Război în Ucraina, ziua 41. Cel puţin 165 de copii au fost ucişi. Zelenski: „În alte orașe au fost comise atrocități mai mari ca în Bucha”

Preşedintele Volodimir Zelenski se va adresa marţi Organizației Națiunilor Unite, cu prilejul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate. În discursul pe care l-a susţinut, liderul ucrainean a promis că toate crimele de război comise de armata rusă împotriva civililor în războiul din Ucraina vor fi anchetate. Procurorii susţin că cel puţin 165 de copii au fost ucişi de la începutul invaziei şi că vor face tot posibilul pentru a-i identifica pe autorii atrocităţilor.

05 apr. 2022, 10:43
Război în Ucraina, ziua 41. Cel puţin 165 de copii au fost ucişi. Zelenski: „În alte orașe au fost comise atrocități mai mari ca în Bucha”

Război în Ucraina, ziua 41. Cel puțin 165 de copii au fost omorâţi de la începerea invaziei ruse în Ucraina, iar alți 266 au fost răniți, arată Procuratura Generală. Această cifră nu include însă victimele din orașele aflate în prima linie, precum Mariupol, cele din regiunile Kiev, Cernihiv și Lugansk, notează Hotnews.

În districtul Konotop din regiunea Sumy, armata ucraineană a găsit cadavrele a cel puțin trei civili torturați, a precizat Guvernatorul regiunii Sumî, Dmytro Zhyvytsky. Trupurile au fost găsite în zone în care au fost staţionaţi militarii ruşi care au fost retraşi din regiunea Sumî la 3 aprilie.

De asemenea, cadavrele a cinci bărbaţi cu mâinile legate au fost găsite în subsolul unui sanatoriu pentru copii din Bucha, oraş din regiunea Kiev recucerit de ucraineni şi în care soldaţii ruşi au comis masacre, a comunicat procuratura generală a Ucrainei.

Dezastrul provocat după bombardarea localităţii Şuhuiv din regiunea Harkov

Aceşti civili neînarmaţi, ale căror cadavre au fost descoperite de forţele de securitate, au fost bătuţi înainte de a fi ucişi de soldaţi ai forţelor armate ale Federaţiei Ruse, conform informaţiilor furnizate de aceeaşi sursă pe Telegram, conform Agerpres.

Citeşte şi: Cu cât sunt plătiţi soldaţii ruşi trimişi în Ucraina. Autorităţile de la Kiev au făcut publice informaţiile 

Fotografii în care apar aceste cadavre însoţesc comunicatul de presă. Procurorul general Irina Venediktova a precizat că a fost deschisă o anchetă cu privire la circumstanţele morţii acestor civili.

Totodată, zece civili au fost ucişi şi cel puţin 46 au fost răniţi în bombardamentele asupra oraşului Nikolaiev din sudul Ucrainei, a anunţat primarul Oleksandr Senkevici. În urma atacului armatei ruse de marţi dimineaţă, o persoană a murit, iar alte cinci au fost rănite, dintre care două grav. Un al doilea atac s-a soldat cu nouă persoane ucise şi 41 rănite, a declarat edilul ucrainean care nu exclude ca numărul victimelor să crească.

„Astfel, în total, zece persoane au fost ucise în aceste bombardamente şi 46 au fost rănite”, a afirmat el.

Duminică, opt persoane au fost ucise şi 34 au fost rănite în atacurile forţelor ruse asupra oraşului Nikolaiev şi Oceakiv, oraş situat la 60 km sud-vest, potrivit Parchetului ucrainean.

Volodimir Zelenski acuză Rusia că încearcă să muşamalizeze dovezile crimelor de război

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a încercat să acopere dovezile crimelor de război comise de trupele sale în zonele ocupate.

Zelenski, care se va adresa marți la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, a acuzat regimul lui Vladimir Putin că a organizat o operațiune de „propaganda” pentru a pune la îndoială informațiile conform cărora civili ucraineni au fost uciși de forțele sale.

„Trebuie să fim, de asemenea, conștienți de faptul că, după uciderile în masă de civili, dezvăluite în regiunea Kiev, invadatorii pot avea o atitudine diferită față de crimele lor. Deja lansează o campanie falsă pentru a-și ascunde vinovăția cu privire la uciderile în masă ale civililor din Mariupol. Vor da zeci de interviuri, vor face înregistrări reeditate și vor ucide oameni special pentru a face să pară că au fost uciși de altcineva. Ei au folosit aceeași tactică atunci când ocupanții au doborât un Boeing malaezian deasupra Donbasului. Au dat vina pe Ucraina. Au venit chiar cu diverse teorii ale conspirației”, a adăugat el.

Liderul ucrainean a cerut liderilor occidentali să impună noi sancțiuni regimului lui Vladimir Putin, spunând că acestea „trebuie să fie puternice”.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Rusia se pregăteşte de un atac masiv: „Ceea ce aţi văzut la Bucha este doar începutul”