Război în Ucraina: Soldații ruși, luați prizonieri, ar fi împuşcaţi în genunchi de ucraineni la Harkov

Forţe ucrainene au lansat o contra-ofensivă în zona oraşului Harkov, al doilea cel mai important oraş ucranean, anunţă sâmbătă ofciali locali, relatează CNN.

28 mart. 2022, 12:48
Război în Ucraina: Soldații ruși, luați prizonieri, ar fi împuşcaţi în genunchi de ucraineni la Harkov

Războiul din Ucraina scoate la lumină imagini de o cruzime greu de închipuit, a căror veridicitate e însă greu de verificat. Pe reţelele de socializare circulă un videoclip în care mai mulţi pretinşi soldaţi ucraineni împuşcă „prizonieri de război ruşi”, după ce îi îngenunchează. Scenele s-ar fi petrecut în Harkov, regiune afectată de lupte şi bombardamente, iar autorităţile regionale, deşi reticente, au demarat o anchetă. Imagini cu puternic impact emoţional.

Într-un videoclip de 6 minute, presupuşii soldaţi ucraineni declară că au capturat un grup de iscoade ruse. Prizonierii ar fi operat în comuna Olkhovka, situată în apropiere de Harkov, dar şi de graniţa cu Rusia.

Soldaţi ruşi rămaşi invalizi după ce au luptat în Ucraina, medaliaţi pentru „curaj” de ministrul adj. al Apărării în regimul Putin. „Sper că te vei pune curând pe picioare”, i-a spus ministrul unui tânăr căruia îi fuseseră amputate picioarele

Consilierul prezidenţial Oleksiy Arestovych a declarat, într-un interviu publicat pe YouTube, că imaginile sunt în prezent obiectul unor investigaţii ample. „Guvernul tratează extrem de serios această problemă. Suntem o armată europeană, nu batjocorim prizonierii. Dacă (n.r. videoclipul) se dovedeşte real, condamnăm comportamentul absolut inacceptabil”, a afirmat oficialul ucrainean. Cu un alt prilej, acesta a adăugat că „(n.r. Ucraina) tratează prizonierii în concordanţă cu normele Conveţiei de la Geneva, indiferent de motivele personale ori emoţionale”.

 

Război în Ucraina, ziua 33. Atac masiv cu rachete lângă România, la Odesa. Ucraina are acces blocat la Marea Neagră

Ministerul ucrainean al Apărării a răspuns unei solicitări CNN şi a transmis că, „pentru a discredita armata Ucrainei, inamicul publică videoclipuri regizate, în care ne acuză de comportamente inumane asupra unor pretinşi prizonieri ruşi”. „Subliniez faptul că militarii aflaţi în serviciul Forţelor Armate din Ucraina şi grupările asociate aderă la reglementările stabilite prin legea umanitară internaţională”, precizează şeful  armatei, Valerii Zaluzhnyi.

Rămâne în continuare neclar din ce unitată ar fi făcut parte respectivii soldaţi. În videoclip, aceştia vorbesc un amestec de rusă şi ucraineană, cu accente diferite.

Şi autorităţile ruse au deschis o anchetă, pentru „a stabili cum sunt trataţi soldaţii capturaţi de naţionaliştii ucraineni”.