Războiul din Ucraina, consecinţe grave la nivel mondial. Specialiştii avertizează: Criza alimentară este inevitabilă

Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Comerţului avertizează că războiul din Ucraina va avea consecinţe grave asupra economiei, la nivel mondial. Potrivit acestora, criza alimentară este inevitabilă.

03 apr. 2022, 12:36
Războiul din Ucraina, consecinţe grave la nivel mondial. Specialiştii avertizează: Criza alimentară este inevitabilă

Războiul din Ucraina, consecinţe grave la nivel mondial. Acesta a determinat Organizația Mondială a Comerțului (OMC) să își reducă prognoza de creștere a comerțului mondial pentru acest an, de la 4,7% la 2,5%, relatează BBC.

Războiul din Ucraina, consecinţe grave la nivel mondial. Avertismetul specialiştilor

Citeşte şi Rusia neagă acordul de pace şi continuă bombardamentele: „Poziţia Moscovei rămâne neschimbată”

Șefa OMC, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, avertizează că alimentele se vor scumpi din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina, Acesta susţine că, deşi cele două ţări reprezintă doar aproximativ 2,5% din exporturile globale de mărfuri, acestea „sunt foarte, foarte semnificative în anumite sectoare”.

„Prima îngrijorare, desigur, este pentru oamenii din Ucraina, care sunt strămutați și nu au suficientă hrană”, a spus şefa OMC, potrivit mediafax. 

Aceasta a adăugat că economia mondială „va suferi consecințe grave” și a spus că țările mai sărace vor resimți din plin impactul penuriei și „constrângerile privind aprovizionarea cu alimente”.

Invazia armatei lui Putin în Ucraina a afectat aprovizionarea cu multe produse alimentare, inclusiv grâu și porumb. Ţările europene se confruntă deja cu o penurie de ulei de floarea-soarelui. În total, 46,9% din exporturile globale provin din Ucraina și 29,9% din Rusia, potrivit S&P Global, dar, cu porturile închise, Ucraina se luptă să exporte.

Şefa OMC spune că speră să găsească soluții la problemele de aprovizionare. Aceasta a spus că, pe termen scurt, țările ar putea „să își schimbe gusturile alimentare” pentru a consuma mai multe produse autohtone.

Pe lângă creșterea prețurilor la alimente, costul altor produse de bază a atins niveluri record, pe fondul îngrijorărilor legate de război și de sancțiunile economice impuse Rusiei, care vor duce la întreruperi ale aprovizionării.

Citeşte şi Război în Ucraina. Ţi se facea pielea de găină, ce a lăsat în urmă armata rusă în oraşele recucerite de Zelenski