Război în Ucraina, ziua 23. Pentagonul anunţă că Javelinul a lovit 100 de ţinte din 112. Se dau lupte grele la Mariupol, se fac evacuări la Kiev

Oraşul Mariupol este ţinta a 50-100 de atacuri zilnic, afirmă autorităţile locale. Se dau lupte grele şi în alte oraşe, Rusia avansează în teritoriul Ucrainei.

18 mart. 2022, 14:57

Război în Ucraina, ziua 23.

OMS raportează cel puţin 43 de atacuri asupra unităţilor sanitare.  Deşi invazia Rusiei a stagnat în majoritatea zonelor din Ucraina, trupele au făcut progrese în sudul ţării folosind aceleaşi tactici pe care le-au desfăşurat în Siria, a declarat Mason Clark, analist principal cu privire la Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit CNN.

Atacul Rusiei asupra oraşului de coastă Mariupol, unde sute de mii de oameni au fost prinşi în capcană de bombardamente neîncetate timp de săptămâni, este „rupt din manualul de joc al Siriei”, a spus Clark. Aceste tactici includ „ţintirea specifică cartier cu cartier”, arme mai puţin precise care fac victime mai brutale şi lovirea infrastructurii civile.

„Ei ţintesc intenţionat staţiile de apă şi sursele de alimentare cu energie electrică, turnurile de internet şi cele de telefonie mobilă, într-o încercare deliberată de a îngreuna rezistenţa apărătorilor şi de a încerca să îi forţeze să capituleze”, a spus Clark.

Război în Ucraina, ziua 23. Pentagonul a transmis că Armata ucraineană a stabilit un record în eficacitatea utilizării sistemelor antitanc Javelin. Pentru 112 lovituri – 100 de lovituri precise la ţintă.
Război în Ucraina, ziua 23. Volodimir Zelenski a ţinut un discurs la finalul zilei 22 de conflict din Ucraina. „Avem informaţii că armata rusă recrutează mercenari din alte ţări. Nu le va ajuta. Avertizez pe toţi cei care doresc să se alăture ocupanţilor – aceasta este cea mai proastă decizie din viaţa voastră. Apărătorii noştri continuă să ţină toate direcţiile în care apasă inamicul” a spus acesta.

Volodimir Zelenski, mesaj video către părinţii soldaţilor ruşi: „Vrem să vă iubiţi copiii mai mult decât vă temeţi de autorităţi”

Război în Ucraina, ziua 23.

28 de autobuze şi 70 de maşini au evacuat civili din Kiev în această seară. Este vorba de peste 1.000 de cetăţeni. Toată lumea primeşte asistenţa calificată necesară, au declarat autorităţile ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 23. Mariupol este lovit în fiecare zi de 50 până la 100 de proiectile de artilerie, potrivit consiliului local al oraşului ucrainean aflat sub asediu, scrie CNN. „Oraşul se află sub blocadă de 16 zile şi peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi şi subsoluri de bombardamentele continue ale forţelor de ocupaţie ruse”, se arată într-o declaraţie a consiliului local.

Astfel, „aproximativ 80% dintre locuinţe au fost lovite, din care aproape 30% nu mai pot fi restaurate”.

Declaraţia a fost emisă joi seara şi arăta că informaţii despre victimele din atacul asupra teatrului folosit ca adăpost sunt în curs de clarificare.

Sondaj cu rezultate şocante: Aproape 90% din ruşi îl susţin pe Putin să atace ţări din UE, precum Polonia, Cehia sau Bulgaria

Război în Ucraina, ziua 23. Separatiştii pro-ruşi au preluat controlul clădirilor guvernamentale din Rubijne

Rebelii pro-ruşi din regiunea separatistă Lugansk afirmă că au preluat controlul clădirilor guvernamentale din Rubijne, anunţă CNN.

Lugansk este, alături de Doneţk, una dintre cerle două regiuni separatiste susţinute de Rusia. Ambele sunt împărţite în zone controlate de Ucraina şi de separatiştii pro-Moscova.

În înregistrări video postate joi pe canalul oficial al Miliţiei Populare din Republica Populară Lugansk, un soldat în uniformă afirmă: „Ne aflăm lângă administraţia oraşului Rubijne. Steagul Republicii Populare Lugansk flutură acum acolo. Aceasta înseamnă, pentru locuitori, că dacă războiul încă nu s-a încheiat, atunci este în stadiul final”.

Într-o altă înregistrare video, soldatul poate fi văzut stând în biroul primarului din Rubijne, pentru ca apoi să fie filmat în timp ce pune staegul Republicii Populare Lugansk pe clădirea guvernamentală.

După ce este auzită o explozie, el afirmă: „Sunt mai multe bombardamente, din partea ucraineană”.

