Război în Ucraina: Noi atacuri cu drone asupra porturilor de pe Dunăre, la graniţa cu România

Rusia a efectuat într-o singură zi 79 de bombardamente, inclusiv cu mortiere, artilerie şi cu ajutorul dronelor.

10 oct. 2023, 09:08
Război în Ucraina: Noi atacuri cu drone asupra porturilor de pe Dunăre, la graniţa cu România

Război în Ucraina: Rusia a lansat peste noapte 36 de atacuri cu drone asupra Ucrainei, au anunţat marţi Forţele Aeriene ucrainene, adăugând că sistemele de apărare aeriană au distrus 27 dintre aceste arme, relatează Reuters.

Atacurile cu drone Shahed, fabricate în Iran, au vizat regiunile Odesa, Mikolaiv şi Herson, au precizat Forţele Aeriene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Noi bombardamente aproape de granița României. Localnicii din Isaccea au filmat dronele rușilor care au atacat vama ucraineană. O navă turcă a lovit o mină marină lângă Sulina

Reuters precizează că nu a putut verifica independent informaţiile şi nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.

Administraţia regiunii Herson a declarat pe canalul său de Telegram că, în cursul zilei trecute, Rusia a efectuat 79 de bombardamente, inclusiv cu mortiere, artilerie şi cu ajutorul dronelor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, chestionat dacă a cerut apărare militară suplimentară, în contextul atacurilor cu drone asupra porturilor ucrainene de la graniţa cu România, că Statele Unite au alocat avioane suplimentare pentru poliţia aeriană, iar „împreună cu NATO suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă”.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, în cadrul reuniunii Grupului Arraiolos, că ajutorul pentru Ucraina trebuie să continue. A ajuta Ucraina, înseamnă a ajuta întreaga regiune, iar a consolida securitatea acesteia, înseamnă a pune a adăpost şi celelalte naţiuni, a afirmat preşedintele, explicând liderilor UE că recentele lovituri ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au avut un impact şi asupra României.

Kievul a anunţat că a doborât 27 de drone de atac în sudul Ucrainei, dintre cele 36 lansate în cursul nopţii de luni spre marţi de Rusia, relatează AFP şi Reuters.

Pe de altă parte, forţele ucrainene au distrus „27 ‘Shahed-131/136’ „, drone de fabricaţie iraniană, în „regiunile Odesa, Nikolaev şi Herson”, au anunţat forţele aeriene ucrainene pe Telegram marţi dimineaţă.

În total, Moscova a lansat 36 de drone din capul Ceauda, în estul peninsulei Crimeea anexate ilegal de Rusia în 2014, a adăugat aceeaşi sursă.

Administraţia regiunii Herson a anunţat pe canalul său de Telegram că în ultimele 24 de ore Rusia a efectuat 79 de lovituri, reprezentând tiruri de mortiere, artilerie şi drone, în care a patru persoane şi a avariat mai multe clădiri.

Armata rusă, care a invadat Ucraina în februarie 2022, atacă în fiecare noapte diverse regiuni ucrainene utilizând drone şi rachete.

În septembrie, Moscova a utilizat peste 500 de drone Shahed împotriva Ucrainei, un record, potrivit grupului de consultanţă ucrainean Defense Express, care prezice că Moscova va recurge şi mai mult la aceste dispozitive care epuizează apărarea aeriană ucraineană.

Occidentalii au furnizat Ucrainei sisteme antiaeriene, între care puternicele baterii americane Patriot, dar acestea nu acoperă întreg teritoriul acestei ţări mari şi nu sunt suficiente pentru a intercepta toate dronele şi rachetele ruseşti.

În paralel, Ucraina efectuează propriile lovituri cu drone şi bombardamente, devenite aproape cotidiene, asupra unor ţinte din Rusia.

Război în Ucraina: Rusia primeşte un nou lot de bombardiere SU-34

United Aircraft Corporation din Rusia (UAC, parte a Rostec) a produs cel de-al doilea lot de bombardiere Sukhoi Su-34 de primă linie în 2023 şi l-a transferat Forţelor Aerospaţiale Ruse, a declarat serviciul de presă al UAC. „Noile bombardiere au fost supuse întregii serii de teste la sol şi de zbor”, a spus serviciul de presă. „Obligaţiile de livrare ale acestor aeronave ca parte a ordinului de apărare a statului au fost îndeplinite în totalitate şi în timp util”, a declarat serviciul de presă, citat de prim-adjunctul şefului Rostec, Vladimir Artiakov.,

Putin sugerează că avionul în care se afla Prigojin a fost aruncat în aer de grenade mânuite la bord. El spune că anchetatorii ar fi trebuit să facă victimelor teste de alcoolemie şi pentru consum de droguri
UAC a livrat cu succes aeronava în cadrul programului 2023 şi se pregăteşte acum pentru livrările din 2024, a declarat directorul general UAC, Iuri Slyusar. Su-34 este proiectat pentru operaţiuni împotriva ţintelor de la sol şi de suprafaţă în orice moment al zilei şi pe orice vreme. Avioanele Su-34 sunt echipate cu arme ghidate aer-sol şi aer-aer cu rază lungă de acţiune. Un Su-34 poate transporta o sarcină utilă de până la 8 tone, în 12 puncte fixe. Aceste aeronave au o rază de zbor de până la 4.000 de kilometri şi o viteză de până la 1.900 de kilometri pe oră.

Război în Ucraina: Duma discută ridicarea interdicţiei testelor nucleare

Consiliul Dumei Ruse va lua în considerare revocarea ratificării Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare. După ce Kremlinul a declarat săptămâna trecută că Rusia ar putea lua în considerare revocarea ratificării – subliniind că Statele Unite au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat – parlamentarul rus Viacheslav Volodin a declarat că problema va fi discutată în următoarea reuniune a Consiliului.