Război în Ucraina. Rusia a bombardat toată noaptea mai multe oraşe, armata lui Zelenski atacă depozitele de armament

Institutul pentru Studierea Războiului: Progresele rușilor stagnează pe toate fronturile, Ucraina continuă să decimeze logistica Rusiei.

20 aug. 2022, 09:07

Ucraina a ajuns, astăzi, în cea de-a 178-a zi a invaziei ruse. De departe, cele mai mari temeri sunt legatesituația instabilă din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Tocmai de aceea comunitatea internațională a căutat zilele acestea soluțiipentru menținerea unei stabilități în jurul celei mai mare centrale nucleară din Europa. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri, prin telefon, din nou cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Principalul subiect a fost despre accesul experților de la AIEA la centrala nucleară Zaporojie pentru a evita un incident nuclear. Ambii președinți au fost, astfel, de acord asupra necesității de a trimite la centrală o echipă de la AIEA.

Zelenski, anunţul care dă fiori lumii: Vara aceasta ar putea intra în istorie drept una dintre cele mai tragice din toate timpurile

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat că exploziile au fost auzite în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, în oraș. Se presupune că exploziile ar fi avut loc la o bază militară rusă din apropierea aeroportului. Nu au fost raportate victime la momentul publicării acestei informații.

De asemenea, orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, din Ucraina, a fost bombardat cu 10 obuze de ruși sâmbătă dimineață. Au fost avariate 9 case particulare, panouri solare, linii electrice. Până la 300 de oameni au rămas fără electricitate, spun autoritățile
Autoritățile ruse sporesc vizibil măsurile de securitate în Crimeea, ceea ce indică o îngrijorare crescândă în rândul acestora, dar și a civililor ruși cu privire la amenințarea unor lovituri ucrainene în zonele considerate anterior a fi sigure.

Liderii lumii se pregătesc să pună capăt războiului. Unde ar putea avea loc o confruntare între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

În ciuda afirmațiilor rusești că Ucraina ar crea provocări la Centrala Nucleară Zaporojie, nu a fost raportată nicio activitate semnificativă din zonă în ultimele 24 de ore.

Război în Ucraina: Preţurile la gaze cresc în Europa din cauza planificării închiderii Nord Stream

Preţurile europene la gaze au urcat la un nou nivel record la închiderea şedinţei de tranzacţionare, după ce compania rusă Gazprom a anunţat că gazoductul Nord Stream va fi închis pentru întreţinere la sfârşitul lunii.

TTF Gas Futures a urcat la un maxim de închidere de 257,40 euro, pe fondul temerilor legate de penuria de energie din timpul iernii, după ce Gazprom a anunţat că livrările prin conducta Nord Stream vor fi oprite între 31 august şi 2 septembrie din cauza unor lucrări de întreţinere.

Analist: Atacurile în zonele controlate de ruşi sunt importante pentru moralul ucrainenilor

Explozii au fost raportate în ultima perioadă în apropierea unor baze militare aflate în zonele controlate de Rusia în Ucraina şi în interiorul teritoriului rusesc, chiar dacă ucrainenii nu revendică oficial atacurile.

Maximilian Hess, de la Institutul de Cercetare a Politicii Externe, a declarat pentru Al Jazeera că abilitatea Ucrainei de a-şi intensifica atacurile în peninsula ucraineană Crimeea, de la Marea Neagră, care a fost confiscată de Moscova în 2014, este „foarte importantă din punct de vedere simbolic”.

Din punct de vedere militar, a spus analistul, forţele ucrainene urmăresc să slăbească Rusia prin lovirea unor depozite de muniţii şi prin doborârea mai multor avioane înainte de a lansa o contraofensivă la nord de râul Nipru.

„Rămâne de văzut dacă ucrainenii pot face acest lucru după aceste atacuri”, a adăugat Hess. „S-ar putea să nu aibă forţele necesare pentru a împinge aceste avantaje pe teren”.

Război în Ucraina, rezumatul zilei 177

  • Compania rusă Gazprom a anunţat, vineri, că va opri timp de trei zile livrările de gaz spre Germania prin conducta Nord Stream 1, din cauza unor lucrări de întreţinere, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza războiului din Ucraina
  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri, prin telefon, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cei doi convenind asupra necesităţii trimiterii imediate a unei echipe internaţionale de verificare la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie
  • Rusia menţine un bombardament constant pe frontul nord-estic din Harkov pentru a imobiliza forţele ucrainene şi a le împiedica să fie folosite pentru contraatacuri în alte regiuni, a declarat vineri Ministerul britanic al Apărării.
  • Şaptesprezece persoane au fost ucise şi 42 rănite în două atacuri separate ale Rusiei asupra Harkovului, a declarat guvernatorul regional.
  • Cel puţin patru explozii au lovit o zonă din apropierea aeroportului militar rusesc Belbek, la nord de Sevastopol, în Crimeea anexată, au declarat trei surse locale, dar un oficial pro-Moscova a declarat că nu au fost înregistrate pagube.
  • Locuitorii a două sate din sudul Rusiei, în apropiere de graniţa cu Ucraina, au fost evacuaţi după ce un depozit de muniţie din apropiere a luat foc, dar nimeni nu a fost rănit, a declarat un oficial.