Lovitură de stat în Zimbabwe. Preşedintele Robert Mugabe îşi dă demisia. Emmerson Mnangagwa devine preşedinte interimar UPDATE

Ofițeri ai armatei din Zimbabwe au anunțat că au intervenit în noaptea de marți spre miercuri pentru a elimina "criminali" apropiați de președintele Robert Mugabe, dar au dezmințit orice tentativă de lovitură de stat contra stăpânului absolut al țării din 1980.
Iulian Tudor
15 nov. 2017, 06:11
Lovitură de stat în Zimbabwe. Preşedintele Robert Mugabe îşi dă demisia. Emmerson Mnangagwa devine preşedinte interimar UPDATE

UPDATE13:20 Robert Mugabe care a ajuns la putere în 1980, în Zimbabwe, se află consemnat la domiciliul său din Harare, din nordul ţării.  Un purtător de cuvânt al armatei a anunţat la televiziune că, în prezent, sunt urmăriţi şi apropiaţi ai preşedintelui demisionar. Potrivit aceloraşi surse, ar fi vorba despre o încercare de înlocuire oficială a lui Mugabe cu adjunctul lui, Emmerson Mnangagwa, care demisionase săptămâna trecută. 

UPDATE 10:20: Emmerson Mnangagwa a fost declarat PREŞEDINTE INTERIMAR. Mnangagwa are 75 de ani şi a fost demis din funcţia de vicepreşedinte, guvernul lui Mugabe numindu-l trădător. De fapt, Mugabe ar fi avut în vedere, făcând astfel de manevre, să obţină pentru soţia lui, Grace, fotoliul prezidenţial, ea fiind mai tânără decât el cu peste 25 de ani. Grace a ordonat încă din timpul preşedinţiei soţului ei demiterea vicepreşedintelui, potrivit bbc.com.

UPDATE 10.00:  Preşedintele Robert Mugabe se pregăteşte să demisioneze, după ce armata a preluat controlul în Zimbabwe, potrivit bbc.com, care citează siteul sud-african News24.

Actualele tensiuni politice s-au acutizat după ce preşedintele Robert Mugabe l-a concediat pe cel mai vechi aliat al său, Emmerson Mnangagwa,  şi vice-preşedinte.

Armata din Zimbabwe  anunță că intervenția sa nu îl vizează pe preşedintele Robert Mugabe, ci „criminali” din jurul lui. Ofițeri ai armatei din Zimbabwe au anunțat că au intervenit în noaptea de marți spre miercuri pentru a elimina „criminali” apropiați de președintele Robert Mugabe, dar au dezmințit orice tentativă de lovitură de stat contra stăpânului absolut al țării din 1980.

Intrarea în scenă a militarilor are loc în plină criză deschisă între Mugabe și șeful armatei, după demiterea săptămâna trecută a vicepreședintelui țării, Emmerson Mnangagwa, prezentat lung timp ca fiind succesorul său la conducerea țării.

Într-o declarație citită în cursul nopții la televiziunea națională, generalul Sibusiso Moyo a afirmat că armata nu a dat „o lovitură de stat contra guvernului”. „Noi nu facem decât să vizăm criminalii care îl înconjoară”, a continuat el, iar „de când misiunea noastră va fi îndeplinită, ne așteptăm ca situația să se întoarcă la normal”. „Asigurăm națiunea că excelența sa, președintele, (…) și familia sa sunt nevătămați și că securitatea lor este garantată”, a adăugat generalul.

Tensiunile au sporit în intensitate de săptămâna trecută, atunci când Mugabe l-a destituit pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa. Luni, șeful armatei, Constantino Chiwenga, l-a avertizat pe Robert Mugabe că armata ar putea interveni dacă va continua să excludă foști luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa. În replică, partidul șefului statului, ZANU-PF, l-a acuzat marți pe generalul respectiv de „conduită de trădare” și de dorința de „a încuraja o revoltă”.

Fostul vicepreședinte, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcție și a fugit din țară, după un conflict cu prima doamnă a țării, Grace Mugabe, (52 de ani). După destituirea lui Mnangagwa, Grace Mugabe se află în poziția ideală pentru a-i succede în funcție soțului său.

Aflat în fruntea unui regim autoritar și represiv de 37 de ani, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidențiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, și a sănătății sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil și traversează o gravă criză economică, mai scrie agenția menționată.

Ambasada Statelor Unite în Zimbabwe le-a cerut miercuri cetățenilor americani și membrilor personalului misiunii să rămână sau să lucreze de acasă ca urmare a incertitudinii politice din această țară, pe fondul informațiilor neconfirmate privind o lovitură de stat în desfășurare împotriva președintelui Robert Mugabe.

Cel puțin trei explozii și focuri de arme puternice au fost auzite în capitala Harare. Locuitorii acesteia au precizat pentru postul Vocea Americii (VOA) că vehicule militare și soldați se aflau pe străzi la primele ore ale zilei de miercuri și că armata a preluat controlul televiziunii de stat ZBC, iar în loc de obișnuitul buletin de știri de la ora 11 seara, au fost difuzate clipuri muzicale, a informat VOA. Totodată, un martor a declarat, pentru AFP, că schimburi de focuri s-au auzit în noaptea de marți spre miercuri în apropiere de reședința personală a președintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe.

Luni, șeful armatei, Constantino Chiwenga, l-a avertizat pe Robert Mugabe că armata ar putea interveni dacă va continua să excludă foști luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa. În replică, partidul șefului statului, ZANU-PF, l-a acuzat marți pe generalul respectiv de „conduită de trădare” și de dorința de „a încuraja o revoltă”.

Tensiunile au sporit în intensitate de săptămâna trecută, atunci când Mugabe l-a destituit pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Duminică, 6 iulie 2025, ultima zi în care se mai întâmplă așa ceva la Digi RCS RDS, Vodafone, Orange și Telekom. De luni, 7 iulie, toți operatorii de telefonie mobilă sunt obligați la așa ceva
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african