Războiul, departe de final. NATO cere aliaților să trimită și mai multe arme în Ucraina

NATO nu dorește să se implice direct în războiul din Ucraina. În schimb, Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței militare, încurajează Europa să se participe indirect în conflictul militar. 

15 iun. 2022, 14:11
Războiul, departe de final. NATO cere aliaților să trimită și mai multe arme în Ucraina

Jens Stoltenberg cere țărilor occidentale să trimită și mai multe arme Ucrainei, pentru ca Zelenski să poată continua războiul anti-Rusia.

„Da, Ucraina are nevoie de mai multe arme grele (…) NATO a început să-și intensifice livrările de arme către Kiev”, a declarat Stoltenberg în această săptămână, într-o conferință de presă la Haga.

În plus, ucrainenii „depind absolut de aceste livrări pentru a face față agresiunii brutale a Rusiei”, a mai punctat oficialul NATO.

Între timp, Volodimir Zelenski cere insistent Occidentului să trimită și mai multe arme. De asemenea, mai mulți oficiali de la Kiev se plâng de aceeași problemă.

„Dintre armele de care avem nevoie, noi am primit circa 10%”, şi-a exprimat regretul viceministrul apărării ucrainean Anna Maliar, la postul public de televiziune.

 

Războiul, departe de final. Volodimir Zelenski vrea să recupereze teritoriile pierdute. Mesaj pentru NATO

 

Mai mult, Volodimir Zelenski încă mai speră că trupele ucrainene vor putea îndepărta armata lui Vladimir Putin din teritoriile considerate pro-ruse.

„Desigur, ne pregătim pentru o restaurare la scară largă a statului nostru. Desigur, am început deja reconstrucţia în teritoriul eliberat. Desigur, vom schimba multe în vieţile noastre după acest război. Şi e bine că lumea e interesată de detalii, vor să se alăture, se gândesc la moduri în care să lucreze pentru Ucraina după victoria noastră. Dar bătăliile continuă.

Şi chiar acum, în aceste bătălii foarte dificile se decide când va veni acest ‘după’. Se decide la care graniţe vom strica în sfârşit planurile ocupanţilor. Şi toată lumea ar trebui să amintească societăţii din alte ţări asta. Bătăliile care se duc acum. Sprijinul de care este nevoie acum.

Nu depinde doar de politicieni şi diplomaţi. Ci şi de jurnalişti, activişti, antreprenori, oamnii noştrii strămutaţi care sunt acum în străinătate. Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul – o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina”, a mai declarat Volodimir Zelenski.