Război în Ucraina, ziua 42. Spital de copii din Nikolaev, bombardat de forţele ruse. SUA anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Războiul din Ucraina continuă de mai bine de şase săptămâni. Rusia a dezminţit din nou faptul că militarii săi au ucis civili în Bucha, cu toate că dovezile arată contrariul. Forţele armate trimise de Vladimir Putin continuă atacurile în nord-estul şi vestul Ucrainei. A fost bombardat şi un spital de copii din Nikolaev. Între timp, Statele Unite vor anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei, alături de Uniunea Europeană şi ţările G7.

06 apr. 2022, 08:52
Război în Ucraina, ziua 42. Spital de copii din Nikolaev, bombardat de forţele ruse. SUA anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Război în Ucraina, ziua 42. Trupele ruse au bombardat un spital de pediatrie din Nikolaev. Un proiectil a căzut fix lângă o ambulanţă pe care a distrus-o. Un alt obuz a făcut ravagii în locul de joacă din curtea unităţii sanitare.

Atacul a fost surprins de camerele de supraveghere, iar imaginile au fost publicate de guvernatorul din Nikolaev, Vitali Kim.

Procurorul general al Ucrainei susţine că au fost folosite obuze cu fragmentare, interzise de normele internaționale.

Citeşte şi: Boris Johnson s-a adresat poporului rus în limba rusă: „Preşedintele vostru este acuzat de crime de război, dar refuz să cred că face asta în numele vostru”

Spitalul nu a fost singura țintă. În total, în Nikolaev, 12 oameni au fost uciși și 41 au fost răniți în bombardamente dintr-o singură zi, conform Agerpres.

Totodată, echipa Medici fără Frontiere (MSF) din Ucraina a mers luni în Nikolaev pentru a se întâlni cu autorităţile sanitare şi a vizita spitalul de oncologie care a fost ţinta atacurilor armate. Între timp, apar noi dovezi referitor la atrocitățile comise de militarii ruşi în oraşul ucrainean Bucha. Mai multe imagini filmate din dronă arată momentul în care trupele rusești trag asupra unui biciclist. O altă filmare, realizată după ce forțele ucrainene au intrat în oraș arată, în același loc, cadavrul unui bărbat lângă o bicicletă.

De cealaltă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că gropile comune descoperite în Bucha sunt doar o „provocare” menită să blocheze negocierile dintre Rusia și Ucraina.

De asemenea, marţi seara au avut loc mai multe explozii în localitatea Radehiv, situată la 70 de kilometri de Lvov. Autoritățile locale au cerut populației să se adăpostească.

A fost bombardat un rezervor de acid azotic din orașul Rubizhne, din regiunea Lugansk. Cele două părți aflate în conflict dau vina una pe cealaltă pentru atac, însă localnicii sunt cei care au de suferit. Un nor de fum toxic s-a împrăștiat în zonă, iar oamenii au fost sfătuiți să rămână în case sau să poarte mască dacă părăsesc locuința.

Citeşte şi: Mărturie cutremurătoare a unei mame căreia soldaţii ruşi i-au omorât fiul, pe care l-a îngropat în curte: „I-am acoperit mormântul cu o pătură, ca să-l protejez de câini, pentru că nu are sicriu” VIDEO

Război în Ucraina, ziua 42. Sute de locuitori din Hostomel, dați dispăruți

Aproape 400 de localnici din suburbia Hostomel a capitalei Kiev au fost dispăruţi după 35 de zile de ocupaţie rusă, a declarat şeful administraţiei militare locale. Taras Dumenko a afirmat că autorităţile inspectează în prezent subsolurile din zonă.

Localitatea Hostomel se află la nord-vest de capitala Kiev, în apropierea unui aerodrom. Suburbia a fost puternic disputată de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie. Majoritatea celor 16.000 de locuitori ai săi au fugit.

În urmă cu câteva zile, trupele ucrainene au reluat controlul asupra suburbiilor Hostomel, Bucea şi Irpin.

Război în Ucraina, ziua 42. SUA vor noi sancțiuni împotriva Rusiei

Între timp, Statele Unite vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei miercuri, în coordonare cu țările G7 și Uniunea Europeană, a precizat un oficial al administrației Biden. Noile sancțiuni „vor impune costuri semnificative Rusiei și o vor împinge mai departe pe drumul izolării economice, financiare și tehnologice”, a adăugat el, conform CNN.

Noul pachet de sancțiuni va interzice toate investițiile noi în Rusia, va crește sancțiunile pentru instituțiile financiare și întreprinderile de stat din Rusia și va sancționa noi oficiali ai guvernului rus și membrii familiilor acestora.

„Aceste măsuri vor degrada instrumentele cheie ale puterii de stat ruse, vor impune un prejudiciu economic acut și imediat Rusiei și vor trage la răspundere cleptocrația rusă care finanțează și sprijină războiul lui Putin. Aceste măsuri vor fi luate împreună cu aliații și partenerii noștri, demonstrând hotărârea și unitatea noastră în a impune Rusiei costuri fără precedent pentru războiul său împotriva Ucrainei”, a spus oficialul, potrivit Digi24.