Război în Ucraina. Lovitură pentru Putin, contraofensiva puternică a armatei lui Zelenski la Harkov VIDEO

Controlul oraşului Balakliia ar putea facilita o încercare ucraineană de a încercui sau de a înconjura parţial oraşul Izium, aflat sub control rusesc.

06 sept. 2022, 20:02

Război în Ucraina. Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se aşteaptă ca Kievul să anunţe marţi seară „veşti grozave” în legătură cu contraofensiva Ucrainei în regiunea estică Harkov, fără a da alte detalii. „În această seară vor fi veşti grozave din partea preşedintelui Zelenski cu privire la operaţiunea de contraofensivă în regiunea Harkov„, a declarat Serhiy Leshchenko pe Twitter, conform Reuters.

Mai multe postări pe reţelele de socializare ale unor analişti militari şi martori au raportat lupte în jurul Balakliia, un oraş de 27.000 de locuitori care se află între oraşele Harkov şi Izium.

Explozie puternică în Energodar, în apropiere de centrala de la Zaporojie. Oraşul a rămas fără curent şi apă
Controlul oraşului Balakliia ar putea facilita o încercare ucraineană de a încercui sau de a înconjura parţial oraşul Izium, aflat sub control rusesc, a declarat analistul militar Oleh Zhdanov.

Război în Ucraina. AIEA avertizează că există o ”necesitate urgentă de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear” la centrala de la Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) avertizează în noul raport publicat că există o ”necesitate urgentă de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear” la centrala de la Zaporojie şi a subliniat că este ”serios îngrijorată” de situaţia din interiorul instalaţiei, relatează The Guardian.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul despre siguranţa nucleară şi situaţia securităţii la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, din sud-estul Ucrainei.

Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în Letonia. România, armată pe bază de voluntariat
Situaţia din Ucraina este ”fără precedent”, menţionează raportul. ”Este pentru prima dată când are loc un conflict militar în mijlocul facilităţilor unui mare program nuclear de energie. Un accident nuclear poate avea efecte grave în interiorul ţării şi în afara graniţelor acesteia”, se mai arată în raport.

AIEA a mai precizat că ”până la încheierea conflictului şi restabilirea condiţiilor stabile, este nevoie urgentă de măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear rezultat din daune fizice cauzate de mijloace militare”.

”Acest lucru poate fi realizat prin înfiinţarea imediată a unei zone de siguranţă şi protecţie a securităţii nucleare”, conform raportului.

În plus, echipa de experţi nucleari ai ONU a asistat ”îndeaproape” la bombardamente în vecinătatea centralei nucleare Zaporojie în timpul vizitei la instalaţie, se arată în raportul AIEA.