Război în Ucraina. S-a anunţat armistiţiu, nimeni nu se aştepta

Ministerul rus al Apărării anunţă un coridor de evacuare, convenit pentru soldaţii răniţi la Azovstal, în timp ce partea ucraineană anunţă atac cu bombe cu fosfor.

16 mai 2022, 19:28

Război în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a declarat că s-a convenit asupra unui coridor umanitar pentru evacuarea soldaţilor ucraineni răniţi de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol către oraşul Novoazovsk, controlat de Rusia.

„S-a ajuns la un acord privind evacuarea răniţilor”, a transmis, luni, ministerul într-o declaraţie citată de Sky News. „A fost deschis un coridor umanitar prin care militarii ucraineni răniţi sunt duşi la o unitate medicală din Novoazovsk”.

Noi dovezi că moralul armatei ruse este la pământ. Un soldat i se plânge mamei sale: „Vreau să renunţ! Comandantul meu s-a împuşcat în picior pentru a ieşi de aici”
Majoritatea civililor au fost evacuaţi din uzină luna aceasta, după ce ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii au intermediat un acord cu Rusia şi Ucraina.

Luptătorii din Ucraina au rămas la uzină, iar videoclipurile şi fotografiile postate online arată că unii dintre apărători au răni grave.

Război în Ucraina. Cel puţin 3.000 de locuitori din Mariupol sunt ţinuţi prizonieri într-un ”lagăr de filtrare” rus din regiunea Doneţk, afirmă un oficial ucrainean

Cel puţin 3.000 de locuitori din Mariupol sunt ţinuţi prizonieri într-un ”lagăr de filtrare” rus din regiunea estică separatistă Doneţk – un centru de adăpostire a civililor înainte de a fi evacuaţi, a declarat Petro Andriuşcenko, consilierul primarului oraşului, relatează BBC.

Putin, primele declaraţii după ce s-a scris că a fost operat de cancer: „Avem dovada, Ucraina a dezvoltat arme biologice”

Rusia a înfiinţat aşa-numitele ”lagăre de filtrare” în numeroase locaţii din afara Ucrainei, însă mulţi ucraineni au oferit detalii înfricoşătoare cu privire la condiţiile din interiorul acestor centre. O persoană le-a descris ca fiind ”un adevărat lagăr de concentrare”.

Potrivit sursei respective, o fostă instituţie de corecţie din oraşul Olenivka a fost transformată într-un ”lagăr de filtrare”.
”Sunt ţinuţi prizonieri (n.r. ucrainenii) doar din cauza poziţiei lor active pro-ucrainene. Nu este vorba de represiune şi persecuţie politică?”, a declarat Andriuşcenko, citat de agenţia de presă Interfax-Ucraina.

El a mai spus că ”maşina represivă” rusă şi-a intensificat activitatea în Mariupol şi în suburbiile sale, ruşii ”căutând activ” veterani de război ucraineni.