Război în Ucraina. Clădiri rezidenţiale distruse, explozii la Herson, coloana de tancuri lângă Kiev. „Ce e mai rău abia urmează!”

Este a șasea zi de război în Ucraina. Deși Kievul este asediat de multe pentru multe ruse, acestea nu reușit până acum să ocupe centrul capitalei. Au fost bombardamente toată noaptea în mai multe oraşe.

01 mart. 2022, 06:34

Război în Ucraina. Ca urmare a unui atac aerian rusesc asupra oraşului Brovarî (nord), o rachetă a lovit o casă şi două apartamente din Vasilkov, Bila Ţerkva şi Kalînivka, în jurul orei 19.10, potrivit Ministerului de Interne, scrie kyivindependent.com. Mai târziu, în cursul serii, Serviciul de Stat de Urgenţă a raportat faptul că un atac cu rachetă în Bila Ţerkva a distrus o casă cu trei etaje în jurul orei 20.30.

Peste 100 de civili au murit până acum în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, conform estimărilor Naţiunilor Unite, transmite dpa.

În plus, peste 300 de civili au fost răniţi, conform anunţului făcut luni de biroul Înaltului comisar pentru drepturile omului Michelle Bachelet.

Criza din Ucraina, ajutor nesperat pentru Zelenski. Turcia interzice trecerea navelor de război prin Bosfor şi Dardanele
Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei.  La Harkov, primarul oraşului Igor Terekhov a precizat că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi 37 rănite într-o zi, după bombardamente.

Război în Ucraina – Explozii puternice la Herson. Convoi de tancuri ruseşti pe 64 de kilometri se îndreaptă spre Kiev

Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei. Se crede că ar veni dinspre aeroport. Imagini din satelit arată un convoi de tancuri şi blindate pe 64 de kilometri care se îndreaptă spre Kiev, potrivit BBC.

Un oraş-port care se întinde pe râul Nipru, Herson se află la nord de peninsula Crimeea. Duminică, Moscova a spus că forţele sale au „blocat complet” oraşul.

FOTO! Primii militari NATO din Franţa au ajuns în România la Kogălniceanu înarmaţi până în dinţi! Este pentru prima dată când NATO activează aceste forțe de reacție rapidă

Compania de tehnologie prin satelit Maxar Technology spune că imaginile care indicau că o coloana cu blindate şi tancuri ruseşti, care avansa către Kiev pe o lungime de 27 de km, sunt inexacte.

Convoiul se întinde de fapt pe aproximativ 64 de kilometri, potrivit Maxar. Imaginile arată coloana în apropierea oraşului Ivankiv, chiar la nord de capitala Ucrainei. Compania a adăugat că noi imagini arată, de asemenea, trupe terestre şi elicoptere de atac în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Ambele tabere au suferit pierderi ca urmare a atacului forţelor militare ruse în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei, transmite dpa.

Site-ul ucrainean anticorupţie Antikor a raportat un posibil bilanţ de 70 de decese de partea ucraineană şi un număr mare de decese de partea rusă.

În acest atac, artileria rusă a lovit o unitate militară, iar cadavrele erau recuperate de sub dărâmături, potrivit Antikor.

Agenţia de presă ucraineană UNIAN a raportat că armata ucraineană din regiunea Sumy a distrus aproximativ 100 de vehicule militare ruseşti.

De asemenea, au fost raportate victime după ce forţele ruse au bombardat oraşul Harkov din estul Ucrainei. Într-un mesaj video pe Facebook, primarul oraşului Harkov, Ihor Terekhov, a declarat că nouă persoane au fost ucise şi 37 au fost rănite.

El a mai informat că 87 de clădiri rezidenţiale au fost avariate de bombardamentele ruseşti. Mai multe clădiri au fost, de asemenea, distruse în atacuri cu rachete de luni seară din apropierea capitalei ucrainene Kiev.

Un cămin şi două blocuri de apartamente cu cinci etaje au fost distruse în oraşele Vasilkiv, Bila Tserkva şi Kalînivka, la sud-vest de Kiev, relatează ziarul Ukraîinska Pravda, care citează ministerul de interne. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Membrii Congresului au primit luni informaţii confidenţiale de la înalţi oficiali americani din apărare şi informaţii despre situaţia din Ucraina. Deşi nu sunt autorizaţi să le facă publice, unii dintre ei au făcut totuşi remarci elocvente la sfârşitul acestui briefing.

„Ce e mai rău abia urmează să vină din punct de vedere militar”, a spus senatorul republican Lindsey Graham, care a afirmat că se teme că trupele ruse se angajează într-o „politică a pământului ars”.

„Rusia va încerca să încercuiască şi să ocupe Kievul în următoarele câteva săptămâni. Lupta pentru Kiev va fi lungă şi sângeroasă, iar ucrainenii se pregătesc rapid să lupte pentru fiecare colţ de stradă”, a scris senatorul Chris Murphy pe contul său de Twitter, informează lefigaro.fr.

Murphy, senator din Connecticut, afirmă că Rusia este în urmă faţă de programul planificat pentru invazie.

 

El a mai spus că naţiunile occidentale nu numai că vor îngheţa, ci şi vor confisca bunurile preşedintelui rus şi ale oligarhilor de top, apreciind că „probabil un pas mai înaintat decât a anticipat cercul apropiat al lui Putin”.

 


loading...