Războiul din Ucraina abia a început. Jens Stoltenberg (NATO): „Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie”

Conflictul militar din Ucraina este departe de final, a avertizat Jens Stoltenberg, secretarul general la NATO. În opinia oficialului, aliații trebuie să trimită în continuare arme lui Volodimir Zelenski. 

09 feb. 2023, 10:05
Războiul din Ucraina abia a început. Jens Stoltenberg (NATO): „Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie”

La un an de zile de la declanșarea ofensivei ilegale a lui Vladimir Putin în Ucraina, Rusia controlează teritoriile din estul teritoriului invadat, considerat „pro-rus”. Astfel, militarii ucraineni și mercenarii trimiși lui Volodimir Zelenski depun eforturi susținute pentru a recupera regiuni precum Lugansk și Donetsk.

Vladimir Putin nu va ceda, este ferm convins Jens Stoltenberg, șeful NATO. Din acest motiv, Volodimir Zelenski trebuie sprijinit să continue ofensiva.

„Din păcate, nu vedem niciun semn că Rusia se pregătește pentru pace. Dimpotrivă, Moscova se pregătește pentru noi ofensive militare.

Așa că trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a recuceri teritoriul și a prevala ca națiune suverană și independentă”, a declarat Stoltenberg.

Joi, 9 februarie, Volodimir Zelenski este așteptat la Bruxelles, unde se va adresa unei adunări extraordinare a Parlamentului European, pe tema războiului.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, crede că summitul UE va fi „un semnal de solidaritate europeană”. În cadrul evenimentului, Volodimir Zelenski va face presiuni asupra statelor membre NATO să livreze arme și avioane „cât mai rapid posibil”. De asemenea, președintele de la Kiev va cere accelerarea procedurilor pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, informează The Guardian.

 

Volodimir Zelenski cere insistent arme din partea Europei

 

Discursul lui Zelenski va fi susținut la o săptămână după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a călătorit alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, în Ucraina, pentru discuții tete-a-tete cu oficialii de la Kiev. În acest context, von der Leyen și Michel l-au invitat pe Zelenski la Bruxelles. În replică, acesta a declarat că se teme de un eventual asasinat:

„Îmi doresc să călătoresc, dar există un risc semnificativ ca Rusia să încerce un act de răzbunare”, a precizat Zelenski.

De la începutul conflictului din Ucraina, Zelenski a călătorit în la Washington, Londra și Paris.

În cadrul celei mai recente întâlniri cu Emmanuel Macron și cu Olaf Scholz, Volodimir Zelenski a pus din nou presiune pe aliați pentru livrarea de arme, în această săptămână:

„Cu cât Ucraina primeşte mai devreme arme grele cu rază lungă de acţiune, cu cât piloţii noştri primesc mai repede avioane, cu atât mai devreme se va încheia această agresiune rusă şi ne vom putea întoarce la pace în Europa”, a declarat Zelenski la Palatul Elysee.