Război în Ucraina, ziua 35: Bombardamente la Kiev, Rusia şi-a încălcat promisiunile

Blocuri întregi din centrul orașului Mariupol au fost distruse de bombardamentele rusești. Noi imagini din satelit arată amploarea dezastrului din orașul asediat de forțele Moscovei. Explozii puternice şi la Kiev şi în Lugansk.

30 mart. 2022, 11:40
Război în Ucraina, ziua 35: Bombardamente la Kiev, Rusia şi-a încălcat promisiunile

Război în Ucraina, ziua 35: În această dimineață s-au auzit din nou explozii lângă Kiev. Corespondentul BBC Lyse Doucet a transmis că în oraș s-au auzit sirenele antiaeriene încă de la primele ore ale dimineții. De la periferia orașului s-au auzit explozii puternice.

Război în Ucraina, ziua 35: Forţele ruse din estul Ucrainei au bombardat zone rezidenţiale din oraşul Lîsîceansk, din regiunea separatistă Lugansk, potrivit agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina, citată de BBC.

Guvernatorul militar regional al Luganskului, Serhiy Haidar, a scris pe canalul său de Telegram că bombardamentul a început în jurul orei 6.30, ora locală.

Volodimir Zelenski: „Putin aruncă soldaţii pe front ca lemnele în sobă, sunt ambuteiaje de tancuri! Au fost ucişi 15.000 de soldaţi ruşi într-o lună”
”Clădiri înalte au fost distruse în mod semnificativ” şi ”sunt raportate victime”, potrivit lui Haidar. ”Informaţiile cu privire la numărul de morţi şi răniţi sunt în curs de stabilire. E plin de dărâmături”.

 

Război în Ucraina, ziua 35: Ucraina solicită retragerea forţelor ruse din zona Cernobîlului – oficial ucrainean

Forţele armate ale Ucrainei susţin că există pericolul ca muniţia să explodeze la centrala nucleară de la Cernobîl, solicitînd demilitarizarea zonei prin retragerea forţelor ruse care ocupă centrala trebuie, a declarat miercuri, vicepremierul Irina Vereşciuk, conform Reuters.

Soldatul ucrainean devenit celebru după atacarea Insulei Şerpilor este viu, nevătămat şi a fost decorat

Ea a mai spus că Ucraina a cerut Rusiei în cadrul negocierilor de marţi desfăşurate în Istanbul, Turcia, să permită stabilirea a 97 de culoare umanitare către cele mai afectate oraşe şi sate din Ucraina.

”Solicităm Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri imediate pentru demilitarizarea zonei de excludere a Cernobîlului şi să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul de repetare a unei catastrofe nucleare”, a mai subliniat oficialul ucrainean.

Planul Ucrainei pentru oprirea războiului. Cele 10 propuneri făcute lui Putin: Zelenski renunţă la parte din Donbas, dar cere garanţii de securitate

Peste 3,9 milioane de ucraineni au fugit de invazia Rusiei / Refugiaţii sunt epuziaţi şi se simt „fără speranţă”, anunţă Crucea Roşie

Peste 3,9 milioane de ucraineni au fugit de invazia Rusiei în ţara lor, a anunţat ONU marţi, Crucea Roşie afirmând că refugiaţii sosesc epuizaţi şi se simt „fără speranţă”, relatează AFP.
UNHCR, agenţia ONU pentru refugiaţi, a declarat că 3.901.713 ucraineni au fugit din ţară – o cifră în creştere cu 38.916 faţă de actualizarea de luni.

Exodul „este fără precedent de la al Doilea Război Mondial în Europa, cu siguranţă în ceea ce priveşte viteza şi amploarea deplasării”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Matthew Saltmarsh.

Francesco Rocca, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), a adăugat: „Vedem milioane de oameni sosind la graniţe. Oamenii sunt obosiţi şi stresaţi din punct de vedere fizic, mental şi emoţional”.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a ONU a declarat că, pe lângă refugiaţii ucraineni, aproape 200.000 de non-ucraineni care trăiesc, studiază şi lucrează în ţară au fugit.

Iar din 16 martie, s-a estimat că aproximativ 6,48 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, potrivit unui sondaj reprezentativ al OIM.

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina avea o populaţie de 37 de milioane în regiunile aflate sub control guvernamental, excluzând Crimeea anexată de Rusia şi regiunile separatiste pro-ruse din est.

2.314.623 de cetăţeni au trecut până acum în Polonia, iar numărul ucrainenilor care au intrat în România a depăşit 600.000, anunţă organizaţia Naţiunilor Unite.

În aceşti 602.461 de ucraineni se numără un număr mare care au trecut din Moldova, blocaţi între România şi Ucraina. 385,222 au trecut în Republica Moldova.