Război în Ucraina. Teatrul din Mariupol, care adăpostea 1000 de civili, a fost bombardat. UPDATE: Buncărul a rezistat!

Criza umanitară din Mariupol tinde să ia proporții nebănuite, după ce clădirea teatrului din oraș, în care se adăposteau sute de civili - adulți și copii -, a fost ținta bombardamentelor ruse.

17 mart. 2022, 11:54

Război în Ucraina UPDATE: Refugiul antiaerian aflat sub Teatrul Dramatic din oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, „a rezistat” şi oamenii care se adăposteau acolo în momentul în care clădirea a fost bombardată de aviaţia rusă „sunt în viaţă”, a scris joi pe pagina sa de Facebook parlamentarul ucrainean Serhii Taruta, citat de Interfax-Ukraina, relatează EFE.

„După o noapte teribilă de incertitudini, în dimineaţa celei de-a 22-a zile de război, în sfârşit, veşti bune din Mariupol. Refugiul antiaerian a rezistat. Molozul începe să fie înlăturat, oamenii ies de acolo în viaţă!”, a scris Taruta.

Un alt parlamentar ucrainean, Dmitro Gurin, ai cărui părinţi sunt blocaţi în Mariupol, a confirmat pentru BBC că refugiul antiaerian a rezistat. „Acum câteva minute am primit informaţii care arată că refugiul antiaerian a rezistat şi că persoanele care se aflau acolo au supravieţuit”, a declarat el pentru BBC. El a explicat totodată că pentru moment nu se ştie „dacă există răniţi sau morţi”, dar că deocamdată „se pare că majoritatea (persoanelor aflate acolo) au supravieţuit şi sunt bine”.

Totodată, Reuters citează un oficial de la biroul primarului din Mariupol, care a declarat că autorităţile locale nu au încă un bilanţ al victimelor bombardamentului de miercuri şi că se crede că există supravieţuitori prinşi dedesubt.

„Refugiul antiaerian a rezistat. Acum se înlătură molozul. Există supravieţuitori. Nu ştim încă numărul victimelor”, a declarat prin telefon pentru Reuters consilierul municipal Petro Andruşcenko, care a adăugat că sunt în curs de desfăşurare operaţiuni de salvare pentru a ajunge la supravieţuitori şi a stabili numărul victimelor.

Război în Ucraina. Un teatru în care s-au refugat ”sute de civili” a fost avariat puternic de într-un atac al aviaţei ruse, la Mariupol, anunţă miercuri primăria acestui oraş asediat din sud-estul Ucrainei, relatează AFP.

Război în Ucraina, ziua 22. Bombardamente intense în Kiev, Mariupol transformat în ruine, urmează Odesa

”Avionul a lnasat o bombă asupra clădirii în care se adăposteau sute de civili”, anunţă într-o postare pe Telegram Primăria din Mariupol.

Război în Ucraina. ”Între 1.000 și 1.200 de oameni se fost acolo teatru, în timpul atacului de astăzi. Numărul exact al victimelor este încă necunoscut”, a spus Serhiy Orlov, potrivit theguardian.com

”Este imposibil imediat să se stabilească bilanţul, pentru că bombardarea cartierelor de locuinţe continuă”, denunţă prmăria, care postează o imagine cu teatrul, a cărui parte centrală este distrusă.

”Intrarea în adăpost este blocată de moloz. Informaţii despre victime sunt în curs de verificare”, porivit primăriei.

Război în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a dezminţit că a bombardat teatrul. El pune atacul pe seama Batalionului Azov (naţionalist). Moscova a acuzat deja această unitate militară ucraineană de bombardarea maternităţii din mariupol, săptămâna trecută, care a provocat un val de indignare în lume.

Peste 30.000 de persoane au fugit deja din Mariupol, oraşul port din Ucraina vizat de bombardamentele ruseşti în ultimele două săptămâni / Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi

Oraşul-port din sudul Mariupol a fost puternic vizat de bombardamentele ruseşti în ultimele două săptămâni şi se estimează că peste 30.000 de persoane au reuşit să fugă deja, transmite BBC. Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi până acum în oraş, spun oficialii ucraineni. Joi, alte 13 autobuze care transportau aproximativ 300 de refugiaţi au ajuns peste graniţa în regiunea Rostov din Rusia, a informat presa rusă.

Volodimir Zelenski vorbeşte despre „sfârşitul războiului” şi mare reconstrucţie în Ucraina

Mariupol se confruntă cu cel mai grav dezastru umanitar, cu alimente, apă, electricitate şi alte provizii cheie întrerupte.

Rachetele ruseşti au lovit şi un spital de copii şi, ieri, un teatru în care se adăpostiseră peste 1.200 de oameni.
Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi până acum în oraş, spun oficialii ucraineni.

Ieri, Ucraina a mai raportat că într-un alt oraş, Cernihiv, forţele ruse au împuşcat şi au ucis 13 ucraineni care stăteau la coadă pentru a cumpăra pâine.