mult mai mare. Ministerul de Interne al Ucrainei a raportat duminică cifre mai mari, spunând că 352 de civili au murit și 1.684 au fost răniți de la invazia rusă.


loading...
Partenerii noștri