Războiul din Ucraina ne va sărăci cu o mie de miliarde de dolari. Estimări sumbre analiştilor, inflaţia va creşte şi vor exista probleme de aprovizionare

Nivelul inflației globale, din cauza începerii războiului din Ucraina, ar putea crește cu 2 puncte procentuale în 2023, afirmă cercetătorii de la Institute of Economic and Social Research din Marea Britanie.

03 mart. 2022, 17:25
Războiul din Ucraina ne va sărăci cu o mie de miliarde de dolari. Estimări sumbre analiştilor, inflaţia va creşte şi vor exista probleme de aprovizionare

„Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de materii prime, inclusiv titan, paladiu, grâu și porumb. Prin urmare, anticipăm că problemele lanțului de aprovizionare vor crește pentru sectoarele care folosesc aceste materii prime, inclusiv industria auto, aerospațială și de telefonie”, se arată în recenzia cercetătorilor britanici.

În același timp, experții notează că nivelul inflației mondiale din cauza începerii războiului Rusiei împotriva Ucrainei va crește cu 2 puncte procentuale în 2023. „Folosind modelul nostru econometric global, NiGEM, estimăm că războiul din Ucraina ar putea reduce nivelul PIB-ului global cu 1% până în 2023, ceea ce reprezintă aproximativ un trilion de dolari (o mie de miliarde de dolari) din PIB-ul global”, se mai arată în analiza specialiştilor.

Europa va fi regiunea cea mai afectată, având în vedere legăturile comerciale și dependența de aprovizionarea cu energie și hrană din Rusiei, însă „piețele emergente vor fi afectate mai puțin decât economiile avansate”.

Citeşte şi Dan Suciu, BNR: Sancțiunile și restricțiile Swift impuse Rusiei nu vor afecta economia românească

Ne așteptăm ca cheltuieli publice mai mari să susțină un flux masiv de solicitanți de azil din Ucraina și să susțină cheltuielile militare, iar ambele ar putea crește presiunea asupra resurselor și, prin urmare, inflația„, mai spun analiştii.

Costurile sancțiunilor pentru Rusia sunt parțial compensate de prețurile mai mari la exporturile de gaze și petrol, dar efectul net asupra economiei va fi negativ, PIB-ul Rusiei fiind estimat să se reducă cu 1,5% în acest an și cu peste 2,5% până la sfârșitul lui 2023. Inflația în Rusia este de așteptat să depășească 20% în acest an, iar inflația în ţările occidentale va crește şi ea, odată cu creșterea riscurilor de recesiune.

Citeşte şi Războiul din Ucraina atacă portofelul ruşilor: Rubla s-a prăbuşit luni cu aproape 30%, atingând un minim istoric faţă de dolarul american