Război în Ucraina, ziua 15. Bombardamentele continuă în regiunea Sumî. Negocierile bat pasul pe loc

În cea de-a 15-a zi de la invadarea Ucrainei la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, militarii ruşi nu au reuşit să se impună. Un oficial american susţine că 6.000 de soldaţi ar fi murit până acum în Ucraina. Bombardamentele continuă, însă, în regiunea Sumî, provocând numeroase victime, printre care şi copii. În tot acest timp, joi are loc prima întâlnire la nivel înalt între ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba și omologul său rus, Serghei Lavrov. Întrevederea are loc pe teren neutru, în Turcia.

10 mart. 2022, 07:42
Război în Ucraina, ziua 15. Bombardamentele continuă în regiunea Sumî. Negocierile bat pasul pe loc

Război în Ucraina, ziua 15. Atacurile militarilor ruşi au continuat în noaptea de miercuri spre joi în oraşul Ohtîrka din nord-estul regiunii Sumî. Trei oameni au murit, printre ei un băiat de 13 ani şi două femei, au anunţat oficialii ucraineni, citaţi de The Guardian.

„Aviaţia inamică a lovit case. Din dărâmături au fost salvate 5 persoane, dintre care 2 copii. De asemenea, a fost distrus parţial departamentul de poliţie”, a declarat şeful administraţiei regionale de stat Sumî, Dmitro Jiviţki, citând un raport al administraţiei militare regionale Sumî.

Citeşte şi: Rusia ameninţă din nou ţara noastră: „O parte din aeronavele ucrainene au zburat în România”

Potrivit News.ro, Jiviţki a spus că imediat după miezul nopţii, ora locală, joi, au fost lovite zone rezidenţiale şi o conductă de gaz.

Citeşte şi Cardurile Visa şi Mastercard sunt de azi inutile pentru milioane de ruşi. Companiile au blocat sistemele internaţionale de plată

„Artileria inamică a tras în fosta uzină Electrobutprilad. Au fost ucise trei persoane, între care un minor. Liniile electrice sunt rupte, întinse pe pământ. Un băiat de 13 ani şi 2 femei au fost ucişi în urma unui bombardament de artilerie”, a afirmat oficialul ucrainean.

Trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor sunt aşteptate să se deschidă, joi, de la ora locală 09.00. Aproape 5.000 de persoane au fost evacuate miercuri din Sumî, care se află de câteva zile sub un puternic bombardament rusesc.

Rușii au bombardat un spital de copii și o maternitate

Cel puțin 17 persoane au fost rănite sau prinse sub dărâmături. Printre acestea se numără și minori.

Forţele ruseşti au bombardat spitalul miercuri, au declarat oficialii din Mariupol, atacul fiind descris de preşedintele Ucrainei ca fiind o „atrocitate” şi „dovada unui genocid”.

Potrivit CNN, autorităţile din Mariupol au acuzat Rusia că a bombardat spitalul de pediatrie, distrugând clădirea. Atacul ar fi avut loc în ciuda faptului că Rusia a fost de acord cu o pauză de 12 ore în ostilităţi pentru a permite refugiaţilor să evacueze o serie de oraşe şi localităţi.

Atacul a fost condamnat la nivel internaţional, ONU afirmând că va urmări rapoartele şi că unităţile sanitare, spitalele şi lucrătorii din domeniul sănătăţii nu ar trebui „să fie niciodată, niciodată, o ţintă”.

Război în Ucraina, ziua 15. Prima întâlnire Ucraina – Rusia la nivel de miniştri de Externe are loc pe teren neutru

Joi va avea loc prima întâlnire la nivel înalt între ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, și omologul său rus, Serghei Lavrov. Întrevederea va avea loc la un forum desfășurat în sudul Turciei, adică pe teren neutru, după cum a anunţat în urmă cu două zile de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sosit miercuri seară în Turcia, iar cei doi diplomați urmează să discute la un hotel din Antalya.

Citeşte şi: Zelenski a răbufnit după ce bombele au lovit spitalul de copii: „Închideţi în acest moment spaţiul aerian! Opriţi crimele!”

Forțele ruse par să nu mai țină seama de nimic în atacurile cu bombe. O maternitate din Mariupol a fost bombardată, iar spitalul a fost complet distrus, susţin autorităţile ucrainene.

Totodată, cele două centrale nucleare, cea dezafectată de la Cernobîl, și cea de la Zaporojie, sunt acum controlate în totalitate de forțele ruse, care au întrerupt și datele transmise organismelor de supraveghere internaționale cu privire la nivelul radiațiilor, care acum nu este cunoscut.

În tot acest timp, Statele Unite au desfăşurat două baterii antiaeriene Patriot suplimentare în Polonia, în conformitate cu angajamentul lor de a apăra teritoriul ţărilor membre ale NATO, a declarat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului, conform Ştirileprotv. De altfel, Germania spune că nu va trimite avioane de război în Ucraina, după ce SUA au respins oferta Poloniei de a-și transfera avioanele MiG-29 rusești în Ucraina printr-o bază americană din Germania. Marea Britanie trimite Ucrainei mai multe arme antitanc.

De cealaltă parte, în Rusia, Parlamentul vrea să introducă reglementarea preţurilor la alimente, medicamente şi alte bunuri, după ce acestea au început să urce vertiginos. Companii precum Starbucks, Coca Cola, PepsiCo și McDonald’s și-au anunțat retragerea din Rusia, urmând trendul început de alte firme mari, precum Apple. Valuta nu mai este de găsit, singurele schimburi pe care le permit acum băncile fiind cele online, în aplicații, fără bani cash.