Război în Ucraina. Ruşii au folosit pentru prima dată superbomba de 1.500 kg

Cu o lungime de 5,05 metri şi un diametru de 40 cm, bomba poate fi aruncată de la o altitudine de până la 15 km.

05 mart. 2023, 11:06
Război în Ucraina. Ruşii au folosit pentru prima dată superbomba de 1.500 kg

Ruşii au folosit pentru prima dată în Ucraina o nouă bombă ghidată puternică, cu o greutate de 1,5 tone, susţine Defense Express.

Bomba este concepută pentru a lovi ţinte extrem de protejate, la o distanţă de până la 40 km, graţie celor 1.010 kg de exploziv puternic, relatează site-ul Defense Express, citând surse protejate.

Mircea Geoană: Rusia abia face faţă în Ucraina, nu îşi permite un război cu NATO”

Bomba PAB-1500B a fost prezentată pentru prima dată în Rusia în 2019. Dispozitivul a fost folosit în urmă cu câteva săptămâni în regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei. Nu se ştie care a fost ţinta.

Cu o lungime de 5,05 metri şi un diametru de 40 cm, bomba poate fi aruncată de la o altitudine de până la 15 km.

Ucraina spune că Rusia pierde 500 de oameni pe zi în luptele de la Bahmut

Armata rusă suferă pierderi uriaşe în bătălia pentru oraşul Bahmut din estul Ucrainei, potrivit ministrului ucrainean al Apărării, scrie dpa.

Kovesi, întâlnire cu preşedintele Zelenski şi procurorul general al Ucrainei: „Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”
„Pierderile ruşilor ajung la 500 de morţi şi răniţi în fiecare zi”, a spus ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pentru Bild am Ziarul Sonntag.

Soldaţii ruşi erau doar „carne de tun” în tacticile folosite de Moscova, a spus el. Cifrele victimelor nu pot fi verificate independent. Oraşul are a fost puternic afectat de mai multe luni.

Unitatea de mercenari Wagner este deosebit de activă în zonă. Liderul Evgheni Prigojin este considerat apropiat de Kremlin. El a recrutat anterior bărbaţi din închisorile ruseşti. În special în rândurile acestor recruţi piererile sunt foarte mari.

Organizaţia pentru drepturile omului „Russia Behind Bars/ Rusia în spatele gratiilor” a spus recent că din cei 50.000 de mercenari recrutaţi din închisori, doar 10.000 mai sunt pe front. Restul au fost răniţi, capturaţi sau au dezervat.

Potrivit lui Reznikov, Bahmut este „un loc simbolic pentru ruşi”, motiv pentru care fac asemenea eforturi pentru a-l captura. Cu toate acestea, capturarea sa nu ar însemna nimic pentru viitorul luptelor în regiunea Donbas, a declarat el ziarului.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit despre „fortăreaţa Bahmut”, spunând că nu va fi abandonată. Tonul a devenit de atunci mult mai moderat, căderea oraşului fiind considerată o posibilitate.

Cu toate acestea, Ucraina vrea să-şi păstreze poziţiile atât timp cât este posibil, în parte pentru că bătălia costă foarte mult trupele ruse timp şi oameni.