Război în Ucraina. Pentagonul a trimis avioane de vânătoare lui Zelenski

Polonia a propus să transfere avioane de acest tip printr-o bază americană, la începutul lui martie, însă Statele Unite s-au opus atunci, de teamă că Rusia ar fi acuzat o implicare prea mare a NATO în Războiul din Ucraina.
Filip Stan
20 apr. 2022, 16:24
Război în Ucraina. Pentagonul a trimis avioane de vânătoare lui Zelenski

Ucraina a primit avioane de vânătoare şi piese de schimb în vederea unei consolidări a Forţelor aeriene, anunţă un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care refuză să precizeze numărul acestor avioane şi ţările care le-au furnizat – o schimbare de atitudine a Occidentului, care a refuzat timp de peste o lună de livreze Ucrainei armament greu, care are loc după ce Rusia a lansat o nouă ofensivă în Donbas, într-o relatează AFP. Acest anunţ are loc după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat, săptămâna trecută, trimiterea de piese de artilerie de tip Howitzer.

Occidentul şi-a schimbat astfel atitudinea, după ce a refuzat să trimită Ucrainei armament greu, de teamă să nu escaladeze conflictul. ”Azi (marţi, ucrainenii) au la dispoziţie mai multe avioane de vânătoare decât acum două săptămâni”, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, John Kirby.

Războiul din Ucraina, ziua 56. Peste 130 de soldaţi ruşi, răniţi în Bătălia pentru Donbas, lupte aprige pe frontul de est
”Fără a intra în detalii cu privire la ceea ce furnizează alte ţări, aş spune că ei (ucrainenii) au primit aeronave suplimentare şi piese de schimb pentru a-şi creşte flota”, a adăugat el.

Este vorba despre avioane de vânătoare de tip MiG-29 de fabricaţie rusă, pe care Kievul le cere de la începutul războiului şi de care dispun o mână de ţări din Europa de Est.

Polonia a propus să transfere avioane de acest tip printr-o bază americană, la începutul lui martie, însă Statele Unite s-au opus atunci, de teamă că Rusia ar fi acuzat o implicare prea mare a NATO în Războiul din Ucraina.

John Kirby nu a spus numele donatorilor, însă a sugerat că este vorba despre avioane de fabricaţie rusă. ”Alte naţiuni care au experienţa acestui tip de avioane i-au putut ajuta să aibă mai multe aeronave în serviciu”, a declarat el.

El a precizat că Statele Unite au facilitat trimiterea de piese de schimb către Ucraina, dar că nu au trimis avioane. Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au anunţat marţi că nu se limitează la atât.

”ACCENTUAREA PRESIUNII ASUPRA KREMLINULUI”

Liderii francez, Emmanuel Macron, britanic Boris Johnson, german Olaf Scholz, român Klaus Iohannis, polonez Andrzej Duda, italian Mario Draghi, canadian Justin Trudeau şi japonez Fumio Kishida au ajuns la un ”consens larg asupra necesităţii acentuării presiunii asupra Kremlinului”,

Ei şi-au ”reafirmat angajamentul de a-şi continua asistenţa militară, economică şi umanitară acordată Ucranei”, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Boris Johnson ”le-a prezentat celorlalţi lideri vizita sa la Kiev luna aceast”, a anunţat un purtător de cuvânt al Downing Street. ”El a subliniat nevoia urgentă a Ucrainei a unor ajutoare militare suplimentare împotriva unei ofensive ruse majore în Donbas şi unei continuări a atacului în alte părţi”, potrivit aceleiaşi surse.

Germania îl acuză pe Vladimir Putin de crime de război. Olaf Scholz: „Resimţim o mare furie faţă de preşedintele rus şi acest război iraţional”
Potrivit CNN şi NBC News, Statele Unite se pregătesc să aprobe un nou pachet de ajutoare militare destinate Ucrainei în valoare de 800 de milioane de dolari, la mai puţin de o săptămână de la anunţarea unei tranşe de aceeaşi valoare.

Primele încărcături din această tranşă de ajutor militar american destinat Ucrainei au sosit deja la frontiera Ucrainei, pentru a fi predat armatei ucrainene, iar Statele Unite urmează să formeze militari ucraineni în folosirea tunurilor de tip M777 Howitzer, piese de artilerie de utimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le ofere, pentru prima oară, forţelor ucrainene.

În pofida faptului că folosirea acestor piese de artilerie nu este diferită fundamental de cea a artleriei cu care este obişnuită armata ucraineană, aceste tunuri folosesc obuze de calibrul 155 milimetri, utilizate de către statele membre NATO, în timp ce Ucraina dispune de obuze de calibrul 152 milimetri, de fabricaţie rusă.

Transferuri de armament către Ucraina – zilnice de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie – au loc în mod discret. Ţările care efectuează aceste transferuri nu vor să apară ca beligerante în acest război. Presa cehă scrie că Praga a trimis Ucrainei, la începutul lui aprilie, trenuri încărcate cu tancuri de tip T-72 şi vehicule blindate de fabricaţie sovietică – o operaţiune fără precedent.

Surse oficiale cehe au refuzat să confrme această informaţie. Întreprinderi cehe de armament urmează să repare echipamentul militar ucrainean greu, în urma unei cereri recente a autorităţilor de la Kiev, a anunţat marţi Ministerul ceh al Apărării.

Într-o primă fază, filiale ale holdingului industrial Czechoslovak Group (CSG) se vor ocupa de repararea tancurilor de tip T-64 de concepţie sovietică, exploatate de către forţele ucrainene.

Ulterior, reparaţiile urmează să fie extinse la vehicule blindate de tip BRD şi BRDM, o operaţiune la care urmează să participe şi alte companii cehe, a anunţat într-un comunicat ministerul ceh.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Zodiile care vor triumfa până pe 18 mai. Trei nativi pot da lovitura
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul înainte de alegeri. Toți românii trebuie să știe
Playtech.ro
Mărire de salariu de 1.000 de lei în vara lui 2025, pentru toți angajații din România care completează acest document
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
CUMPLIT! Judecătoarea Georgeta Ciungan, găsită spânzurată în casă!
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Trei zile de post, doar cu apă. Avantaje și riscuri
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
O femeie de 41 de ani a fost găsită dezmembrată pe o plajă din Spania
Cancan.ro
Radu Mazăre, viață de vis în Madagascar. Cu ce se ocupă fostul edil de când a fost eliberat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. S-a stins o mare legendă. Vestea morții sale a șocat întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Un copil de 3 ani și o femeie, morți după ce au căzut din căruță. Cei doi au fost loviți în plin de un camion
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Tăieri de pensii în 2025. Pensionarii cu grupe de muncă, cei mai afectați
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve