Război în Ucraina, ziua a şasea. Militarii ruşi duc lipsă de hrană pe front

Asaltul Armatei lui Vladimir Putin asupra Kievului stagnează în condiţiile în care militarii ruşi se confruntă cu problemele logistice, deoarece unele unităţi duc lipsă inclusiv de hrană, a declarat un oficial american din domeniul Apărării.

01 mart. 2022, 19:48
Război în Ucraina, ziua a şasea. Militarii ruşi duc lipsă de hrană pe front

Război în Ucraina, ziua a şasea. Oficialul american susţine că avansul militarilor ruşi asupra capitalei Ucrainei rămâne la stadiul la care „era practic ieri”, iar printre motive se numără inclusiv rezistenţa ucraineană. De asemenea, este posibibil ca şi ruşii să bată pasul pe loc, scrie The Guardian.

„Unul dintre motivele pentru care atacul pare să se fi oprit la nor de Kiev este că înşişi ruşii se regrupează şi încearcă să se adapteze la provocările pe care le-au avut”, a precizat oficialul american.

De asemenea, acestea susţine că Armata rusă a dat dovadă de un comportament prin care denotă „aversiune faţă de risc”.

„Puteţi observa situaţia din teren, unde unităţile se predau, uneori fără să lupte. Şi ruşii au numeroşi soldați care sunt recruţi, care nu au fost implicaţi niciodată în luptă, şi credem că unii dintre ei nici nu au fost anunţaţi că vor fi în luptă”, a mai spus oficialul american, citat de The Guardian.

Citeşte şi: Vladimir Putin şi-a mutat toată familia într-un buncăr subteran din Siberia prevăzut să reziste atacurilor nucleare! Detalii de ultima oră de la un politolog rus!

Între timp, Uniunea Europeană vrea să excludă din VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul SWIFT, alături de alte şase instituţii financiare care au un rol crucial pentru economia rusă.

Un oficial european a precizat pentru The Guardian că UE vrea să excludă VTB şi alte şase bănci din SWIFT, sistemul de transfer interbancar de care depind tranzacţiile la nivel internaţional.

Care sunt cele şase bănci care ar putea fi excluse din SWIFT

Printre băncile care ar putea fi excluse din SWIFT se numără trei instituţii financiare care au fost sancţionate de UE săptămâna trecută. Este vorba despre Rossiya Bank, care, potrivit oficialilor occidentali, ar fi banca personală a lui Vladimir Putin şi a multor demnitari ruşi, Promsvyazbank şi Vnesheconombank (VEB), ce ar fi controlate de preşedintele rus şi au un rol-cheie în finanţarea domeniului Apărării din Rusia.

Uniunea Europeană a aplicat deja sancţiuni preşedintelui băncii VTB şi vicepremierului rus Dmitry Grigorenko, după ce Rusia a invadat Ucraina.

De altfel, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că sancţiunile aplicate de UE vor avea „un impact putternic asupra economiei Rusiei şi a asupra Kremlinului”.

Citeşte şi: Starea psihică a lui Vladimir Putin, prioritate pentru serviciile secrete americane. „A devenit din ce în ce mai imprevizibil şi iraţional”