Război în Ucraina, ziua 23. Primarul din Velykoburlutska, localitate din nord-estul Ucrainei, „capturat” de forţele ruse, afirmă un oficial din Harkov

Viktor Tereshchenko, primarul din Velykoburlutska, localitate din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a fost capturat de forţele ruse, potrivit unui mesaj video de joi al lui Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei Regionale din Harkov, relatează CNN.

„Am aflat astăzi că (ruşii) l-au capturat pe liderul comunităţii din Velykoburlutska, Viktor Nikolaevich Tereshchenko. Astfel de oameni trebuie să aibă pază. Viktor Nikolaevich a fost răpit pur şi simplu de la locul său de muncă şi dus la secţia locală de poliţie. Ei l-au reţinut şi nu vor să îl elibereze”, a spus Sinegubov.

Oficialii locali condamnă acest gest, a adăugat el, spunând că lucrează pentru ca liderul localităţii să fie eliberat cât mai curând posibil.

„În curând, teritoriile noastre ocupate vor fi din nou ale noastre”, a spus el. Sinegubov a afirmat că, deşi forţele ruse nu au cucerit Harkovul, ele „continuă teroarea la adresa populaţiei civile, în special faţă de conducătorii comunităţilor din regiunea Harkov”.

Informaţia vine la o zi după ce primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, care fusese răpit de forţele ruse, a fost eliberat, în cadrul unui schimb de prizonieri.

Trupele ruse duc lipsă de „bunuri esenţiale, precum hrană şi combustibil” – oficiali britanici

Invazia Rusiei în Ucraina „se clatină” din cauza unor probleme logistice, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

În ultima sa actualizare a informaţiilor de apărare, Ministerul Apărării a declarat că Rusia se străduieşte să-şi aprovizioneze trupele de pe front cu produse de bază esenţiale, precum alimente şi combustibil, potrivit Sky News.

Acesta a precizat că contraatacurile ucrainene forţează Rusia să redirecţioneze un număr mare de trupe pentru a-şi apăra propriile linii de aprovizionare, „limitând grav potenţialul ofensiv al Rusiei”

Forţele ruse se zbat să menţină ofensiva în Ucraina, potrivit celor mai recente estimări ale Ministerului britanic al Apărării, relatează BBC.

„Problemele logistice continuă să tulbure invazia ezitantă a Rusiei în Ucraina”, se arată în raport. Soldaţii nu au putut să îşi reaprovizioneze eficient trupele din prima linie cu „bunuri esenţiale, precum hrană şi combustibil”, din cauza mobilităţii limitate a lor şi a lipsei superiorităţii aeriene.

„Contraatacurile neîncetate ale Ucrainei forţează Rusia să redirecţioneze trupe numeroase pentru a-şi apăra propriile linii de aprovizionare. Acest lucru limitează drastic potenţialul ofensiv al Rusiei”, arată sursa citată.

 

Raportul vine după ce, joi, estimările americanilor arătau că trupele Rusiei sunt „îngheţate prin ţară”.

Rezumatul zilei 22

  • Primarul oraşului Cernigău, Vladislav Atrosenko, a declarat că peste 200 de civili au murit deja în oraş în timpul războiului
  • Volodimir Zelenski şi poporul Ucrainei sunt propuşi pentru a fi nominalizaţa la Premiul Nobel pentru pace
  • Autorităţile din oraşul asediat Mariupol declară că până la 90% din clădirile din oraş au fost distruse de forţele ruseşti. Aproximativ 30.000 de persoane au părăsit oraşul, în timp ce peste 350.000 de oameni ar fi încă în adăposturile din oraş
  • Cel puţin 21 de persoane au fost omorâte în timpul bombardamentelor de joi din localitatea Merefa, aflată în apropierea oraşului Harkov
  • Preşedintele turc Tayyip Erdogan s-a oferit, joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul rus Vladimir Putin, să-l primească pe acesta şi pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuţii
  • În ultimele 24 de ore, forţele de ocupaţie ruse au lansat din nou 49 de bombardamente în regiunea Harkov
  • Ministerul de Externe al Rusiei spune că furnizarea de arme din Statele Unite către Ucraina va deveni un factor destabilizator şi poate avea „consecinţe periculoase”
  • Ministrul Apărării al Ucrainei a declarat că Kremlinul este „adevăratul Hitler de astăzi” şi Putin trebuie să fie recunoscut drept criminal de război
  • La Herson, invadatorii ruşi au scos steagul Ucrainei de pe clădirea administraţiei oraşului
  • În oraşul Merefa, ruşii au distrus o şcoală şi o casă de cultură
  • Ministrul de Externe al Franţei,  Jean-Yves Le Drian, a declarat că Rusia doar se preface că negociază cu Ucraina în cadrul discuţiilor purtate între cele două ţări în ultimele zile
  • Italia s-a oferit să reconstruiască teatrul din Mariupol