Război în Ucraina. Lovitură grea pentru Putin, Zelenski primeşte rachete care pot să lovească flota Rusiei

Danemarca va furniza rachete Harpoon Ucrainei care încearcă să deblocheze portul Odesa, blocat de flota lui Vladimir Putin.

24 mai 2022, 09:22

Război în Ucraina. Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să respingă blocada impusă de marina rusă în portul Odesa, vital pentru exporturile de cereale din Ucraina, a anunţat luni şeful Pentagonului, Lloyd Austin, scrie AFP.

Douăzeci de ţări s-au angajat să furnizeze arme suplimentar Ucrainei pentru a face faţă forţelor ruse la a doua întâlnire a „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei”, a anunţat secretarul de stat american al Apărării, Lloyd Austin.

„Întâlnirea de astăzi s-a derulat bine”, a declarat el. „Multe ţări vor dona muniţie pentur artilerie, sisteme de apărare de coastă, tancuri şi alte vehicule blindate care sunt indispensabile” pentru armata de la Kiev, a adăugat el.

Ucraina a emis un ordin de arestare pe numele fostului preşedinte Viktor Ianukovici
Printre materialele care vor fi livrate Ucrainei, Danemarca s-a angajatsă trimită în special un sistem de rachete anti-navă Harpoon, unul dintre cele mai sofisticate care fac parte din marina ţărilor occidentale.

Harpoon este de obicei transportat la bordul navelor de război sau submarinelor, sau chiar a bombardierelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi devine astfel o baterie de apărare de coastă.

Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit constructorului său Boeing, este capabilă să atingă o ţintă pe mare sau terestru cu o rază de acţiune ce poate ajunge de la 125 la mai mult de 300 de km în funcţie de versiune.

Volodimir Zelenski, apel disperat către Occident: „Suntem pregătiţi chiar şi mîine”
Război în Ucraina. Secretarul american al Apărării nu a precizat armamentul pe care Statele Unite îl va furniza Ucrainei după aprobarea de către Congres a unui ajutor suplimentar pentru Ucraina de 40 de miliarde de dolari.

Întrebat despre posibilitatea furnizării Kievului de baterii de artilerie Himars (Sistem de rachete de artilerie de înaltă mobilitate) de ultimă generaţie, el a remarcat că nevoile Ucrainei nu s-au schimbat în această etapă: artilerie, tancuri, drone şi muniţie.

„Toată lumea de aici înţelege mizele acestui război şi trec cu mult dincolo de Europa”, a adăugat el. „Agresiunea rusă este un afront la adresa ordinii internaţionale”.

Himar-urile au o autonomie de la 70 la 150 km, cu mult superioară bateriilor de obuzier M777 a căror rază de acţiune efectivă nu depăşeşte 40 km.