Războiul din Ucraina se apropie de România. Rachetele au lovit zona rezidenţială din Odesa

O coloană de autobuze ce transporta persoane strămutate, inclusiv locuitori ai oraşului-port asediat Mariupol, a sosit vineri seară în Zaporojie, oraş controlat de armata ucraineană, transmite AFP.

02 apr. 2022, 07:17

Trei rachete au lovit vineri o zonă rezidenţială din apropierea oraşului-port Odesa din sudul Ucrainei, a informat guvernatorul local Maksim Marcenko într-o înregistrare video postată online, transmit Reuters şi dpa.

„Inamicul tocmai a efectuat o lovitură cu trei rachete asupra unei aşezări”, a spus oficialul ucrainean. Guvernatorul Maksim Marcenko a afirmat că atacul s-a soldat cu victime, dar nu a oferit mai multe detalii.

Rusia acuză Ucraina de incursiune armată pe teritoriul ei. Un depozit a fost bombardat cu elicoptere VIDEO
Informaţia nu a putut fi iniţial verificată în mod independent. Rusia neagă că atacurile sale îi vizează pe civili.

Ucraina: O coloană de autobuze cu locuitori din Mariupol a sosit la Zaporojie

O coloană de autobuze ce transporta persoane strămutate, inclusiv locuitori ai oraşului-port asediat Mariupol, a sosit vineri seară în Zaporojie, oraş controlat de armata ucraineană, transmite AFP.

Autobuzele transportau locuitori din Mariupol care reuşiseră să ajungă în oraşul Berdiansk, ocupat de forţele ruse, unde au fost preluaţi de convoi, potrivit declaraţiilor celor sosiţi şi a afirmaţiilor unor oficiali ucraineni.

Volodimir Zelenski, apel disperat de ultimă oră: sunt mii de morţi şi pierderi de miliarde de dolari
Această informaţie a fost confirmată pe Telegram de vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

„De astăzi, în timp ce înregistrăm acest clip video, autobuzele sunt deja pe drum, pentru a aduce în siguranţă locuitori din Mariupol, 42 de autobuze”, a spus ea.

AFP a putut observa aproximativ treizeci de autobuze. „Ştim cât de mult speraţi să fiţi salvaţi. În fiecare zi vom încerca să venim până când veţi avea şansa de a părăsi oraşul şi, cel mai important, de a trăi liniştit”, a adăugat vicepremierul ucrainean.

Joi, Irina Vereşciuk a declarat că guvernul ucrainean trimite 45 de autobuze pentru a evacua civili din Mariupol, după ce Moscova a anunţat un armistiţiu.

Comitetul International al Crucii Roşii (CICR), care urma să ia parte la evacuare, a anunţat vineri că echipa sa trimisă la Mariupol a fost nevoită să se întoarcă, evacuarea planificată a miilor de civili din acest oraş-port asediat de forţele ruse fiind imposibilă vineri.