Război în Ucraina. Pod aruncat în aer de trupele ruseşti, risc de rupere a unui baraj care poate provoca o catastrofă VIDEO

Dacă va ceda acest baraj, asta va duce la inundarea rapidă a orașului Herson și a peste 80 de așezări.

12 nov. 2022, 09:55

Război în Ucraina. Trupele rusești au aruncat în aer podul Kakhovskaya, cel care traversează râul Dnipro și asigură legătura cu Hersonul. Tot în această zonă este construit și barajul strategic care controlează fluxul de apă necesar inclusiv pentru răcirea reactoarelor centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Dacă va ceda acest baraj, asta va duce la inundarea rapidă a orașului Herson și a peste 80 de așezări. Secţiuni din partea nordică a barajului şi porţi de ecluză au fost „distruse în mod intenţionat”. La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat Ucraina că a bombardat barajul, aminteşte Reuters.

Ucraina vrea o armată de drone. Moscova a declanşat valuri de atacuri cu drone „kamikaze” din Iran

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat, în urmă cu câteva săptămâni, faptul că rușii au minat întreg barajul.

‘Potrivit informaţiilor noastre, agregatele şi barajul hidrocentralei Kahovka au fost minate de terorişti ruşi’, a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.

Rusia anunţă oficial capitularea de la Herson la nici o lună de la festivităţile de anexare a regiunii din Ucraina
‘În cazul distrugerii barajului (…), canalul Crimeei de Nord va dispărea pur şi simplu’ şi va fi ‘un dezastru de mare amploare’, a adăugat preşedintele ucrainean care a menţionat deja această posibilitate în cursul unei intervenţii mai devreme, în faţa Consiliului Uniunii Europene.

Barajul hidrocentralei Kahovka este construit pe râul Nipru, într-o zonă aflată în prezent sub controlul armatei ruse şi nu departe de linia de contact cu forţele ucrainene, reaminteşte AFP.

Barajul și centrala hidroelectrică de la Kahovka au funcționat la o capacitate mult redusă, deoarece zona a fost cucerită de forțele ruse în luna martie. Forțele ucrainene se află la aproximativ 40 de kilometri la nord de baraj. În ultimele patru luni, acestea au lansat mai multe atacuri împotriva podului care face parte din baraj, pentru a împiedica utilizarea acestuia de către armata rusă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacţionat vineri seara într-un mesaj video la anunţul Comisiei Europene cu privire la deblocarea unor fonduri importante pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene pe rute terestre şi feroviare din ţările vecine, inclusiv din România. Zelenski a mulţumit Europei pentru sprijinul constant de care Ucraina a beneficiat încă din primele ore ale invaziei ruse şi spune că această solidaritate arată că atunci când Europa este cu adevărat unită, „nicio tiranie nu îi poate răpi libertatea”.

 

Comisia Europeană şi mai multe bănci de dezvoltare au anunţat că vor debloca un miliard de euro pentru a facilita exportul cerealelor din Ucraina pe rute terestre şi ferioviare din ţările vecine. Fondurile anunţate vineri au drept scop reducerea timpilor de aşteptare pentru camioanele şi trenurile care circulă prin Republica Moldova şi Ucraina către Polonia şi România.

Comisia Europeană are de gând să acorde un grant de urgenţă de 250 de milioane de euro pentru a furniza echipamente care să îmbunătăţească fluxul traficului pe la punctele de frontieră şi pe drumurile care duc către acestea, potrivit unui comunicat al executivului UE.