Război în Ucraina, momente terifiante: „Aici, toată lumea aşteaptă moartea”

Cea mai afectată zonă din Ucraina de asalturile ruşilor este, în acest moment al războiului, Mariupol.

21 mart. 2022, 16:36

Război în Ucraina. Mariupol este o localitate făcută una cu pământul de bombele ruşilor. „Sunt sigur că voi muri în curând. Este o chestiune de zile. În acest oraş, toată lumea aşteaptă în mod constant moartea.

Mi-aş dori doar să nu fie atât de înfricoşător”, este mărturia făcută pe Facebook de un cetăţean din Mariupol, Nadezda Sukhorukova, reluată pe Twitter de Anastasiia Lapatina, jurnalistă la Kiev Independent.

Wall Street Journal: Vladimir Putin a trecut la Planul B. A schimbat tactica, acţiunile sale nu mai vizează Kievul
Somate de ruşi, autorităţile ucrainene au anunţat că nu le vor preda oraşul oamenilor lui Putin. Ministrul ucrainean al Apărării susţine că trupele care au apărat Mariupolul au jucat ”un rol important în distrugerea planurilor inamicului”

Război în Ucraina. Forţele ucrainene care au apărat Mariupolul au jucat ”un rol important în distrugerea planurilor inamicului”, susţine ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-o postare pe Facebook. Trupele ruse au rămas blocate în alte părţi ale ţării, dar a recunoscut că la nivel naţional, armata ucraineană se confruntă cu o ”situaţie dificilă”, deoarece ”inamicul distruge oraşele şi subminează economia”, relatează CNN.

”Au fost salvate atât de multe zeci de mii de vieţi în toată Ucraina. Astăzi, Mariupol salvează Kievul, Dnipro şi Odesa. Toată lumea trebuie să înţeleagă asta”, a precizat oficialul ucrainean.

Ucraina a respins ultimatumul de a preda oraşul asediat Mariupol, după deadline-ul oferit de Rusia şi anume, ora 5.00 dimineaţa, ora Moscovei (14.00 ora locală).

Se închide Kievul, lockdown total. De luni seara oamenii nu mai au voie pe stradă, inclusiv farmaciile vor fi închise
Reznikov a susţinut că forţele terestre ruseşti din alte părţi ale ţării au rămas blocate. Acesta este motivul pentru care Moscova ”face încercări disperate de a atrage trupele belaruse în iadul războiului din Ucraina”, a adăugat el.

Reznikov a mai spus că Rusia ”nu mai visează să cucerească Kievul, iar puterile lor (forţele ruse) s-au diminuat în regiunile Cernihiv şi Sumî şi primesc atacuri puternice lângă Harkov, în regiunile Nikolaev, Herson şi Lugansk”.

După 25 de zile de luptă, ”suportăm pierderile. Inamicul ne distruge oraşele şi ne subminează economia. Situaţia este foarte dificilă”, a subliniat el.

”Dar atât timp cât armata noastră, care este întărită de rezerve, se menţine – vom lupta. Şi vom câştiga!” a conchis oficialul ucrainean.

Trupele ruse au înconjurat Cernihiv şi Sumî (nord) şi au fost ţinta unor atacuri puternice, dar se află încă sub control ucrainean. Herson (sud) este ocupat de forţele ruse, dar au avut loc proteste ale populaţiei.

Harkovul a fost ţinta unor atacuri cu rachete de când a început invazia (24 februarie), dar nu este în întregime înconjurat de trupele ruse, conform oficialilor ucraineni.