Război în Ucraina. Trupele lui Zelenski sunt la periferia Hersonului. Ce spune ministrul Apărării de un potenţial atac nuclear

Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianuşevici, a declarat pe Telegram că trupele ruse "au luat echipamente publice, au deteriorat linii electrice şi au vrut să lase o capcană în urma lor". 

11 nov. 2022, 06:55
Război în Ucraina. Trupele lui Zelenski sunt la periferia Hersonului. Ce spune ministrul Apărării de un potenţial atac nuclear

Război în Ucraina. Soldaţii ucraineni au intrat deja în zonele de periferie ale oraşului Herson, a declarat joi un oficial local, la o zi după anunţarea retragerii trupelor ruse din oraşul-port situat în sudul Ucrainei, transmite dpa.

Guvernatorul provinciei Nikolaev (Mikolaiv), Vitali Kim, a raportat că Ciornobaiivka se află deja sub control ucrainean. Nu a dorit însă să ofere mai multe detalii.”Continuăm să păstrăm tăcerea pentru că este o chestiune ce ţine de armată”, a spus el.

Între timp, Statul Major al Ucrainei a declarat că armata rusă se retrage încet doar pentru a-şi consolida liniile defensive pe celălalt mal al Niprului.

Potrivit informaţiilor furnizate de Reuters care citează media locale, trupele ruse care se retrag din Herson au aruncat în aer o parte a unui centru de televiziune şi au deteriorat infrastructura de încălzire şi electricitate a oraşului.

Răsturnare de situaţie. Zelenski acceptă negocieri de pace şi cu Vladimir Putin
„Astăzi, în timpul zilei, trupele ruse au aruncat în aer centrul de emisie al televiziunii Herson”, a informat site-ul IMI citând locuitori.”Conform contactelor noastre, turnul (televiziunii) a rămas intact”.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că ruşii distrug infrastructura de comunicaţii.”Federaţia Rusă ne jefuieşte muzeele din teritoriile ocupate temporar, elimină routere Wi-Fi din locuinţe şi ne abuzează fizic oamenii. Este o înapoiere civilizaţională fără speranţă”, a scris ea pe Telegram.

Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianuşevici, a declarat pe Telegram că trupele ruse „au luat echipamente publice, au deteriorat linii electrice şi au vrut să lase o capcană în urma lor”.

Zelenski spune că peste 40 de localităţi au fost eliberate în sudul Ucrainei: „Trebuie să mergem până la capăt”
Ucraina: Ministrul apărării minimalizează ameninţarea unui atac nuclear, dar observă o disciplinare a forţelor ruse

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a declarat joi că nu crede că Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina deoarece nu ar fi nici pragmatic şi nici practic, dar că trebuie luate în calcul toate riscurile în cazul Rusiei, transmite Reuters.

Îngrijorarea cu privire la o posibilă escaladare nucleară a crescut după ce, în două discursuri, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că, dacă va fi nevoie, va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia, scrie CNN

„Nu cred că le vor folosi. Dar din nou, când ai drept vecin o maimuţă cu o grenadă trebuie să iei în calcul tot felul de riscuri. Dar cred că acesta nu este un pas pragmatic şi practic pentru ei”, a declarat Reznikov.

Într-un interviu acordat Reuters la Kiev, el a spus că speră că India şi China – ţări cu care Moscova vrea să facă afaceri – i-au comunicat preşedintelui Putin în mod clar faptul că folosirea armelor nucleare este o „linie roşie”.

„Care este starea tehnică a armamentului lor nuclear? Voi ştiţi ? Nu. Dar eu? Nici eu. Nici ei nu ştiu. Pentru că ultimul test pe care l-au efectuat a fost în anii 1990 în Kazahstan, acum mai bine de treizeci de ani”.

Oleksii Reznikov l-a acuzat pe noul comandant al forţelor ruse de invazie că aplică o doctrină a terorismului prin bombardarea puternică a civililor şi a infrastructurii critice.

Totodată, ministrul ucrainean al apărării a declarat că armata rusă pare să fi devenit mai disciplinată după numirea generalului Serghei Surovikin în luna octombrie. Întrebat dacă tactica Moscovei s-a schimbat sub venirea lui Surovikin la conducere, Reznikov a răspuns:”Da, s-a schimbat pentru că foloseşte tactici teroriste împotriva civililor şi a obiectivelor de infrastructură folosind rachete de croazieră, rachete şi drone, drone speciale iraniene”, a spus el.”Nu mai trimit în Ucraina una sau două rachete ca înainte; folosesc 40 pe zi, apoi aşteaptă şi apoi din nou şi din nou”, a spus el. Ucraina a cerut partenerilor săi externi să declare Rusia „stat terorist”.